Heb je snel last van een koortslip? Vaak is het een teken van verminderde weerstand, maar wist je dat bepaald eten ook een koortslip kan triggeren?

Waardoor wordt een koortslip veroorzaakt?

Heb je nog nooit in je leven een koortslip gehad, dan is de kans aanwezig dat je er ook nooit eentje zult krijgen. Heb je echter snel last van een koortslip, dan is de kans erg groot dat je hier de rest van je leven last van zult blijven houden. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en is zeer besmettelijk, ook voor jezelf. Heel veel mensen dragen dit virus bij zich, ingekapseld in bepaalde zenuwcellen. Niet iedereen die het virus bij zich draagt, heeft ook daadwerkelijk last van een koortslip. Na de eerste infectie zal het virus levenslang in je lichaam aanwezig zijn, óók wanneer je medicatie gebruikt / gaat gebruiken. Geen enkele vorm van medicatie zal het virus namelijk kunnen doden. Op bepaalde momenten wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Koortslip is eigenlijk een behoorlijk misleidende term. Want de term doet vermoeden dat alleen de lip besmet kan raken. Echter zou je beter kunnen spreken van koortsuitslag want een grotere zone dan alleen de lip kan namelijk besmet raken.

Een koortslip kan veroorzaakt worden door de dingen die je eet

Ik weet van mijzelf dat ik snel last van een koortslip heb. Dit heb ik mijn hele leven al gehad. Het is een algemeen bekend gegeven dat je met een verminderde weerstand sneller last van een koortslip hebt. Maar ook al leef en eet je gezond, dan nog kun je zomaar opeens een koortslip krijgen. Enorm vervelend en voor mij ook zeker iets wat me enorm onzeker kan maken. Door de jaren heen ben ik mij in de materie gaan verdiepen en een tijd geleden ontdekte ik iets wat mij enorm geholpen heeft. Bepaalde stoffen in voedingsmiddelen kunnen namelijk een koortslip triggeren. Het gaat in dit geval om arginine. Arginine wordt door herpesvirussen gebruikt om zich te vermenigvuldigen. Arginine vindt je onder andere in alle noten (hoge concentraties vind je vooral in cashewnoten, pinda’s en amandelen), zaden, granen, knoflook, chocolade, rozijnen en bosbessen. Dit waren stuk voor stuk voor dingen die ik graag at, en eigenlijk eet. Als ik er achteraf op terugkijk, denk ik dat het in mijn geval vooral noten waren, die mij heel erg triggerden. Noten skip ik nu dus volledig. Chocolade en rozijnen eet ik nog steeds, maar dat probeer ik nu wel met mate te doen, uiteraard ook om op gewicht te blijven. Het goede nieuws is dat het stofje Lysine juist een remmende werking op het virus heeft. Lysine vindt je onder andere in vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Waar je ook baat bij kunt hebben, zijn L-lysine supplementen.

Andere dingen om op te letten wanneer je snel last van een koortslip hebt

Behalve dus letten op wat je eet, zijn er nog een paar relatief simpele dingen waar je rekening mee kunt houden. Een koortslip is zeer besmettelijk. Heb je een koortslip, laat je lipstick en lipgloss dan liever even liggen. De meningen over hoelang het virus kan overleven op een lipstick zijn verdeeld, maar gebruik je je lipstick op je koortslip en blijf je deze continue gebruiken, dan besmet je als het ware jezelf elke keer opnieuw. De kans is dan echt zeer groot dat je koortslip binnen afzienbare tijd weer terugkomt, al dan niet op een andere plek. Kijk ook uit met (vieze) glazen. Heb je snel last van een koortslip, dan kun je ook besmet raken door te drinken uit een vies / andermans glas. Helemaal niet meer uit eten gaan of een drankje drinken is natuurlijk weer het andere uiterste, maar een rietje vragen of zelf meenemen is echt niet raar. Vermijd verder ook echt lipstick testers in winkels. Ik kan uit ervaring zeggen dat deze niet regelmatig worden vervangen en al helemaal niet gedesinfecteerd. Testers zitten echt ramvol bacteriën en zeker wanneer je snel last van een koortslip hebt, wil je deze écht niet op je lippen gebruiken.

Wat te doen bij een koortslip?

Het is enorm vervelend dat je een koortslip niet altijd makkelijk herkent. Vaak wordt gezegd dat een koortslip begint met een tintelend gevoel, maar in het het prille begin kan een koortslip ook op een gewoon puistje lijken. Weet je echter zeker dat je een beginnende koortslip hebt, dan kun je op recept Valaciclovir krijgen. Dit werkt als een virusremmer; het medicijn voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Denk er echter aan dat dit alleen werkt in het prille begin. Ik kan uit ervaring zeggen dat smeren met een huis, tuin- en keuken koortslip crème van de drogist in feite weinig uithaalt. Waar ik dan wel weer een redelijk goede ervaring mee heb, is de zogenaamde lipblaasjesgel, zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Hierin zit zink sulfaat wat helpt om de koortslip sneller in te laten drogen. Je kunt ook gewoon een tube zinksulfaat kopen. Het voordeel van de lipblaasjesgel is echter dat dit om een transparante gel gaat, terwijl zinksulfaat wit is. Raak je koortslip ook niét aan, zeker wanneer er nog geen korstje op zit. Breng je lipblaasjes gel op zinksulfaat bijvoorbeeld aan met een wattenstaafje dat je daarna weggooit en dus niet rechtstreeks met je vingers. In principe gaat een koortslip altijd weer vanzelf over. Je hoeft er dus niet mee naar de dokter. Heb je het echter écht heel vaak, dan kan het geen kwaad om eens serieus te gaan kijken naar je algemene gezondheid en je immuunsysteem. Een koortslip wordt namelijk vaak veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem en daar kun je natuurlijk in veel gevallen zeker het één en ander aan doen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Mijn vriend had ook heel vaak last van een koortslip, maar gelukkig is dat wel verminderd sinds hij L-Lysine gebruikt. Alleen het komt natuurlijk op de meest ongunstige momenten alsnog terug. 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.