Ga je eindelijk beginnen met sporten? Dit zijn dan een aantal dingen die je moet weten en die je kunt gaan doen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Beginnen met sporten, bouw het goed op en stel haalbare doelen

Wélke sport je ook maar gaat beoefenen, zorg ervoor dat je goed en rustig opbouwt. Je lichaam moet er in het begin enorm aan wennen om actief bezig te zijn, en wanneer je direct de eerste periode het maximale (en misschien zelfs nog wel meer) uit jezelf haalt, is de kans groot dat je al gauw het bijltje er bij neer gooit. Puur omdat je het niet kunt volhouden. Heel eerlijk? Toen ik begon met sporten, ben ik eigenlijk gewoon begonnen, zonder écht daadwerkelijk een streefgewicht in mijn hoofd te hebben. Ik ben verder ook niet aan de gang gegaan met centimeters en het opmeten van allerlei maten. Verder heb ik pas na ongeveer een maand sporten en goed op mijn eten letten, voor het eerst op de weegschaal gestaan. Vanaf dat moment heb ik wel een boekje bijgehouden van het aantal kilo’s dat eraf ging en dat zijn er uiteindelijk twintig geworden. Ik ben ongeveer een kilo per week kwijtgeraakt en gelukkig zonder terugvallen tussendoor, en overigens ook niet daarna. Lang verhaal kort; ik zal nooit super dun worden, dit past simpelweg niet bij mijn bouw. En natuurlijk heb ik nog vetjes waar ik eigenlijk wel vanaf zou willen, maar nu ik geopereerd ben en volledig pijnvrij, weer fulltime (en eigenlijk nog méér dan dat met de site erbij) werk, kan ik gewoon niet meer dagelijks sporten en heel veel wandelen, zoals ik tijdens het afvalproces dus wél deed. Stel dus voor jezelf een doel wat realistisch is. In feite is één kilo per week al best heftig, en er wordt dan ook sterk geadviseerd om zeker niet meer dan dat af te vallen. Met sporten gaat het hetzelfde. Besluit jij om te gaan hardlopen, (waar het weer nu natuurlijk steeds aangenamer voor wordt!), begin dan niet meteen met dertig minuten op volle kracht. Je gaat het allemaal veel beter volhouden door opbouwen in een voor jou haalbaar tempo. Bouw je trainingsschema zorgvuldig op. Om resultaat te blijven boeken, en dan echt met nadruk op ‘blijven’, zul je steeds wat intensiever en / of langer moeten gaan trainen. Een goede reden dus om langzaam op te bouwen.

Beginnen met sporten doe je in een comfortabele outfit

Aangezien ik vooral binnen (thuis dus) op de crosstrainer sta, maakt het me vrij weinig uit hoe ik eruitzie. Haren op stand storm? Who cares. Toen ik net begon, pakte ik gewoon het eerste het beste shirt wat voorhanden was, maar tijdens het sporten zweet ik écht enorm veel. Heb jij hier nu ook last van, zorg er dan voor dat je kiest voor echte sportkledingstukken van goed ademend en vochtafvoerend materiaal. Deze zorgen ervoor dat zweet wordt afgevoerd naar de buitenzijde terwijl de frisse lucht binnengelaten wordt. En ik kan je zeggen, dit maakt écht verschil. Niets vervelender dan katoenen shirts die na een kwartier al volledig aan je zweterige lijf vast geplakt zitten. Ook goede schoenen zijn echt super belangrijk. Op een goede dag kwam mijn liefde thuis met een springtouw, eigenlijk voor zichzelf, maar toen ik er achter kwam hoéveel calorieën je hiermee dus verbrandt, stond ik op een bepaald moment nog vaker te springen dan hijzelf. Maar goed, met springtouwen, en trouwens ook met bijvoorbeeld hardlopen, zijn goede schoenen die de schokken dus goed opvangen echt ontzettend belangrijk.

Kijk ook eens kritisch naar je eetpatroon

Je kan nog zo goed bezig zijn met sporten, maar wanneer je je eetpatroon niet ook aanpast, zul je er door slechts te sporten niet het maximale uit kunnen halen wanneer je dus kilo’s kwijt wilt. Een paar snelle tips. Sla nooit je ontbijt over, laat frisdranken staan en wees matig met zout. Het is zaak om een goede balans te vinden tussen het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en het aantal dat je verbrandt door te sporten.

SPORT JIJ GRAAG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

3 Comments

  1. Goede tips! En wat lees ik nu, werk jij full-time naast je blog! Wow, hoe doe je dat.. 2 (of meer) artikelen per dag schrijven en een full-time job erbij dat is al top sport 😉 Petje af hoor.

    1. Christiana says:

      Ja pfff, dat weet ik eigenlijk soms zelf ook niet meer haha;-) Ik heb momenteel dus twee werkgevers en in de avonden én ochtenden én de weekends werk ik dan heel veel aan de blog. Maar daar ben ik dan ook extreem perfectionistisch in, tot het vervelende aan toe. (zul je vast wel herkennen…) Dit betekent dat ik dus momenteel élke dag (serieus) om 06.15 uur opsta. Gelukkig ben ik momenteel aan het afbouwen bij 1 werkgever en ga ik daar uiteindelijk helemaal stoppen. Dan wordt het een stuk beter;-)

      1. Jeetje dat is wel heel heftig dat je zo vroeg je bedje uitgaat om nog aan je blog te kunnen werken. Maar het (= je bloed, zweet en tranen) is er wel aan af te zien want al je artikelen zien er altijd tip top uit. Zo die mag je in je zak steken. Gelukkig is dit een tijdelijke situatie want het lijkt me moeilijk om het vol te houden. Ik doe het je in ieder geval niet na 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.