Heb je een blog of webshop, dan zijn goede foto’s een must. Ik geef je 5 tips en voorbeelden voor originele productfoto’s die makkelijk toe te passen zijn.

collistar pure actives vitamine C drops

Laat een product ‘in actie’ zien voor originele productfoto’s

Als je een blog of een webshop hebt, zijn foto’s vaak erg belangrijk. Foto’s zijn vaak het eerste wat mensen zien, nog voor ze een tekst gaan lezen. Ik vind het zelf sowieso altijd leuk als er enige vorm van eenheid in de foto’s op een site zit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat al je foto’s hetzelfde moeten zijn. Op een website kan dat echter wel heel strak ogen, op een blog wordt het wellicht een beetje saai als echt al je foto’s er hetzelfde uitzien. Je hoeft absoluut geen professionele fotograaf te zijn om toch mooie en leuke foto’s te maken. Ik geef je 5 tips voor originele productfoto’s waar je direct mee aan de slag kunt. Producten zijn er om te gebruiken. Hoe leuk is het om op een foto een product te laten zien dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Buiten het feit dat zo’n foto er mooi uitziet, heeft het voor de lezer ook nog eens echt toegevoegde waarde. In het geval van dit product van Collistar kun je namelijk goed zien hoe de textuur er uitziet en hoe het product verpakt is. In plaats van bovenstaande foto kun je bijvoorbeeld ook een product aanbrengen op je huid.

The Body shop white musk EDT

Werk met schaduw

Licht is altijd erg belangrijk bij het maken van foto’s. Je kunt gebruik maken van kunstlicht, maar ook van natuurlijk zonlicht. Hoewel zonlicht harde schaduwen op een foto kan geven wat er niet altijd even mooi uitziet, kan het juist ook mooie effecten geven. Die effecten creëer je door juist heel bewust gebrúik te maken van de schaduwen, zoals we dat hierboven gedaan hebben. Door in dit geval een takje op een bepaalde manier voor de lens te houden, zie je alleen de schaduw van het takje, en niet het takje zelf. Je zult zien dat je hier altijd een beetje mee moet experimenteren. Je wilt namelijk geen willekeurige ‘vlek’ op je foto krijgen.

Zoë Ayla gezichtsmassagerolle

Creëer een setting voor originele productfoto’s

Eén van de tips voor originele productfoto’s waar ik het liefst mee werk, is een setting voor je product creëren. Mijn blog ByChristiana is een lifestyleblog waar ik veel reviews over cosmetica publiceer. Voor de productfoto’s vind ik het dan altijd leuk om een omgeving te creëren. Daarvoor heb je echt niet veel ruimte nodig. In een setting is het leuk om gebruik te maken van mooie spulletjes, zoals kaarsen, bloemetjes, boeken en sieraden. Hierbij probeer ik altijd enigszins te werken met een kleurenpalet. Ik zoek dus spulletjes uit die qua kleur mooi matchen bij het product.

Weleda Nature cocoon shower Luscious tonka

Pas je foto’s aan op de seizoenen

Nog meer leuke tips voor originele productfoto’s gaan over het aanpassen van je foto’s op de seizoenen. Hoewel ik qua temperatuur vooral altijd erg hou van de lente, vind ik de herfst het mooist om originele productfoto’s te maken. De kleuren in de natuur zijn dan erg mooi, en vooral met bladeren kun je heel eenvoudig leuke dingen doen. Alleen al met een enkel mooi blad naast een product krijg je al een fijne foto die echt de heerlijke herfstsfeer ademt, in dit geval was het ook heel erg passend bij het product. Stel je bovenstaande foto eens voor zonder dat blad! Dan was hij leuk, maar het blad maakt de foto echt een pláátje. Wat je ook verkoopt in je webshop of waar je ook over schrijft op je blog, het is altijd leuk om gebruik te maken van de mooie dingen die de verschillende seizoenen je te bieden hebben.

collistar supertanning

Maak gebruik van verschillende invalshoeken

Hoewel het misschien voor de hand ligt om productfoto’s vanaf een vooraanzicht te maken, kun je in feite je producten fotograferen vanaf elk hoek die je maar bedenken kunt. Zeker wanneer je toch al meerdere foto’s wilt of moet maken van één en hetzelfde product kun je hier leuk mee experimenteren. Zowel hierboven als hieronder zie je hier mooie voorbeelden van.

WELKE VAN DEZE TIPS VOOR ORIGINELE PRODUCTFOTO’S GA JIJ OOK EENS TOEPASSEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

19 Comments

 1. Heb geen webshop en/of blog maar zie wel dat foto’s heel erg belangrijk zijn. Ik vind dat er op veel blogs vaak saaie inspiratieloze foto’s staan die niet “triggeren” om het artikel te lezen. Bij jouw blog is dat zeker niet het geval je ziet duidelijk dat je erg je best doet om een product/artikel goed uit te laten komen.

  1. Christiana says:

   Ben ik met je eens! Ik vind foto’s heel erg belangrijk en ik merk dat ik een artikel echt minder gauw wil / ga lezen als er geen mooie of in ieder geval zelf gemaakte foto’s bij een artikel staan.

 2. Jouw foto’s zijn altijd prachtig! Ik probeer zoveel mogelijk eigen foto’s te gebruiken maar soms gebruik ik een stockfoto maar ik wil me wel weer meer op productfotografie gaan richten wat ik in het begin van mijn blog ook altijd heb gedaan.

  1. Christiana says:

   Ah, dat is een heel lief compliment, dankjewel Darina!

 3. Jij bent hier zo goed in! Ik experimenteer veel, maar vaak vind ik het resultaat dan maar suf, haha. Maar toegegeven: soms heeft iets juist wel een verrassend leuk effect.

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel Audrey! Soms moet je er inderdaad echt een beetje mee experimenteren. Ik moet dingen soms vanaf een afstandje bekijken en dan ‘voel’ ik vaak wel of iets klopt. Als dat niet het geval is, probeer ik iets met de kleuren te doen, zoals andere spulletjes er bij zoeken, maar vaak is het ook een kwestie van iets (kleins) weghalen of juist toevoegen. Ik vind de foto met het blad daar een goed voorbeeld van. Zonder dat blad was de foto wel echt saaier geweest;-)

 4. Goeie tips! Mooie foto’s maken is echt een kwestie van stijlen (wat jij als de beste kunt) en handig zijn met de camera. En natuurlijk niet te vergeten creativiteit. Jouw foto’s vind ik altijd prachtig 😍. Een product actie foto vind ik erg leuk, heb dat ook wel eens gedaan in iets andere vorm dan zoals jij bij voorbeeld hebt gedaan door het druppeltje vast te leggen. Vind die foto ook super mooi. Wil dat ook eens proberen, wordt ff spelen met de instellingen zoals sluitertijd in combinatie met statief 😊.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik denk dat originele foto’s ook vooral te maken hebben met creativiteit. En je moet het ook echt leuk vinden om ermee bezig te zijn natuurlijk;-)

 5. Mooie tips en jouw foto’s zijn ook altijd prachtig. Gaaf ook die eerste foto, die actiefoto. Ik probeer als het even kan ook iets van de seizoenen terug te laten komen in mijn foto’s.

  1. Christiana says:

   Ja, die is gaaf geworden hè? We hebben er wel echt heel wat pogingen voor moeten doen hoor, maar we waren vastbesloten om ‘de druppel’ vast te leggen;-)

 6. Jij maakte ook altijd prachtige foto’s met die bloemen erbij, jij hebt echt kijk op styling. Met schaduwen werken vind ik ook altijd leuk, het lukt mij toch nooit om van die hele lichte, witte foto’s te maken (zo een mooie flatlay) en eigenlijk mag een foto van mij best een beetje “edgy” zijn, dus niet zo perfect als je bij veel bloggers ziet. Zo heb ik ook een beetje mijn eigen stijl. 😉

  1. Christiana says:

   Ah dat is echt heel lief, dankjewel Babs! Ik kijk ook wel eens terug naar die foto’s en dan ben ik er best trots op;-) Ik had toen zeker geen professionele camera en ik ben letterlijk zomaar met mijn blog begonnen, zonder enige ervaring. Het was een kwestie van gewoon beginnen en oefenen, oefenen, oefenen. Ja, daar hebben heel wat uurtjes in gezeten, in die flatlays. Maar op een gegeven moment wilde ik gewoon meer dan alleen maar beautyreviews. Het begon me te vervelen en ik miste uitdaging. Ik ben nog steeds enorm blij dat ik de switch van ‘beautyblog’ naar ‘lifestyleblog’ gemaakt heb.

 7. Jouw foto’s zijn altijd om door een ringetje te halen! Ik pas mijn foto’s in de zomer en rond de kerst vooral aan.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Daphne, lief van je! Fotograferen rond kerst vind ik (op het feit dat het heel snel donker wordt) ook altijd enorm leuk om te doen. Hoe vaak ik niet met kerstballen en glitters op straat gestaan heb;-) Ik weet nog goed dat ik vorig jaar begin november heel veel moeite heb moeten doen om een paar candycanes te bemachtigen voor een shoot met producten van The Body shop. Die moest en zou ik op de foto hebben, maar in de winkels was het er nog net te vroeg voor. Uiteindelijk wist een collega er een paar voor me te regelen, en wat denk je? We waren naar een locatie gereden voor de foto’s en de candycanes lagen nog mooi thuis! Uiteindelijk heb ik ze tijdens de shoot in de maand erna gelukkig nog kunnen gebruiken.

 8. Goede tips, maar jij maakt dan ook altijd prachtige foto’s! ♥

 9. Heel goede tips! Ik maak altijd gebruik van het daglicht. Ik maak dan wel geen productfoto’s omdat ik niet schrijf over een bepaald product, dus ben ik eigenlijk ook wel ‘vrij’ in wat voor foto ik gebruik. Ik duik dan ook geregeld de tuin in 😉 (al weet ik dat dit eveneens saai kan overkomen..)

 10. Wauw wat een mooie foto’s! Ik zou wel willen dat ik zo mooi kon fotograferen. Ik denk trouwens dat veel webshops dat wel willen

 11. Hoi Christiana,
  Wat een mooie foto’s! Ik zou willen dat ik zo goed kon fotograferen! Ik ben me sinds kort aan het verdiepen in productfotografie alleen lukt me dit nog niet zo goed. Ik heb binnenkort productfoto’s nodig voor een project. Omdat dit op korte termijn niet te leren valt, is het dan makkelijker om dit nu te laten uitbesteden aan bedrijf zoals https://boefkik.nl/ ? En dan daarna workshops gaan doen en zelf leren of het nu al proberen en niet uitbesteden?

  1. Christiana says:

   Het ligt er natuurlijk net aan wat je wilt / nodig hebt. Als je eenmalig foto’s nodig hebt, kun je het wellicht uitbesteden, maar wanneer je regelmatig foto’s nodig hebt, is het misschien een idee om inderdaad zelf aan de slag te gaan of een vaste samenwerking aan te gaan met een fotograaf. Ik heb dat zelf ook gedaan;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.