Thuis vakantie vieren dit jaar? Er is genoeg te doen. Het is bijvoorbeeld het ideale moment om een nieuw project te starten.

Beware

Thuis vakantie vieren door vrij te nemen van werk en social media

Het is zomer. Veel mensen hebben vakantie en gaan of zijn op vakantie. Echter, op vakantie gaan is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het kan een financiële reden hebben dat je dit jaar niet op vakantie kunt of gaat, het kan te maken hebben met je gezondheid of die van iemand uit je naaste omgeving. Misschien lukt het niet om tegelijkertijd met je partner of je vrienden vrij te krijgen, ben je druk met andere dingen of misschien heb je dit jaar simpelweg gewoon geen zin in al die rompslomp die op vakantie gaan met zich mee kan brengen. Gelukkig kan thuis vakantie vieren ook, ik geef je hiervoor wat inspiratie. Door Corona is de scheidslijn tussen werken en echt vrij zijn waarschijnlijk voor heel veel mensen vervaagd. Thuiswerken is nu veel normaler. Veel mensen vinden dit fijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je bezig blijft met je werk, ook wanneer je thuis bent en zelfs wanneer je dan op een gegeven moment ook echt vakantie hebt. Laat je computer dus (wat vaker of langer) uit. Zorg ervoor dat je een auto-reply hebt aanstaan zodat mensen weten dat je vakantie hebt en dat het dus wat langer duurt voordat je op hun bericht reageert. Draag taken over aan collega’s of handel taken zelf daadwerkelijk af voordat je vakantie begint. Neem ook vooral (even) vrij van social media. Dingen online delen is leuk om te doen, maar voor je het weet zit je weer urenlang te scrollen op Instagram, Facebook en uiteindelijk dus toch weer door die (werk)mail. Wat mij bij het beste werkt is simpelweg mijn telefoon niet continue bij me hebben. Dan kán ik er niet eens continue mee bezig zijn.

Thuis vakantie vieren door je huis en tuin gezellig te maken

Ik snap helemaal dat niet iedereen even veel met zijn interieur bezig is of daar heel veel waarde aan hecht. Ik geloof echter oprecht dat iedereen blij wordt van een gezellig huis. En wanneer je je vakantie thuis gaat, wilt of moet doorbrengen is het natuurlijk wel zo fijn als je huis er gezellig uitziet, net zoals je tuin of je balkon. Misschien vind jij het juist leuk om te klussen en te DIY-en en kun je tijdens je vakantie eindelijk aan de slag met het verven van je muren, het opknappen van je slaapkamer of het opruimen van je kledingkast voor de herfst. Vind je het juist niet leuk om bezig te zijn in huis, dan doe je er goed aan om al die saaie klusjes juist te doen voordat jouw vakantie begint. Natuurlijk zul je nog steeds dagelijks moeten afwassen en af en toe het vuil weg moeten brengen, maar je kunt er prima voor zorgen dat de grote klussen gedaan zijn en dat je huis en tuin er klaar voor zijn om er vakantie te vieren. Dus verschoon je bedden, werk het strijkgoed weg, zeem die ramen en vul eens een paar vuilniszakken met rommel die je naar de kringloop of de stort brengt.

Verwen je zelf met iets leuks

Wanneer je om financiële redenen niet op vakantie gaat of kunt, snap ik dat je niet een eindeloos budget hebt om leuke dingen te kopen voor tijdens je vakantie thuis. Echter, het hoeft zeker ook niet altijd iets heel groots te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een boek dat je al heel lang wilde hebben, of iets hobby-gerelateerds waarmee je je thuis kan vermaken. Ga een dagje naar het tuincentrum en koop mooie plantjes voor in je tuin of op je balkon. Daarmee kun je zo een hele dag druk zijn en je kunt er de rest van je vakantie bovendien van genieten. Het kan ook een nieuw badpak zijn, want je hoeft natuurlijk niet op vakantie te gaan om te kunnen zwemmen of gewoon om je nieuwe badpak te dragen. Een opzetzwembad kopen is ook een leuk idee voor je vakantie thuis, en daar kun je natuurlijk ook nog volop van genieten als je vakantie al weer voorbij is, in je nieuwe badpak dus. Jezelf verwennen kan ook met een nieuwe skincare routine en een geurkaars voor in je badkamer, een tas vol boodschappen om lekker mee te gaan koken of bakken, een high tea in je eigen tuin of een stapel tijdschriften. Of wat dacht je van een bezoek aan de schoonheidsspecialiste of de masseur, een manicure of pedicure?

thuis vakantie vieren tips

Thuis vakantie vieren door vakantie-activiteiten te doen

Een vakantie zal er voor iedereen anders uitzien. Voor sommige mensen is dagelijks aan het zwembad liggen vakantie, terwijl anderen liever culturele dingen doen, shoppen, veel eten of (wijntjes) drinken of juist heel actief bezig zijn. Wat je ook leuk vind, kijk eens welke dingen je ook thuis of in je eigen omgeving kunt doen. Ik ga dit jaar niet op vakantie omdat ik net in mijn eentje in een huis heb gekocht. Dat betekent natuurlijk dat ik keuzes moest maken en voor mij was de keus om mijn vakantiegeld in mijn huis te stoppen al heel snel gemaakt. Ik heb eind augustus echter wel een weekje vakantie om te klussen in mijn nieuwe huis. Dan komt namelijk mijn nieuwe keuken en dat is de laatste grote klus die dan in mijn huis gedaan wordt. In overleg met mijn werkgever neem ik dan in de maand september ook nog een weekje vrij, en dan hoop ik echt vakantie-achtige dingen te kunnen doen. Voor mij is dat sowieso lekker veel tijd doorbrengen met Sketch en er met haar op uit gaan. Zo ben ik afgelopen maand twee keer naar het strand geweest, waarvan een keer echt naar het hondenstrand en dat voelde voor mij echt gewoon als vakantie. Ik heb hier zo enorm van genoten! Ik denk trouwens dat het sowieso heel belangrijk is om van dit soort kleine dingen te genieten. Ik kan me soms enorm storen aan het feit dat voor veel mensen alles altijd maar groots en spectaculair moet zijn. Toen ik op mijn blote voeten door het zand struinde, lekker de zee inliep met Sketch in mijn armen, voelde ik me niets minder dan volkomen gelukkig en tevreden. Daarvoor hoef ik dus niet eerst duizend kilometer te reizen. Verder vind ik op een terrasje zitten leuk, uit eten of wat lekkers bestellen, naar het tuincentrum en dan thuis lekker rommelen met plantjes. Verder vind ik zwemmen erg leuk om te doen (ik heb dan ook inmiddels een nieuw badpak besteld!) en wil ik ik mijn vakantie een stad en een leuke rommelmarkt bezoeken.

Bedenk een project

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat ik stuitte op de term ‘bore-out’. Nu is het absoluut niet zo dat ik last van een bore-out heb, maar ik besefte wel dat ik iemand ben die eigenlijk altijd ‘prikkels’ nodig heb. Ik wil altijd bezig zijn met iets. Het lukt me steeds beter om te ontspannen en gewoon eens rustig met een tijdschrift op de bank te liggen, maar meestal ben ik toch het blijst wanneer ik echt met iets bezig ben. Nu was het bezig zijn met ‘nieuwe dingen’ voor mij gedurende het afgelopen half jaar niet zo moeilijk. Eerst moest ik na de scheiding natuurlijk op zoek naar een nieuw huis en toen ik dat huis eenmaal had, moest het helemaal opgeknapt en ingericht worden. Ik kan dus niet echt zeggen dat ik me verveeld heb in het afgelopen half jaar. Toch merk ik dat ik altijd op zoek ben naar projecten, groot en klein. Wellicht is jouw vakantie in eigen land ook een mooi moment om een nieuw project te starten. Misschien wil je je serieuzer met je hobby aan de slag, eindelijk beginnen met sporten, je website of je blog updaten (ik doe dat bijvoorbeeld ieder jaar in de zomer!), nieuwe recepten proberen, eindelijk een online fotoboek van je vakantiefoto’s van afgelopen jaar laten maken, het tuinhek verven, een groot (tuin) feest geven, een taal leren, een cursus doen, een fotoshoot boeken of zelf fotograferen, een eigen webshop of website beginnen, je huiskamer opnieuw indelen of je oude kleding verkopen. Er zijn genoeg dingen te bedenken!

GA JIJ DIT JAAR OP VAKANTIE, BEN JE AL GEWEEST OF BLIJF JE THUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Leuke tips! Tijdens de pandemie waren we met de vakanties ook veel thuis of een paar dagen naar Noordwijk en ik moet zeggen dat ik me nooit verveeld heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.