20 Kilo afvallen. Geloof me, dat kan alleen als je dit zélf héél graag wilt. De belangrijkste tip? Zoek een goede balans tussen (meer) bewegen en (gezonder) eten.

Afvalproces

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laten we er niet omheen l*llen. Ik denk dat we allemáál wel veel liever in de zon liggen dan op een crosstrainer in de sportschool zitten. En ben je nu helemaal gezond en hartstikke fit, dan is bewegen meestal niet zo’n probleem. Heb je echter problemen met je gezondheid, dan wordt het opeens een heel ander verhaal. Een aantal jaar geleden werd er in mijn gezicht, tijdens het trekken van een verstandskies, een zenuw geraakt en onherstelbaar beschadigd. Jarenlang heb ik zware pijnstillers, waaronder Lyrica, moeten gebruiken om de pijn enigszins te onderdrukken. Het slikken van deze anti-depressiva (die op de pijn die ik had wel wat anders werkt dan wanneer je daadwerkelijk een depressie hebt) zorgde ervoor dat ik dus heel wat kilo’s aankwam. Door de chronische zenuwpijn had ik totáál geen energie of fut om die kilo’s er af te krijgen. Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik in contact met een neurochirurg die gespecialiseerd was in het herstellen en opereren van beschadigde zenuwen. Ondertussen ben ik geopereerd en pijnvrij. In de periode voor de operatie kreeg ik, met het vooruitzicht van een pijnvrij leven, een énorme boost om gezond te gaan eten, en vooral: heel veel te bewegen. Al met al ben ik twintig kilo afgevallen in de periode mei tot en met september. Ik vertel je hoe.

Balans tussen meer bewegen en gezonder eten

In feite is 20 kilo afvallen theoretisch gezien geen hogere wiskunde. Het gaat eigenlijk gewoon over méér calorieën verbranden dan tot je nemen. Dat kun je dus doen door je eetpatroon drastisch te veranderen en door heel veel te gaan sporten, of allebei. Wat vooral belangrijk is, is om de juiste balans te vinden tussen minder en gezonder eten en meer bewegen. Zelf koos ik er bewust voor om de eerste drie maanden hélemaal niets te snoepen. Uiteindelijk ‘mocht’ ik van mijzelf snacken in het weekend. Nu ben ik in balans en eet ik weer vrij normaal, maar zorg ik er wel voor dat ik nog stééds elke dag beweeg.

Voor beweging hoef je dus niet persé de deur uit

Ik heb geluk omdat ik een crosstrainer in huis heb staan. Hierdoor hoef ik dus nooit naar de sportschool en kan ik op elk gewenst moment gaan sporten. Zoiets is natuurlijk best een investering en je moet er ook de ruimte voor hebben. Ik kan alleen maar zeggen dat het de investering wel méér dan waard is. Voor heel veel vormen van work-out (denk aan sit-ups) heb je echter niet veel meer nodig dan een (yoga)mat of een paar gewichten. En daar heb je in principe altijd wel ergens een plekje voor. Wil je 20 kilo afvallen, maar heb je echt een enorme hekel aan sporten? In feite is elke vorm van bewegen natuurlijk goed voor je. Laat je auto wat vaker staan en pak je fiets. Neem elke dag de trap in plaats van de lift. Zorg er vooral voor dat je een vorm van beweging zoekt die echt bij je past. Alleen dan zul je het bewegen namelijk vol kunnen houden. Ze zeggen wel dat afvallen niet zozeer een periode is van maanden lang leven op een slablaadje en een wortel per dag, maar dat healthy living echt een ‘way of life’ moet worden. En dat klinkt cliché, maar dat is dus gewoon wel zo. Wat ik ging doen toen ik begon met míjn nieuwe way of life, was wandelen. Echt élke dag, en dus ook als het regende. En waarom? Het is super laagdrempelig, we kunnen het allemaal, het kost niets en het kan overal. Ik wandelde op dagen dat ik niet aan het werk was steevast een uur per dag (dat is ongeveer vijf kilometer) én elke avond na het eten.

Maak sporten leuk voor jezelf en beloon jezelf

Je hebt natuurlijk mensen die sporten gewoon écht leuk vinden. Dan is voldoende bewegen niet zo’n uitdaging. Maar hoe zit het nou als je jezelf echt elke keer opnieuw naar die sportschool moét toeslepen? Probéér het dan zo ‘leuk’ mogelijk voor jezelf te maken. Kies een sport die bij jou past en die je goed kan volhouden. Of ga samen met iemand sporten. Gedeelte smart is halve smart, toch? Ik heb dus een half jaar lang elke dag op de crosstrainer gestaan en heel wat kilometers gewandeld. Omdat dat bij mij past. Joggen is bijvoorbeeld hélemaal niets voor mij. Je moet het kunnen blijven volhouden. En verder; ik heb altijd muziek aan tijdens het sporten, daarmee vind ík het tenminste ook al een stuk aangenamer om mezelf in het zweet te werken. En vind je het fijn om een nieuwe outfit, een fijne sport BH of een lekker paar sportschoenen te scoren speciaal voor in de sportschool omdat je je daar fijner in voelt dan in je stokoude slobberbroek? Investéér daar dan gewoon een keertje in. Jezelf belonen nadat je bent afgevallen moet je zeker doen. Zo vond ik het héérlijk om op een gegeven moment echt nieuwe kleren te kunnen gaan kopen. Hét moment dat je in het pashok staat en opeens drie maten (!) geslonken bent. Dán ben je pas echt trots op jezelf.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

 1. Heidi De Winter says:

  Dag Christiana,

  Jouw verhaal is heel goed verwoord en fijn om hierover te lezen!

  Ik begrijp dat jij door het vooruitzicht naar die operatie en naar het pijnvrij leven een enorme boost kreeg om gezond te gaan eten, en vooral heel veel te bewegen.
  En dat op zich is heel fijn en heel goed!

  Maar wat als je die vooruitzichten niet zou hebben gehad?

 2. Wat ontzettend goed dat je je leven zo aangepast hebt! En ook wel echt een verlossing dat je van die pijn af bent, volgens mij

 3. […] schreef al eerder over hoe ik twintig kilo ben afgevallen. Ik heb zeker niet dé manier gevonden. Ik heb toen echter wel dé manier voor míj gevonden. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.