It’s almost that time of the year. Met deze tips scoor jij de leukste kerstcadeaus die echt bij mensen passen, beloofd.

Kerstcadeaus voor een nieuwe fase in iemands leven

Lijstjes maken en cadeaus uitzoeken. Ieder jaar doen we weer verwoede pogingen om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen en zitten we wel weer minimaal één keer met een spuuglelijk cadeau op schoot verwoed te knikken dat we er echt, écht héél erg blij mee zijn. ‘Precies wat je wilde’, ‘hier had je altijd al naar gezocht’. Maar dat moet toch anders kunnen? Ik geef je dus fijne tips om kerstcadeautjes uit te zoeken die écht bij mensen passen. Jong of oud. We gaan allemaal continue door fases in ons leven heen. Dat kunnen moeilijke fases zijn, waarin verdrietige of pijnlijke dingen gebeuren. Mensen worden ziek, moeten bijvoorbeeld een operatie ondergaan, relaties lopen stuk. Maar er zijn natuurlijk ook leuke fases; er komen nieuwe mensen in iemands leven, een nieuwe baan, een ander huis, iemand staat voor nieuwe uitdagingen. Sta eens stil bij deze fases als je bezig bent met het uitzoeken van een kerstcadeau voor iemand. Wellicht kun je iets vinden wat past bij de nieuwe fase van je beste vriendin, je zus of je tante? Een muts, mooie handschoenen of een fietsmand voor je vriendin die een nieuwe baan heeft en tegenwoordig met de fiets naar het werk gaat of een mooie nieuwe pen of werktas voor je man die van baan veranderd is? Een abonnement op Netflix of op een tijdschrift of een heerlijke pyjama voor je tante die volgend jaar een grote operatie moet ondergaan en daardoor een tijd moet herstellen thuis?

Sta met je kerstcadeaus stil bij bijzondere gebeurtenissen

Verhuisd, nieuwe baan, nieuwe relatie, zwanger, verloofd, verliefd, getrouwd, een huisdier? Allemaal bijzondere gebeurtenissen in iemands leven die je wellicht óók inspiratie kunnen geven bij het uitzoeken van een mooi kerstcadeau. Geef een fotolijst aan een pas getrouwd stel waarin ze een mooie trouwfoto kunnen doen. Een loveshoot of een mooi boek waarin een bruiloft gepland kan gaan worden voor die twee die net hun verloving aangekondigd hebben. Een stapel inspirerende woontijdschriften, een klein boompje voor in de tuin, of een schroevendraaierset voor een collega die eindelijk haar eigen huisje heeft gekocht. Een lieve poppenwagen of tijdloos houten speelgoed voor het stel dat net hun zwangerschap heeft aangekondigd. En als je dacht dat je bij speelgoedwinkels alleen terecht kunt voor kinderspeelgoed, dan heb je het mis! Want wat dacht je van een leuk gezelschapsspel wat je op een druilerige zondagmiddag met je lief kan doen? Een perfect cadeau als je het goede voornemen hebt om meer tijd met elkaar door te brengen natuurlijk. En over bijzondere gebeurtenissen gesproken. Gaat je nichtje of neefje bijvoorbeeld volgend jaar voor het eerst naar de crèche? Ook dan kun je bij online speelgoedwinkels zoals Lobbes terecht voor een heel scala aan leuk en leerzaam kinderspeelgoed. En heeft iemand in je omgeving een nieuw huisdier? Ook hondjes en katten houden natuurlijk van speelgoed. Een leuk honden- of kattenspeeltje of een lekker zacht dekentje voor deze trotse huisdiereigenaars is een super leuk cadeau. Ik kreeg trouwens van mijn zus een kerstornamentje in de vorm van een hondje cadeau; ‘Hondjes eerste kerst’. Nou, toen kon je mij natuurlijk wegdragen.

Geef kerstcadeaus voor hobby’s of verzamelingen

Iedereen heeft wel een hobby. Iets wat iemand doet als hij niet aan het werk is, iets wat iemand doet in zijn of haar vrije tijd. Ik denk dat je voor elke hobby wel een mooi cadeau kan verzinnen. Zomaar wat voorbeelden; een kookboek voor je schoonmoeder die heel erg van koken houdt, of een kookboekenstandaard, mooi keukengerei, een hippe keukenschort of een pan. Mijn zus die super creatief is en van knutselen houdt, hebben we een online workshop scrapbooken gegeven. Help je vader zijn verzameling handtekeningen, fotografica of platen uit te breiden. Voeg een blu-ray toe aan de collectie van je vriend, man of huisgenoot. Of een plant voor je vriendin met groene vingers. En denk je dat iemand echt geen hobby’s heeft? Ach, Netflixen is ook een hobby, geef die persoon dan bijvoorbeeld een lekkere Netflixbroek, een paar heerlijke pantoffels of een mooie mok voor warme chocolademelk.

Geef iets wat iemand nooit voor zichzelf zou kopen

Een luxe product is natuurlijk heel erg relatief. Luxe heeft zeker niet (altijd) met duur te maken. Iets luxe is voor mij iets dat ik niet zomaar koop, of niet zomaar voor mezelf koop, en juist zoiets kan dus een perfect kerstcadeau zijn. Opnieuw wat voorbeelden; een mooie fles drank voor je beste vriend, een geurkaars of een heerlijke bodylotion van een bijzonder merk voor je vriendin, een ambachtelijk kaasje, jam of andere lekkernijtjes van de delicatessen zaak bij jou in de stad voor de fijnproevers in je familie. Pak het ook vooral mooi in!

Ga iemand helpen of ga samen iets doen

Het komt ook voor dat mensen heel nadrukkelijk aangeven dat ze geen kerstcadeaus willen. Respecteer dat, want zoiets kan tal van redenen hebben. Vind je het zelf niet leuk om echt emtpy-handed aan te komen, ga dan creatief aan de slag en maak zelf een ’tegoedbon’ voor een etentje, een avondje ‘wijnen’ of naar de bioscoop. Je kunt ook een tegoedbon maken waarmee je je hulp, in welke vorm dan ook, aan die persoon aanbiedt! Misschien gaat je buurman in januari verhuizen, gaan je ouders de hal opknappen of wil je vriendin heel graag haar eigen website upgraden. Dit zijn dingen waarbij jouw hulp misschien heel goed van pas kan komen. Biedt ze jouw hulp aan als cadeau. Je ziet het; een kerstcadeau uitzoeken hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt en zeker niet altijd ‘duur’. Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven voor dit jaar!

BEN JIJ ALTIJD GOED IN HET VERZINNEN VAN CADEAUTJES VOOR ANDEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 Comments

 1. Hele goede tips! Ik vind het soms lastig om een geschikt cadeau te vinden, maar uiteindelijk vind ik altijd wel iets moois.

 2. Wat een goede tips! Hier heb ik nog wel wat aan, want een cadeau vinden voor mijn schoonzus is zo lastig! Ze is totaal het tegengestelde van mij.

  1. Christiana says:

   Lastig kan dat inderdaad soms zijn, om een cadeau voor iemand te vinden die heel anders is dan jij. Ik vind het vaak zelf ook wel leuk om iets te geven wat ik zelf ook leuk vind;-)

 3. Goede tips! Ik vraag meestal toch om een verlanglijstje. Vooral ‘iemand iets geven dat-ie zelf niet voor zichzelf zou kopen’ vind ik trouwens een slimme! Dan weet je dat ze er zeker heel blij van worden.

  1. Christiana says:

   Met een wishlist kun je inderdaad bijna niet de mist ingaan! En als je zelf een wishlist maakt, weet je ook zeker dat je iets krijgt wat je echt leuk vind.

 4. Wat een onwijs goeie tips! Ik ben er heel slecht in en soms koop ik dan maar een cadeaubon. Misschien makkelijk, maar dan weet ik zeker dat ik niks koop waar iemand niet blij mee is.

 5. Wat een handige tips! Voor de mensen waar ik echt niets voor weet te verzinnen, koop ik vaak een cadeaubon of een bosje bloemen. Voor sommige mensen vind ik het lastig om een geschikt cadeau te vinden en een cadeaubon kunnen ze altijd zelf iets leuks van kopen.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.