Afgelopen zondag genoot ik van een Afternoon tea in Kasteel Engelenburg en dat was een buitengewoon leuke ervaring.
Afternoon tea bij Kasteel Engelenburg
Begin dit jaar toen ik op zoek was naar een mooie locatie om Valentijnsdag te vieren, ontdekte ik Kasteel Engelenburg in Brummen. En dat bleek inderdaad dus ook een prachtige en romantische locatie om Valentijnsdag te vieren. Toen ik een tijdje later een persbericht in mijn mailbox kreeg dat Kasteel Engelenburg nu ook elke zondag een afternoon tea organiseert, wilde ik dat natuurlijk heel graag eens ervaren. Eerste pinksterdag gingen Erica, mijn fotografe die in de afgelopen jaren ook een dierbare vriendin geworden is, en ik dus samen op pad naar Brummen. Het landgoed van Kasteel Engelenburg is prachtig gelegen en volop omringd door natuur. Het kasteel heeft een imposante oprijlaan, een prachtige waterkant en een mooi kasteelplein. In het kasteel kun je chique lunchen of dineren, maar ook vergaderen en zelfs trouwen. De afternoon tea wordt gereserveerd in de 19e-eeuwse serre van het kasteel, een buitengewoon mooie locatie waar gastronomie, elegantie en gastvrijheid samenkomen. Voor het samenstellen van de hapjes wordt door de keukenbrigade samengewerkt met patissier Vipin Charly (Charly’s Pastry) en Dilmah tea. Het resultaat is een unieke smaaksensatie met een perfecte balans tussen zoetigheden en hartige lekkernijen. Meerdere keren per jaar staat een thema centraal, waaromheen een belevenis wordt gecreëerd. Op dit moment is dat ‘Kasteel Engelenburg’.
Drie gangen
Ik ben geen uitgaanstype meer, maar lunchen en dineren buiten de deur vind ik altijd heerlijk. High-tea-en, of afternoon tea-en zoals het natuurlijk officieel heet, vind ik ook altijd enorm leuk en gezellig. Ik heb dan ook door de jaren heen al genoten van heel wat verschillende afternoon tea’s op verschillende locaties. Het leuke is dat elke afternoon tea zijn eigen charme heeft en het is natuurlijk altijd weer een verrassing wat je gaat krijgen. Kasteel Engelenburg heeft gekozen voor een Afternoon tea met drie gangen. Dat vond ik erg leuk, omdat het steeds een verrassing is wat je krijgt en dus niet alles tegelijkertijd op tafel krijgt. Bij elke gang kregen we een speciale Dilmah tea te proeven die, heel leuk, tot drie keer toe ook nog eens op een andere manier werd geserveerd. Dit keer was het thema ‘Kasteel Engelenburg’, waarbij, vooral in de tweede ‘zoete’ gang het verhaal van deze bijzondere locatie werd verteld. Ik ga je uitgebreid vertellen en vooral laten zien wat voor lekkers en vooral moois we allemaal geserveerd kregen bij deze Afternoon tea in Kasteel Engelenburg. Ik moet er nog wel bij vermelden dat onze eerste gang ietwat aangepast is omdat ik van tevoren had aangegeven dat we geen vlees en kaas wilden. Erica eet namelijk vegetarisch en ik gruwel echt van kaas. Mijn ervaring heeft me geleerd dat er in vrijwel alle afternoon teas hapjes met kaas geserveerd worden, dus ik moet dit altijd van tevoren aangeven. Gelukkig had Kasteel Engelenburg hier uitstekend rekening mee gehouden. Om onze afternoon tea te starten kreeg Erica een Bolinger champagne. Ik drink zelf geen alcohol, dus ik kreeg een heerlijke alcoholvrije apfelsinfonie. Onze eerste gang die uit hartige hapjes bestond, startten we met de Prince of Kandy thee van Dilmah. Daarbij kregen we heerlijke brioches te proeven, namelijk eentje met hummus, komkommer, rode uien en pijnboompitten en mijn favoriet was die met met cherrytomaatjes, bieslook en tomatensalsa.
De zoete gang en de scones
We startten onze zoete gang met een Rose vanille tea. Als ontzettende zoetekauw vond ik deze gang niet alleen het lekkerst, maar deze was, zoals je op de foto’s ook kunt zien, ook echt het allermooist. De zoetigheden waren ware kunstwerkjes, en hoewel ik het bijna niet over mijn hart kon krijgen om die prachtige zwaantjes en het bijtje op te eten, hebben we dat natuurlijk wel gedaan. Deze zoete gang vertelde dus het verhaal van Kasteel Engelenburg. Kasteel Engelenburg heeft een rijke historie, die teruggaat tot 1570. Op de plek waar nu het Kasteel staat, stond destijds ‘de Engelenburg’. Het huidige pand stamt uit 1828 en is in de loop der eeuwen diverse keren verbouwd en gerenoveerd. Sinds 1988 is het voor iedereen toegankelijk. Naast een restaurant bevindt zich in Kasteel Engelenburg een exclusief hotel en heeft het een 9-holes golfbaan. De golfballetjes hoef ik dus niet meer uit te leggen. Leuk was trouwens dat we deze in één keer moesten opeten. Een stukje afhappen was er dus niet bij. De golfballetjes waren gemaakt van witte chocolade, yuzu en zwarte sesam. Het chocoladegebakje toont affiniteit met Schotse whiskey. Kasteel Engelenburg had namelijk tot voor kort de grootste whiskeycollectie van Nederland. Dit gebakje was gemaakt van donkere chocolade, vanilleroom, kersen en uiteraard whiskey. Zoals ik al zei drink ik zelf geen alcohol, maar het gebakje was evengoed zalig en had zeker geen boventoon van alcohol. Kasteel Engelenburg word regelmatig bezocht door een imker, vandaar de bijenkorf, welke was gemaakt van honingcake, abrikozencompote en witte thee. Wij kregen onze afternoon tea in Kasteel Engelenburg geserveerd op een locatie met een prachtig uitzicht op het water, waar normaal gesproken een zwanenpaar verblijft. Die eerste pinksterdag moesten we de échte zwanen er even bij denken, maar deze wonderschone zoete creaties gemaakt van kokos, pittige ananas en vanilleroom maakten dat ruimschoots goed. Kasteel Engelenburg wordt omringd door natuurschoon en de lelie stond daar dan ook symbool voor. Deze bestond uit banaantartelette, karamel, mango en passievrucht. Een afternoon tea is natuurlijk geen afternoon tea zonder scones. Onze laatste gang bestond dan ook uit scones, namelijk een limoenscone en een rozijnenscone met clotted cream en abrikozenmarmelade. De thee die we bij onze laatste gang kregen was mijn persoonlijke favoriet. Het was de Italian almond tea van Dilmah, een zwarte Ceylon thee met een bitterzoete aromatische smaak van Italiaanse amandel. De klassieke Afternoon Tea kost € 59,- per persoon. Uitbreiden met een glas Vonkelwijn of champagne is mogelijk tegen een meerprijs. Deze unieke belevenis vindt alle zondagen plaats tussen 14.00u – 16.00u in de 19e-eeuwse serre van het kasteel. Er is plaats voor 40 personen en groepen zijn welkom op aanvraag. Ik vond het oprecht een buitengewoon leuke, unieke, gezellige en heerlijke ervaring, enorm leuk om te doen met een vriendin, je zus of met je lief natuurlijk.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Uitgenodigd.