Ben jij aan het sparen voor grote aankopen? Dat kan op allerlei manieren, maar in feite is er één gouden tip die ook jij kan toepassen.

Beware

Dít is de gouden tip

In feite zijn er natuurlijk allerlei manieren om te sparen, maar wat mij betreft is er echt één gouden tip en die is: maak van sparen een vaste last. Zo stortte ik toen ik een stuk jonger was wel eens wat geld op mijn spaarrekening als ik wat over had aan het eind van een maand. Ik zeg bewust ‘als’, want vaak had ik in de realiteit niet echt iets over. Op een gegeven moment ben ik het dus andersom gaan doen en zo doe ik het nu nog steeds; zodra ik mijn salaris heb, stort ik direct geld op mijn spaarrekening. Het is daarbij wel essentieel dat je weet welke uitgaven je standaard hebt en welke uitgaven er per maand nog eventueel bij komen. Zeker nu ik net in mijn eentje een huis heb gekocht, is het voor mij echt essentieel om te weten welke vaste lasten ik elke maand heb. Ik ben er nu namelijk in mijn eentje verantwoordelijk voor. Wat ik verder heel fijn vind aan sparen zien als een vaste last, is dat ik het makkelijker vind om mijzelf dan iets te gunnen. Als ik iets graag wil kopen, hoef ik niet meer eindeloos af te wegen of het wel verantwoord is, want ik heb die maand immers al gespaard.

Krijg grip op je financiële situatie om te kunnen sparen voor grote aankopen

Geld aan het begin van de maand op je spaarrekening zetten kan in feite iedereen. De kunst is dan natuurlijk wel om te voorkomen dat je halverwege de maand toch weer geld moet gaan overboeken van je spaarrekening naar je lopende rekening, omdat je eigenlijk niet goed uitkomt. Hiervoor zijn twee dingen belangrijk. Sowieso moet je grip hebben op je financiële situatie en vervolgens haalbare doelen stellen. Hoeveel geld wordt er maandelijks op je rekening bijgeschreven, en wat geef je uit? Voor de vaste lasten heb ik zelf een overzicht met bedragen en data. Vaste lasten zoals hypotheek, gas, telefoon en verzekeringen worden (helaas) niet allemaal op één dag afgeschreven. In feite gaan die automatische incasso’s de hele maand door. Op mijn overzicht kan ik dus zien welk bedrag op welke dag wordt afgeschreven. Ik kan dan ook rekening houden met extra kosten zoals wanneer Sketch bijvoorbeeld naar de trimsalon moet of wanneer ik zelf naar de kapper ga. Dit zijn toch wat grotere bedragen die zeker nu ik alleen ben, best wel op het budget drukken. Door grip te hebben op je financiële situatie weet je dus in feite ook wel ongeveer hoeveel je kan missen aan het begin van elke maand. Niets werkt demotiverender dan elke keer vol goede moed geld naar je spaarrekening over te boeken en toch steeds niet uitkomen.

Stel haalbare doelen als je wilt sparen voor grote aankopen

Ik had het er net natuurlijk al over; haalbare doelen stellen. Je kunt natuurlijk een persoonlijke lening afsluiten voor grote uitgaven, zoals je huis verduurzamen, een verbouwing of een nieuwe auto. Maar sparen kan natuurlijk ook. Je moet dan wel realistisch zijn, zoals eigenlijk geldt voor het behalen van vrijwel alle doelen. Niet iedereen kan even makkelijk sparen, het is allemaal afhankelijk van je situatie, hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je sowieso al kwijt bent aan vaste lasten. Relatief makkelijke dingen waar je op kunt bezuinigen zijn vaak abonnementen, boodschappen en extraatjes zoals een koffie buiten de deur en dat ene leuke jurkje. Pin bijvoorbeeld eens per maand een bedrag cash voor dit soort extraatjes en hou je aan je budget. Is het op, dan is het op. Ik pin zelf ook graag wekelijks voor mijn boodschappen en ik kan je vertellen; dit werkt voor mij enorm goed. Soms heb ik aan het eind van een week wat minder cash boodschappen geld over en dan let ik gewoon nóg beter op in de supermarkt. Met cash geld ben je je echt veel bewuster van wat je uitgeeft.

Alle beetjes helpen

Elke euro is er één. Ben je aan het sparen voor grote aankopen, dan brengt élke euro je dichter bij je doel. Wanneer je echter veel geld kwijt bent aan vaste lasten en het dus soms gewoon simpelweg heel erg lastig is om geld te sparen, kan dat soms best een beetje frustrerend zijn. Om je te motiveren kan het heel erg helpen om extraatjes ook apart te zetten; verjaardagsgeld of een extraatje van je werk bijvoorbeeld. Of huur eens een kraam op een rommelmarkt of verkoop online tweedehands kleding. Dit soort extra stortingen op je spaarrekening kunnen je heel erg motiveren om het sparen vol te houden en zo je spaardoelen (sneller) te bereiken.

Maak bewuste keuzes

Tot slot vind ik het maken van bewuste keuzes ook heel belangrijk, zeker financieel betreft. Dat betekent dat je dus eigenlijk niet moet kopen om het kopen. Koop wat je nodig hebt en waar je echt blij van wordt. Koop dus niet omdat je blij wordt van het kopen. Zo ben ik de laatste jaren veel bewuster aan het shoppen, zeker wat betreft mijn garderobe en mijn huis. Het scheelt dat ik nu ook echt heel goed mijn smaak weet. Ik denk dus veel beter na over de dingen die ik koop en ik koop liever een wat duurder item waar ik dan jaren mee doe, dan allerlei ditjes en datjes waar ik na een maand eigenlijk al ‘klaar’ mee ben. Bewuste keuzes maken kan op alle fronten; bij het afsluiten van verzekeringen, maar ook in de supermarkt tijdens het boodschappen doen en zeker tijdens het (fun)shoppen. Hoe minder geld je onbewust uitgeeft (al dan aan niet aan dingen die niet echt nodig zijn), des te meer hou je over om te sparen voor grote aankopen.

KUN JIJ GOED SPAREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Mooie tips! En helemaal waar wat je zegt, dat als je geld wilt sparen als er wat overblijft, de kans groot is dat je niets spaart omdat er zelden iets overblijft.

  2. Goede tips! Ik kan best goed sparen vind ik 🙂 en ik maak ook meer bewuste keuzes dan jaren geleden, dat scheelt ook enorm veel geld.

  3. Het is makkelijker sparen als je ook daadwerkelijk een inkomen hebt waar dat van kan. Dat hangt natuurlijk ook weer af van je vaste lasten. Het Nibud zegt keer op keer dat veel mensen geen buffer aan spaargeld hebben. En soms kún je ook gewoon niet sparen, ook niet door wat opzij te zetten aan het begin van de maand.
    Ik weet heel goed dat het feit dat we kunnen sparen voor ons echt een privilege is. Ik heb als net-af student echt te lang voor bijna niks gewerkt, in een vrij normaal baantje, waar sommige mensen nu nog steeds van rond moeten komen. Gaat dan echt niet lukken om te sparen en om een lening af te sluiten als je al niet de optie hebt om te sparen… probleem op probleem!

  4. Wij kunnen helaas niets sparen, ieder dubbeltje gaat eruit, er blijft niks over. Sterker nog, wij kunnen nu de huur, de energie en zorgverzekering niet eens betalen nu alles zo duur is geworden. Laatst heb ik wel een Monsterbox besteld en daarin zitten allemaal levensmiddelen. Ook wel spullen die wat luxe zijn en dat vind ik gewoon heel erg leuk en lekker. Zoals ijskoffie, heerlijk! Je kan het ook zelf maken natuurlijk, maar met zo een sachet is het lekker snel klaar. Maar ik mis wel enorm het even naar de stad gaan en een leuk kledingstuk kopen of verf voor mijn schilderijen. Nee, ik vrees dat sparen echt niet gaat lukken… (En dan straks ook nog eens kittens erbij, OMG. Allemaal mondjes om te voeren, hihi )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.