Als beautyblogger heb ik er al heel wat gemaakt, flatlays. De hoogste tijd dus om mijn gouden tips met je te delen; de perfecte flatlay maken doe je zo.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gebruik goed licht om de perfecte flatlay te maken

Ik blog inmiddels al weer heel wat jaren. De eerste jaren maakte ik al mijn foto’s zelf en sinds twee jaar werk ik samen met een fotografe. In de afgelopen jaren heb ik honderden flatlays gemaakt en ik vind het nog steeds enorm leuk om te doen. Ik deel graag leuke ideeen en tips voor het maken van de perfecte flatlay. Om te beginnen is waarschijnlijk maar weinig belangrijker dan goed licht om een foto te maken. Niémand wordt blij van grauwe foto’s. Zonlicht kan erg mooi zijn, vooral om schaduwen op foto’s te creëren. De perfecte flatlay kun je echter ook maken met natuurlijk of kunstmatig licht, zoals een fotostudio. Het voordeel van een fotostudio is dat je er 365 dagen per jaar gebruik van kunt maken en hiermee ben je dus niet afhankelijk van weersomstandigheden.

Varieer met ondergronden en kleur in je flatlay

Voor een flatlay is natuurlijk altijd een ondergrond nodig en het is erg leuk om hiermee te variëren. In feite kun je voor een flatlay alle ondergronden gebruiken die je maar bedenken kunt: stoffen of vellen papier zijn het meest voor de hand liggend, maar in feite kan alles als ondergrond dienen. Heb je bijvoorbeeld een stoel met een mooie stoffering? Of een marmer tafeltje? Dan heb je ook direct al een leuke ondergrond voor je flatlay. Voor onderstaande foto hebben we een spiegel gebruikt. Ook daarmee creëer je leuke effecten. Verder is het vaak leuk om te werken met een kleurenpalet of een bepaald thema. Kies dan dus niet alleen de items die je gaat fotograferen in een bepaald kleurenpalet, maar ook je ondergrond en eventuele accessoires.

de perfect flatlay foto inspiratie

Doe iets ‘spannends’ en gebruik props om de perfecte flatlay te maken

Ik vind het zelf altijd leuk om iets in een foto te verwerken waardoor mensen even twee keer moeten kijken. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere lipsticks neerlegt, zorg dat van één lipstick de dop af is. Wat doe je met die dop? Die mag je gerust laten terugkomen, op een andere plek in de foto. Of leg één product bewust ondersteboven neer, of schuin. Maak je gebruik van bloemen? Haal dan bijvoorbeeld van één bloem wat blaadjes af. Ik vind ‘handen’ vaak ook heel mooi op flatlays. Bovenstaande foto van de Chanel nagellakken maakten we bijvoorbeeld oorspronkelijk zonder hand. Kun je nagaan hoe veel interessanter de foto met hand nu is. Net als voor de ondergrond, geldt hetzelfde voor de props. Hiervoor kun je natuurlijk alles weer gebruiken; sieraden, boeken en kaarsen bijvoorbeeld. Ik vind het ook leuk om te werken met kleine (glazen) kistjes. Je kunt er allerlei dingetjes in stoppen en ze zijn zowel leuk om open als dicht neer te zetten. Iets groens op de foto doet het ook altijd goed. Of je nu werkt met plantjes, bloemen, of een enkel bloemetje, takje of blaadje, met iets groens creëer je direct al sfeer. Juist omdat je met dit ‘groens’ ook weer interessante dingen kunt doen. Neem een roos. Een roos is mooi wanneer hij compleet is, een roos is mooi zonder steel, een roos is mooi tegelijk met allemaal andere rozen, een roos is mooi wanneer er wat blaadjes af zijn, en ja, zelfs de losse blaadjes van een roos zijn mooi. De perfecte flatlay is ook leuk met droogbloemen! Het voordeel daarvan is dat je ze eindeloos kunt gebruiken.

kerstcadeautjes inpakken

Ga naar buiten en maak seizoens-gerelateerde content

Ik vind het altijd enorm leuk om samen met mijn fotografe nieuwe dingen te bedenken voor een foto en dan in dit geval natuurlijk nieuwe settings voor een flatlay. We gaan ook regelmatig naar buiten voor het maken van foto’s. Wat wat mij betreft vooral zo leuk is aan het maken van flatlays in de natuur, is dat je relatief weinig opsmuk nodig hebt. Bladeren, water, zon en bloemen zijn vaak van zichzelf al heel erg mooi. Seizoens-gerelateerde content maken valt eigenlijk een beetje in het verlengde van naar buiten gaan. Vooral fotograferen rond kerst vind ik echt enorm leuk om te doen. Dan kun je natuurlijk uitpakken met glitters, hulst, kerstballetjes en andere kerstversieringen, strikken, linten, candycanes en alles wat je maar bedenken kunt. In de zomer is het leuk om te fotograferen op het strand, je tuin of in een park bij jou in de buurt en in de herfst en winter is het vooral erg leuk om naar bossen te gaan. Zeker in de herfstperiode zijn de kleuren buiten vaak erg mooi. Het enige waar je in de herfst en vooral in de winter rekening mee moet houden is dat het veel vroeger donker wordt.

The body shop winter jasmine

Scherp en onscherp

Een ander trucje dat we graag gebruiken voor de perfecte flatlay is werken met onscherpe objecten op de foto. Ik denk wel dat dit ook te maken heeft met smaak. Zelf vind ik het echt heel erg tof om iets onscherps in beeld te hebben. Vaak gebruiken we hiervoor een takje of een bloemetje. Vind je dit nu ook mooi, vergeet dan niet dat het een kwestie is van oefenen en gewoon heel veel proberen. Niet alles leent zich sowieso goed om op deze manier te fotograferen. Vaak werkt dit trucje ook vooral erg goed als de foto verder vrij basic is. Stel je voor dat we op onderstaande foto óók nog allerlei accessoires gelegd hadden. Dan zou het effect een beetje teniet gedaan worden en zit je uiteindelijk met een foto die er vooral heel rommelig uitziet. Soms ‘gooi’ ik trouwens bewust dingen rommelig neer voor een flatlay, zoals blaadjes. Heel soms ligt het echt in één keer goed, maar vaker moeten we tijdens het maken van de foto’s nog wel wat heen en weer schuiven, iets weghalen of juist iets toevoegen. Tot slot, je moet het ook echt voelen. Ja, ik weet dat het een ontzéttende dooddoener is, maar ik denk echt dat je er ook echt wel een beetje een gevoel bij moet hebben, bij het maken van de perfecte flatlay. Als er iets niet ‘klopt’ aan een foto, dan voél ik dat gewoon. Dat kan de hele compositie zijn, maar ook net even een willekeurig product dat er nét niet helemaal lekker bij past, of gewoon op de verkeerde plek ligt. Het is een kwestie van (veel!) oefenen, uitproberen en schuiven.

je parfums bewaren

VIND JIJ HET LEUK OM FLATLAYS TE MAKEN VOOR JE BLOG, WEBSHOP OF BEDRIJF? WELKE TIPS PAS JE AL TOE OF GA JE EENS UITPROBEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Ik vind het nog steeds best lastig, maar wel heel leuk, dus ik blijf gewoon experimenteren. Ik word er ook echt megavrolijk van als ik een compositie heb weten te maken die echt klopt.

  1. Christiana says:

   Haha, een fijn gevoel is dat hè, ik snap helemaal wat je bedoelt;-)

 2. Wat een onwijs goeie tips en leuke foto’s! Ik probeer mezelf ook nog steeds uit te dagen en te experimenteren met ondergronden en achtergronden.

  1. Christiana says:

   Het is ook zo leuk om hiermee bezig te zijn, ik blijf het maken van foto’s en nieuwe dingen verzinnen als het gaat om foto’s ook echt een van de leukste dingen van het bloggen vinden.

 3. Handige tips! Ik maakte altijd veel flatlays, zó leuk om te doen. Nu maak ik meer digitale moodboards, maar ga het flatlay fotograferen wel weer oppakken.

 4. Fijne tips! Zo gaaf die foto op de spiegel en die in de zee. Al je foto’s zijn altijd leuk en levendig trouwens. Dus ook complimenten aan je fotografe!

  1. Christiana says:

   Die in de spiegel is inderdaad heel gaaf geworden, en in feite relatief simpel om te maken. We zijn naderhand langer bezig geweest om de spiegel terug te hangen dan met het maken van de foto’s;-)

 5. Geweldige foto’s allemaal! Vooral die van The Body Shop vind ik geweldig en de spiegel geeft ook zo’n bijzonder effect. Superleuk om je tips te lezen! Ik maak zelf ook heel graag flatlays (de laatste tijd ook regelmatig voor foodfoto’s – vind ik ook onwijs leuk om te maken) en merk ook dat een verrassende element het vaak goed doet. Ik strooi bijvoorbeeld vaak wat muesli of rozijntjes om ontbijtrecepten heen. Dat maakt het juist wat speels 🙂

  1. Christiana says:

   Klopt inderdaad, zulke details kunnen een foto echt ‘af’ maken. Foodfotografie is weer een heel verhaal apart, het is niet helemaal mijn ding, denk ik;-) Het heeft denk ik ook te maken met het feit dat ik koken niet heel leuk vind. Ik vind het altijd heel knap als mensen heel mooie foodfoto’s maken!

 6. Goede tips idd en hele mooie foto’s! Ik vind flatlays nog wel het moeilijkste om goed in balans te krijgen, dus ik ga binnenkort nog eens terugkijken hier 😉

 7. Ik vind het altijd leuk om te kijken wat ik in huis heb en dat te combineren. Ook heb ik een kistje met allerhande props erin die van pas kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.