Er is echt niet altijd gezeul met koffers nodig voor een een vakantie-gevoel. Een vakantie gevoel creëren kun je namelijk ook thuis.

Doe de dingen die je normaal tijdens je vakantie doet

Je hoeft dus niet persé te stressen over eventueel verlopen paspoorten, vliegtuigen die úren vertraging hebben waardoor je het volgende vliegtuig mist of vergeten oplaadkabels, tampons of lenzenvloeistof. Op vakantie gaan zit er nu eenmaal niet ieder jaar in. Soms heb je gewoon geen tijd, geen geld of geen gezelschap. Evengoed kun je op allerlei manieren een echt vakantie-gevoel creëren zonder dat je daadwerkelijk op vakantie bent. Tijdens vakantie heb je (meestal) een heel ander ritme dan thuis. Wij houden heel erg van stedentrips en wat vooral zo heerlijk is aan vakantie is dat ‘niets-moet-alles-mag-gevoel’. Tijdens vakantie leef je gewoon véél minder met de klok en op dagen dat je vrij bent, kan dat natuurlijk thuis in principe ook. Zet die wekker eens een keer niét, laat je laptop dicht en je telefoon uit. Parkeer die billen eens gewoon lekker een dagje spontaan op het strand, drink dat koffie’tje eens op een terras of trakteer jezelf gewoon eens op een mani-pedi. Yesss!

Een vakantie gevoel creëren door je huis en tuin gezellig te maken

Mijn zus is laatst verhuisd naar een nieuw huis en ze vertelde dat toen ze de eerste ochtend in haar nieuwe huis wakker werd, helemaal een vakantie-gevoel had. Dat is toch gewoon héérlijk? Nu beweer ik natuurlijk zeer zeker niet dat je moet verhuizen om een vakantie-gevoel te krijgen (want als je uit financieel oogpunt niet op vakantie kunt kun je je waarschijnlijk ook geen verhuizing veroorloven. Tja, dat snap ik zelf natuurlijk ook wel). Wat ik eigenlijk bedoel is dat hoé fijner je het vind om in je eigen huis te zijn, hoe minder vervelend het wellicht is dat je een keer een jaar niet op vakantie bent. Ik ben een ontzettende huismus, ik ben graag thuis en zorg er ook (meestal) voor dat het netjes, opgeruimd en gezellig is. Ik snap best dat niet iedereen zo neurotisch opgeruimd is als ikzelf, maar ik denk wel dat een fijn (en enigszins…) opgeruimd huis elk mens meer plek (en dat bedoel ik zowel letterlijk als  figuurlijk) geeft om er te genieten. Veel mensen associëren vakantie natuurlijk met lekker weer en als het in Nederland lekker weer is, gaan we met z’n allen massaal naar buiten. Wil je extra vakantie slash relaxte vibes in je eigen tuin? Ga dan eens kijken voor een mooi nieuw tuinmeubel. Wij hebben dit jaar eigenlijk helemaal niets aan onze tuin gedaan, met het oog op de bruiloft natuurlijk. Een mooie loungeset staat echter héél hoog op mijn wishlist. Ik heb trouwens nog een tip, iets om over na te denken. Loungesets zijn vaak best een investering. Aan het eind van het seizoen echter, gaan ze heel vaak in de sale. Dít jaar heb je er dan misschien niets meer aan, tenzij we natuurlijk nog getrakteerd worden op een heel mooie september maand, maar volgend jaar kun je er dan al bij de eerste zonnestralen van genieten.

Je hoéft niet persé (ver) weg voor een vakantiegevoel

Voor een ‘vakantie-gevoel’ hoef je echt niet persé op vakantie te zijn. Ik kan al intens genieten van de zon op mijn gezicht, blote voeten in het zand en gewoon langs de zee op het strand van Scheveningen lopen. Ik geloof oprecht dat het kunnen genieten van zulke kleine dingen een heel belangrijke deugd is. Gewoon dingen leren waarderen en op waarde weten te schatten. En vergeet niet; bijzondere en mooie plekjes zijn er overal. De laatste tijd hebben wij veel locaties en plekken bezocht voor onze bruiloft die in het verschiet ligt, en dankzij de Tripadvisor app hebben we bijvoorbeeld in die omgeving diverse leuke restaurants gevonden. En ja, soms lijkt het dan net alsof je op vakantie bent!

De geur van je vakantie

Geuren zijn onlosmakelijk verbonden met emoties, en dus ook met herinneringen. Bepaalde geuren kunnen dus ook echt bepaalde gevoelens bij je losmaken. Wanneer je tijdens je vakantie een bepaald parfum draagt, of een specifieke showergel gebruikt en je gebruikt datzelfde product later het jaar opnieuw, zul je ervaren dat je helemaal terug bent op je bestemming, al is het maar voor even. Wat ik zelf ook bijvoorbeeld altijd heel erg leuk vind om te doen is om een (echt luxe!) geurkaars te kopen tijdens mijn vakantie. Zo kocht ik vorig jaar in Madrid een prachtige geurkaars van Laura Ashley en tijdens onze vakantie in Parijs, toen André me ten huwelijk vroeg, kreeg ik een prachtige geurkaars van Guerlain cadeau. Beide kaarsen staan in de woonkamer en ik ben er natuurlijk heel erg zuinig op. Maar élke keer wanneer ik ze zie (of ruik…) ben ik gewoon weer even helemaal terug. Dit werkt trouwens zo’n beetje hetzelfde met eten en bijvoorbeeld met muziek. Eet gewoon wat vaker wat je ook graag tijdens je vakantie eet en maak een relaxte playlist op Spotify met je favoriete vakantie-liedjes.

Een vakantie gevoel creëren door iets leuks met je foto’s te doen

In een tijd waarin we meer foto’s maken dan óóit, worden er volgens mij mínder dan ooit áfgedrukt. Oké, inplakken is dan misschien ook wel heel oldskool, maar je kunt tegenwoordig zoveel leuke dingen doen met vakantiefoto’s. Een foto-magazine laten maken bijvoorbeeld, of een mooie foto op  canvas laten drukken en die aan de muur hangen. Ik heb van beide mogelijkheden gebruik gemaakt en elke keer opnieuw word ik blij van het zien van deze foto’s en de herinneren die ik eraan heb. Twee jaar geleden liet ik aan de Place du Tertre in Parijs mijn portret schilderen. Ik wist bij voorbaat al dat ik dat portret niet zelf ging houden; ik wilde dit namelijk aan mijn vader cadeau doen. André heeft echter het hele ‘proces’ van het tekenen vast gelegd op foto’s. Dit was zó’n ontzettend toffe en leuke ervaring en ik kijk echt nog regelmatig naar die foto’s terug.

GA JIJ DIT JAAR OP VAKANTIE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Mooi stuk! Je hebt zo gelijk dat de essentie van vakantie het helemaal niets doen eigenlijk is. Gewoon inderdaad dat terrasje pakken en in Nederland zijn genoeg leuke mogelijkheden zoals je al aangaf, een dagje strand.
  Een beetje weemoedig (ik weet niet of dit het juiste woord is) werd ik er wel van, want verdorie, zelfs dat doen wij nooit meer. Ik koester wel de dagjes Duitsland of naar de dierentuin gaan, dat is voor mij al vakantie, maar bijvoorbeeld een hele week gewoon lekker genieten? Hmmm.. Dat is lang geleden.
  Ik ben overigens ook een enorme huismus, maar de laatste tijd gaat het soms wel enorm kriebelen om weer eens wat van de wereld te kunnen zien, andere culturen, de geur van een ander land, het eten.
  Wat enig zo een straat tekenaar, wij hebben toen Tom heel klein was in Londen zijn portret laten tekenen, en hebben hem toen ingelijst. Die gasten kunnen echt met zo een gemak een portret maken, super is dat altijd om naar te kijken!

 2. Superfijne tips! Ik ga dit jaar wel op vakantie, maar ik wil ook gewoon thuis kunnen genieten.

 3. Jouw blog komt op het juiste moment 😉 Net terug heb ik namelijk mijn vakantie erop zitten hihi en het liefst zou ik zo weer weg gaan. Eigenlijk zou je deze tips het hele jaar door moeten toepassen!

 4. Omdat wij dus 17 jaar lang dicht bij huis zijn gebleven door omstandigheden, heb ik eigenlijk nooit vakantie gemist. Zodra wij bij de DM gaan shoppen en daar even een terrasje pakken, voelt al als vakantie!

 5. Dat zijn een hele fijne tips. Wij willen weg graag op vakantie maar ook heerlijk thuis genieten. Thanks voor de tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.