Met déze dagelijkse supplementen ondersteun ik mijn gezondheid en de conditie van mijn huid en haar.

L-Lysine

Ik ben helaas heel erg gevoelig voor virale en bacteriële infecties. Zo heb ik al van kinds af aan regelmatig een (heftige) uitbraak van een koortslip of een krentenbaard. Een krentenbaard is een bacteriële infectie en een koortslip is een virus infectie. Waar de ene persoon zeer regelmatig last heeft van een koortslip, krijgt de ander er nooit één. De ene persoon is er dan ook gevoeliger voor dan de ander. Een koortslip is vaak een teken van een verminderde weerstand. Om die reden slik ik sowieso dagelijks vitamine C tabletten. Een paar jaar geleden ontdekte ik echter dat een koortslip óók getriggerd kan worden door bepaalde voedingstoffen. Er zijn namelijk bepaalde eiwitten in voeding aanwezig die van invloed zijn op de ontwikkeling van een koortslip. Het gaat dan om precies te zijn om voeding die rijk is aan arginine. Dit aminozuur speelt een belangrijke rol bij de groei van koortsblaasjes. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine, zijn bijvoorbeeld komkommers, bieten, doperwten, spruiten, uien, bananen, sinaasappelen, aardbeien en druiven. Ook komt het voor in veel noten, zaden en granen. Eigenlijk zijn alle noten rijk aan arginine, maar cashewnoten, pinda’s en amandelen behoren tot de rijkste soorten noten als het gaat om de hoeveelheid arginine die ze bevatten. Ook chocolade bevat veel arginine. Sinds ik dit weet eet ik sowieso vrijwel geen noten meer. Echter, dingen zoals komkommer, bananen, druiven en aardbeien zijn dingen die ik echt heel graag eet, om van chocolade nog maar te zwijgen. Het aminozuur lysine is de tegenhanger van arginine. Om die reden slik ik dus naast vitamine C ook dagelijks L-lysine. Lysine verhoogt namelijk de immuniteit van je lichaam en kan je op die manier beschermen tegen toekomstige uitbraken van het koortslipvirus. Sinds ik weet dat een koortslip dus getriggerd kan worden door het eten van bepaalde voedingsstoffen en ik die dus ook veel meer mijd (vooral chocolade en noten!) en deze L-lysine supplementen gebruik, merk ik dat ik echt veel minder vaak last heb van een koortslip.

Biotine

Ik heb helaas nooit een prachtige bos haar gehad en na mijn grote zenuwoperatie in 2016 heb ik enorme last gehad van haaruitval. Dit was zo erg, dat ik zelfs kale plekken op mijn achterhoofd had. Nu blijkt dat een narcose inderdaad vaak gepaard gaat met haaruitval. Een narcose betekent een éxtreme schok voor je lichaam. Je raakt volledig bewusteloos. Ook je haar(groei) komt in feite in een soort rust-toestand. Haarfollikels (haarzakjes) bevatten cellen die van zich alle cellen die we in ons lichaam hebben het snelst splitsen. Ze moéten ook snel splitsen om de groei van het haar in stand te houden. Een verdoving houdt deze snelle splitsing echter tegen. Ook al ben je zelf dan misschien ‘maar’ een paar uur ‘out’, je haarfollikels kunnen hier dusdanig door beïnvloed worden dat de haarvezelproductie (tijdelijk) wordt stopgezet en in een rustfase terecht komt. Na een operatie moet je lichaam ontzettend hard werken om zichzelf te herstellen. Vaak heb je een operatiewond en er is misschien (veel) pijn. De meeste voedingsstoffen die je na een operatie tot je neemt worden in feite hiérvoor gebruikt. Haar is, hoe hard het ook klinkt, voor je lichaam niet onmisbaar om te overleven. Je lichaam focust zich volledig op het herstellen en het in stand houden van vitale functies waardoor je haar simpelweg gezegd tijdelijk op de tweede plaats komt. Inmiddels ben ik natuurlijk al jaren verder en zijn die echt kale plekken gelukkig verleden tijd. Sinds die operatie slik ik echter wel dagelijks supplementen voor mijn haar. Ik heb door de jaren heen verschillende haarvitamines geprobeerd, en vooral over de Swisse huid haar & nagels tabletten was ik heel tevreden. Toen ik deze supplementen slikte, merkte ik ook een enorm verschil aan mijn nagels. Inmiddels gebruik ik sinds twee jaar de Biotine supplementen van Holland & Barrett. Biotine behoort tot het vitamine-B complex. Je komt het tegen in vrijwel alle supplementen voor het haar en dat is niet voor niets. Biotine helpt je lichaam bij het omzetten van voeding naar nutriënten en energie. Naast deze ondersteunende rol bij het leveren van energie, is biotine dus ook heel goed voor de conditie van je haar. Biotine versterkt namelijk het haarzakje en de haarschacht, waardoor je haar veerkrachtiger wordt. Bij regelmatig gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van je haar verbeteren. Ook met deze supplementen merk ik een heel positief verschil aan mijn nagels.

Hyaluronzuur capsules behoren ook tot mijn dagelijkse supplementen

Ook de hyaluronzuur capsules horen sinds een jaar tot mijn dagelijkse supplementen. Hyaluronzuur is een stof die van nature voorkomt in het lichaam, een zogenaamde lichaamseigen stof dus. Hyaluronzuur is een ongelooflijk hydraterend ingrediënt, doordat het in staat is om tot duizend keer zijn eigen gewicht aan water vast te houden. Het geeft de huid een glad en ‘vol’ aanzien en is dus vochtinbrengend. Het ingrediënt verfrist ook de bovenste huidlagen, waardoor de huid er zachter, gladder en meer gehydrateerd uitziet. Hyaluronzuur vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur door ons lichaam af, net zoals de aanmaak van andere belangrijke stofjes trouwens. Hyaluronzuur vind je in talloze cremes terug als Sodium Hyaluronate of Hydrolyzed Hyaluronic Acid en daar smeer ik dan ook dagelijks mee. Echter, ik ben inmiddels ook alweer 38 en ik bedacht me dat mijn huid wel wat extra’s kon gebruiken en nu slik ik daarnaast dus dagelijks de Hyaluronzuur capsules van Lucovitaal. Ik merk hierdoor absoluut verschil aan mijn huid. Ik zie eigenlijk geen afname van fijne lijntjes, maar om eerlijk te zijn had ik dat ook niet verwacht. Wat ik wel merk is dat mijn huid weerbaarder lijkt. Zo kon ik het voorheen altijd merken aan mijn huid wanneer ik erg moe was, ongesteld moest worden of een tijdje wat minder goed gegeten heb. Het lijkt toch of die hyaluronzuur capsules inderdaad helpen om de huidbarrière wat sterker te maken, zodat mijn huid wat minder gevoelig is.

IK BEN BENIEUWD NAAR JOUW DAGELIJKSE SUPPLEMENTEN!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.