Wil je graag mooie foto’s voor je blog of webshop maken? Het heeft zeker niet altijd met de duurste camera te maken, wel met geduld en creativiteit.

Beware

Creëer je éigen content en maak dus zélf mooie foto’s voor je blog en webshop

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel blogs en webshops dat het soms heel moeilijk kan zijn om je te onderscheiden. Want in feite is overal al over geschreven en alles wat je maar bedenken kunt, kun je online vinden in webshops. Met mooie foto’s voor je blog en webshop kun je je wat mij betreft echt onderscheiden van de massa. Er zijn natuurlijk wel een aantal verschillen tussen de eisen die je kunt stellen voor blogfoto’s en foto’s voor een webshop. Zo moeten productfoto’s voor een webshop het product duidelijk weergeven en liefst ook vanaf verschillende kanten, terwijl je met blogfoto’s wellicht wat meer de nadruk wilt leggen op sfeer en gevoel. Toch zijn er aantal tips die je zowel kunt toepassen voor mooie foto’s voor je blog als voor een webshop. De eerste tip is; creëer je eigen content. Ik zie zo vaak dat blogs (vrijwel alleen maar) beeld van bijvoorbeeld shutterstock gebruiken en dat vind ik echt enorm jammer. Ik vind een blog vaak júíst heel aantrekkelijk vanwege de beelden en de sfeer die een blogger daarmee op de blog neerzet.

Creëer een eigen stijl

In feite zijn twee dingen heel belangrijk voor zowel blogs als webshops; sfeer. Juist omdat er zóveel blogs en webshops bestaan, kun je je met een bepaalde stijl en sfeer echt onderscheiden van de massa. Dit kun je zowel doen met beeld en tekst. Door je eigen content en dus sfeer en stijl te bepalen, zullen mensen al gauw een gevoel bij je blog of shop hebben, waardoor je opvalt. Zeker op social media is zo’n sfeer belangrijk, omdat je hiermee opvalt. Instagram bijvoorbeeld is een heel vluchtig iets, wanneer je door je tijdlijn scrolt, zie je honderden beelden voorbijkomen. Wanneer je als blogger of webshop eigenaar echt je eigen, herkenbare stijl hebt, zul je hiermee op een bepaald moment gaan opvallen. Je stijl blijft als het ware ‘hangen’. Je kunt je op allerlei manieren onderscheiden met mooie foto’s voor je blog. Maak bijvoorbeeld steeds gebruik van bepaalde filters, composities, achtergronden of kleuren. Kies bijvoorbeeld pastelkleuren, hou het clean door veel wit en lichte tinten te gebruiken, of ga juist voor wat meer moody foto’s. Ga voor minimalistisch, of juist voor kleurrijk en uitgesproken. In de afgelopen jaren heb ik samen met mijn fotografe ook een bepaalde stijl ontwikkeld. Zo kiezen we altijd voor kleurrijke foto’s en houden we allebei enorm van detailfoto’s. Wat onze foto’s verder kenmerkt is dat we er bewust voor kiezen om bepaalde delen van de foto’s af te snijden. Hieronder zie je daar wat voorbeelden van.

je trouwschoenen inlopen

Annick Goutal Songes EDP

Zorg voor afwisseling wanneer je mooie foto’s voor je blog maakt

Hoewel deze tip voor het maken van mooie foto’s voor je blog wellicht wat tegenstrijdig lijkt met de tip om een eigen stijl te creëren, is afwisseling volgens mij toch heel belangrijk hij het maken van mooie foto’s. Wanneer je namelijk áltijd exact dezelfde soort foto’s maakt, getuigt dat sowieso niet echt van originaliteit, maar wordt je blog op een bepaald moment wellicht ook wat saai. En om het bloggen en fotograferen voor jezelf ook leuk te houden, lijkt het me ook juist leuk om afwisseling in de foto’s te brengen. Beelden uit onderstaande shoot zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze zijn genomen in en om hetzelfde hotel in dezelfde outfit. Hierdoor passen ze perfect in één blog, maar doordat op elke foto de focus weer op iets anders ligt, zit er toch afwisseling in het geheel.

je trouwschoenen inlopen

Fotografeer vanuit verschillende hoeken

Fotograferen voor je blog en webshop kun je niet alleen op allerlei verschillende plekken en locaties, maar ook vanuit allerlei verschillende hoeken. Onderstaande foto’s zijn leuke voorbeelden van hoe je kunt afwisselen door vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Over de schouder, recht van voren of vanaf boven. Een foto die je van bovenaf neemt, heet een flatlay. Flatlays fotograferen is een kunst op zich, maar eentje die ontzettend leuk is om je in te verdiepen en eindeloos mee te oefenen. Flatlays lenen zich eigenlijk voor vrijwel alle producten en daarom kun je ze zowel gebruiken voor je blog als voor je webshop. Wat ik ook altijd heel mooi vind, zijn foto’s waarbij de zogenaamde 1/3 regel wordt toegepast. Heel simpel gezegd plaats je hierbij het hoofdonderwerp van je foto niet altijd in het midden, maar enigszins aan de zijkant. Hiervoor verdeel je het beeld wat je op de foto wilt zetten in drie delen, zowel horizontaal als verticaal. Je krijgt dan dus negen even grote vakken met als het ware snijpunten ertussen. Door hetgeen wat je wilt fotograferen precies op één van die snijpunten te plaatsen, zul je vaak een interessantere danwel ‘spannendere’ foto krijgen. Dit is natuurlijk wel interessanter voor blogfoto’s dan voor webshop foto’s. Houdt verder ook altijd rekening met de layout van je blog. Voor mijn blog bijvoorbeeld heb ik altijd staande foto’s nodig. Voor Instagram echter moet ik vierkante beelden hebben. In veel gevallen kan ik mijn staande foto’s ook voor Instagram gebruiken omdat het niet altijd een probleem is wanneer er wat van de foto aan zowel de boven- als de onderkant wegvalt, maar dit is niet met alle foto’s mogelijk. Soms is namelijk het complete effect van een foto weg wanneer je deze op je Instagram feed plaatst en een deel van de bovenkant als de onderkant wegvalt. Soms is het dus slim om er voor te kiezen om bepaalde producten of poses zowel staand als liggend te fotograferen. Zo heb je passend beeld voor zowel je blog als webshop, als voor Instagram. Hiervoor zul je soms wel wat moeten schuiven in je compositie.

een cadeaubon leuk inpakken

cadeautjes inpakken zonder inpakpapier

collistar supertanning

Wissel details en overzichtsfoto’s af

Of je nu producten, outfits of interieur fotografeert, het is altijd leuk om detailfoto’s en overzichtsfoto’s met elkaar af te wisselen. In deze tip komen eigenlijk de eerste twee punten uit dit artikel weer samen. Wanneer je in een blogpost of bij een bepaald product in je webshop zowel overzichtsfoto’s als detailfoto’s hebt die geschoten zijn in dezelfde setting, creëer je eenheid, maar heb je tegelijkertijd afwisseling. Zowel met overzichtsfoto’s als detailfoto’s kun je ook weer eindeloos variëren. Beelden uit onderstaande shoot laten zowel de sieraden als de jurk goed zien.

Doe het met wat je hebt om mooie foto’s voor je blog te maken

Zowel voor product- als sfeerfoto’s is het leuk om zogenaamde props te gebruiken; accessoires of spulletjes om je foto op te leuken. Maar in feite kun je ook al heel veel kanten op door gebruik te maken van wat er al is. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker naar buiten voor het maken van foto’s. Buiten kun je gebruik maken van water, gras, zand, bloemen en bladeren, maar ook van fel zonlicht en schaduwen. Wat mij betreft zijn foto’s gemaakt in de buitenlucht vaak al zó mooi dat ze eigenlijk nog maar weinig opsmuk nodig hebben. Verder is het ook leuk om je foto’s aan te passen aan de wisseling van seizoenen. Elk seizoen heeft zo zijn charme. Maak in de lente gebruik van bloemen, ga in de zomer naar het strand, fotografeer in de herfst tussen de bladeren en pak met kerst uit met glitters en kerstballetjes.

The Body shop white musk EDT

HOU JE JE GRAAG BEZIG MET HET MAKEN VAN FOTO’S VOOR JE BLOG OF WEBSHOP? VIND JE HET LEUK OM DAARMEE TE EXPERIMENTEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Jij hebt altijd zulke prachtige en sfeervolle foto’s op je blog! Dat onderscheid je echt. Ik heb eigenlijk nooit productfoto’s buiten gemaakt, leuke tip!

  1. Christiana says:

   Dankjewel Darina! Moet je echt eens proberen, zeker nu;-)

 2. Mooie foto’s en fijne tips! Ik vind ook dat eigen foto’s zo veel leuker staan op een blog dan stockfoto’s, hoe mooi die laatste ook kunnen zijn. Je eigen foto’s bepalen toch de sfeer en eenheid op je blog. Dat vind ik ook heel duidelijk te zien op jouw blog, de prachtige foto’s maken het echt jouw site.

  1. Christiana says:

   Wat lief Giovanna, ik ben het helemaal met je eens. Met je eigen foto’s creëer je toch echt je eigen sfeer en wat mij betreft is die sfeer wat mensen vaak aantrekkelijk vinden bij een blog, of juist niet natuurlijk.

 3. Fijne tips, bedankt voor het delen. Jouw foto’s zijn altijd prachtig en origineel vind ik. De eigen stijl is ook heel herkenbaar vind ik, doe je erg goed 👌🏻.

  1. Christiana says:

   Dat is lief, Deb, dankjewel! Ik vind foto’s maken en continue nieuwe ideeën bedenken voor foto’s ook echt nog steeds ontzettend leuk. Het is voor mij een heel belangrijk onderdeel van het bloggen.

 4. Jouw foto’s zijn altijd onwijs mooi, creatief en afwisselend. Ik vind het zelf ook leuk om te wisselen en te experimenteren. Een eigen stijl hierin is inderdaad zo belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.