Aan het begin van het jaar zit je vaak vol goede voornemens en motivatie. Ik geef je vier inzichten waardoor je je goede voornemens ook daadwerkelijk vol kunt houden.

Goede voornemens en motivatie

Toen de avond van 31 december 2021 overging in de nacht van 1 januari, het nieuwe jaar, stond ik op de zolder van mijn oude huis met Sketch in mijn armen naar het vuurwerk te kijken. Ik stond mijzelf toe om heel even te huilen om alles wat verloren was, maar ik nam mijzelf ook iets voor. En dat was dat ik dit jaar voor mijzelf ging kiezen. Dat ik er álles aan zou doen wat in mijn vermogen lag om een nieuw leven voor mijzelf en voor Sketch op te bouwen. Twee weken later verhuisde ik naar mijn vader en nog eens twee weken later werd ons huis overgedragen aan de nieuwe eigenaars. Op Valentijnsdag van dit jaar kreeg ik mijn meest bijzondere valentijnscadeau ooit en dat was een telefoontje van de verkoopmakelaar dat het bod op het appartement dat ik bezichtigd had geaccepteerd werd. Nog geen maand later was de hypotheek rond. In mei tekende ik het koopcontract en kreeg ik de sleutels van mijn eigen huis. De dag erna begon de verbouwing en uiteindelijk verhuisde ik in september. De verbouwing ging absoluut niet zonder slag of stoot en er waren veel tegenslagen. Na de zomer kreeg ik een nieuwe liefde en vorige week nog werden hier opnames van mijn mooie, nieuwe huisje gemaakt die in februari 2023 op TV worden uitgezonden. Mijn voornemen van dit jaar had op het eerste oog misschien niets te maken met onderwerpen waar goede voornemens meestal over gaan en tegelijkertijd had het er alles mee te maken. Goede voornemens staan namelijk in feite altijd centraal voor je fijner voelen, beter in je vel zitten en trots op jezelf kunnen zijn, of je nu meer wilt gaan sporten, gezonder wilt gaan eten, beter met je geld om wilt gaan, eindelijk ontslag nemen bij die baan waar je het totaal niet naar je zin hebt of die relatie wilt verbreken die je niet langer gelukkig maakt. In dat opzicht maakt het dus niet uit wat jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn. Als je kijkt naar goede voornemens en motivatie zijn er namelijk zeker dingen die je helpen om je goede voornemens voor 2023 wel vol te houden.

Vertel anderen over je goede voornemens en motivatie

Er zijn ontelbaar veel redenen dat het volhouden van goede voornemens niet lukt. Of je ze wel of niet volhoudt, heeft niet alleen met je motivatie en je eigen inbreng te maken, maar zeker ook met je omgeving. Stel dat je meer wilt sparen dit jaar. Dan betekent dat zeer waarschijnlijk dat je of wilt gaan proberen om meer te gaan werken of meer te verdienen, maar zeer waarschijnlijk ook dat je minder uit wilt geven. Als je vriendinnen gewend zijn dat jij wekelijks mee gaat shoppen of uit eten gaat, dan zal daar dus verandering in gaan komen. Wil je graag gezonder eten, maar doet je lief altijd de boodschappen? Dan is het wel zo handig als hij ook weet dat je minder wilt snoepen. Vertel mensen in je omgeving dus over je goede voornemens en motivatie. Op deze manier kunnen mensen er rekening mee houden en je wellicht helpen. Samen gezonder eten of samen naar een sportschool in Ridderkerk is altijd makkelijker en leuker dan alleen.

Kies omdat je het zelf wilt en stel haalbare doelen

Wanneer het gaat om goede voornemens en motivatie, is de beste motivatie in negen van de tien gevallen dat je iets zélf wilt. Andere mensen kunnen je zoveel dingen opleggen. Dingen die je zou ‘moeten doen’ of ‘zou moeten zijn’, maar als die wensen niet vanuit je eigen hart komen, is het bar moeilijk om doelen te bewerkstelligen. Zou je bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt willen raken? Ga daar dan mee aan de slag omdat je het zelf wilt, niet omdat je geliefde dat van je vraagt. Gemotiveerd blijven om je goede voornemens voor 2023 wel vol te houden, doe je door haalbare doelen te stellen. Mijn ‘doel’ voor 2021 was het opbouwen van een nieuw leven. Daar hoorde in de eerste plaats natuurlijk een huis bij. Hoewel het in 2021 vrijwel onmogelijk leek om in je eentje een huis te kopen, heb ik het toch gedaan. Ik heb hier dan ook echt bóvenóp gezeten. Ik heb hiervoor wel mijn verwachtingen flink moeten bijstellen en afstand moeten doen van de standaard die ik gewend was. Haalbare doelen dus. Ik wist dat ik ‘genoegen’ moest nemen met iets ‘minders’. Het appartement dat ik kocht, dat was zeker geen liefde op het eerste gezicht. Ik zag echter wél het potentieel en nu ben ik enorm trots op hoe het geworden is. Maak je goede voornemens concreet, maar vooral ook haalbaar. Je hoeft niet direct vijfentwintig kilo af te vallen of vijfduizend euro te sparen. Zet liever kleine stapjes, een heleboel kleine stapjes bij elkaar zijn uiteindelijk ook een grote stap.

Geef niet op

Goede voornemens zijn er in principe natuurlijk om vol te houden, maar er zullen altijd tegenslagen zijn. Geef echter niet op! Dat je een keer niet naar de sportschool gegaan bent, of dat je toch door de week eens hebt zitten snoepen betekent niet dat het direct het einde van jouw goede voornemens verhaal is. Zoals ik altijd zeg; we vallen allemaal, het gaat erom dat we weer opstaan. Het geeft niet als het de ene dag beter of makkelijker gaat dan de andere dag, elke nieuwe dag is weer een nieuwe kans om je schouders er weer onder te zetten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.