Wil je je interieur een luxe uitstraling geven? Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen en vooral dingen die je niét moet doen.

De basis en afwerking van je huis

Je interieur een luxe uitstraling geven begint wat mij betreft echt met de basis en afwerking van je huis. Zoals ik altijd zeg, je kunt een schitterende designbank voor een onafgewerkte muur zetten maar zo’n bank zal dan helemaal niet tot zijn recht komen. Investeer dus eerst in de basis van je huis, zoals mooi afgewerkte en geschilderde muren en een vloer. Het voordeel wanneer je daar mee begint is ook dat je niet later nog eens al je spullen moet verplaatsen om überhaupt bij die muren en je vloer te kunnen. Verder zijn het vaak de klein(st)e dingen die de grootste impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan plinten, lichtschakelaars en stopcontacten. Lichtschakelaars en stopcontacten zijn dan misschien kleine dingen, maar juist omdat ze overal door je huis zitten en meestal ook nog eens op heel zichtbare plaatsen, is het mooi als die schakelaars en stopcontacten er ook daadwerkelijk goed uitzien. Bij de bouwmarkt kun je heel mooie schakelaars kopen. Heb je een wat ouder huis? Houd er dan rekening mee dat de schakelaars uit de bouwmarkt niet altijd passen op verouderde stopcontacten. Wil je nieuw deurbeslag op je binnendeuren zetten? Houd dan rekening met het feit dat niet alle achterplaten van deurklinken even groot zijn. Toen ik in mijn appartement ging wonen verfde ik al mijn deuren zwart en wilde ik nieuw deurbeslag plaatsen. Ik had er dus geen rekening mee gehouden dat de achterplaten van mijn nieuwe deurklinken kleiner waren dan die van de deurklinken die er op zaten, waardoor ik dus zowel aan de boven- als aan de onderkant zichtbare gaatjes had. Door schade en schande wordt men wijs, zullen we maar zeggen.

Je interieur een luxe uitstraling geven met wandpanelen

Mooi afgewerkte muren geven je interieur vaak al een heel mooie uitstraling. Echter, er zijn ook leuke ideeën om je interieur echt een luxe uitstraling te geven door iets speciaals met je wanden te doen. Sierlijsten zijn bijvoorbeeld een prachtig, net zoals wandpanelen. Wand panelen zijn een tijdloze en prachtige optie voor het toevoegen van warmte, textuur en karakter aan je interieur. Houten wand panelen bieden een unieke mix van esthetiek en functionaliteit. Wand panelen, vaak gemaakt van hout of houtachtige materialen, zijn al eeuwenlang populair. Van de gedetailleerde lambrisering in klassieke Europese kastelen tot de strakke en moderne houten wanden in hedendaagse ontwerpen, wand panelen hebben hun flexibiliteit en tijdloze aantrekkingskracht bewezen. Ze bieden niet alleen een esthetisch genoegen maar hebben ook praktische voordelen, zoals verbeterde akoestiek en extra isolatie. Wand panelen zijn er in allerlei verschillende materialen, zoals massief houten panelen, fineer en laminaatpanelen, MDF-panelen en gerecyclede houten panelen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en vooral ook zijn eigen charme en uitstraling. Naast het feit dat wand panelen je interieur een luxe uitstraling geven, hebben ze meer voordelen. Zo zijn wandpanelen ontzettend duurzaam, verbeteren ze de akoestische eigenschappen van een ruimte en bieden wand panelen daarnaast ook extra thermische isolatie. Juist omdat je wandpanelen in zoveel verschillende materialen hebt, kun je altijd wel iets vinden wat prachtig in jouw interieur en bij jouw woonsmaak past.

Je interieur een luxe uitstraling geven met accessoires

Je interieur een luxe uitstraling geven doe je natuurlijk ook met een opgeruimd huis. Rondslingerende spullen zorgen vaak voor chaos en echt luxe oogt dat niet. Zorg dat je spullen een vaste plek hebben en creëer ook voldoende opbergmogelijkheden. Hierdoor wordt opruimen makkelijker, alhoewel opruimen nu eenmaal wel gewoon iets is wat dagelijks terug blijft komen. Met de juiste accessoires kun je je interieur ook een luxe uitstraling geven. Over het algemeen geldt dat accessoires die goedkoop zijn, er vaak ook ‘goedkoop’ uitzien. In plaats van te shoppen voor je interieur bij budgetwinkels zoals Action, kun je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel of de rommelmarkt gaan. Hier kun je echt ware (antieke) schatten vinden waar je uiteindelijk helemaal niet zo veel meer voor betaalt dan voor spulletjes van Action, maar ze zien er niet goedkoop uit. Kijk ook kritisch naar de materialen van je accessoires. Materialen zoals plastic en kopieën van natuursteen, zoals accessoires met een marmerprint, ogen vaak ook goedkoop.

Ga voor een statement om je interieur een luxe uitstraling te geven

Ook een statement in je interieur werkt goed voor een luxe uitstraling. Zo kan een (te) klein object niet alleen helemaal wegvallen in een ruimte, het kan daarnaast ook een goedkope uitstraling geven. Denk aan een te klein vloerkleed of een klein spiegeltje op een heel lange wand. In feite bestaat ’te groot’ niet, tenzij het item of meubelstuk qua formaat natuurlijk gewoon letterlijk niet in de ruimte past. Kies dus een groot vloerkleed of een grote spiegel. Een ander leuk idee om een statement te maken is door meerdere objecten bij elkaar te hangen of te zetten. Je hangt dus niet één spiegel op, maar diverse spiegels bij elkaar. Je zult zien dat zoiets een rijke uitstraling zal geven. Verder is meten echt weten. Ga je bijvoorbeeld voor nieuwe gordijnen, neem de maten dan goed op. Niets kan er zo goedkoop uitzien als gordijnen die te kort zijn en dus per ongeluk enkele centimeters boven de grond hangen. Je kunt er zelfs voor kiezen om gordijnen juist extra lang te maken zodat ze een stukje over de grond hangen. Wat mij betreft geeft dat ook echt een luxe gevoel.

Verschillende materialen met elkaar combineren

In een luxe interieur is het leuk om verschillende materialen met elkaar te combineren. Om maar even het voorbeeld van de Ikea meubels te noemen. Veel Ikea meubels zijn gemaakt van MDF. Dit is een goedkoop materiaal dat nu eenmaal ook goedkoop oogt. Zou je je hele woonkamer vol zetten met dit soort meubels, dan is de luxe sfeer waarschijnlijk ook ver te zoeken. Daarnaast zal het geheel ook niet heel interessant ogen. Voorbeelden van materialen die vaak een luxe uitstraling hebben zijn marmer, glas, messing, bepaalde soorten hout en leer. Ook stoffen zoals velvet, zijde en linnen hebben vaak een luxe(re) uitstraling.

Een fijne geur in huis

Vergis je niet in wat geur met een interieur kan doen. Geur speelt in op je emoties en een fijne geur kan echt bijdragen aan een bepaalde sfeer in huis, in dit geval dus ook aan een luxe sfeer. De beste manier om je huis fris te laten ruiken is en blijft natuurlijk goed ventileren, elke dag opnieuw. Om je huis dan vervolgens echt lekker te laten ruiken, kun je gaan voor geurstokjes, geurkaarsen en roomsprays. Dit soort geurende producten voor in huis heb je natuurlijk in alle prijsklassen. Zelf ben ik altijd fan van de kaarsen en geurstokjes van Jo Malone en Diptyque, maar die kosten ook direct minimaal vijftig euro. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n bedrag voor een kaars over heeft, en mooie alternatieven vind ik dan altijd de kaarsen van Zara home en Rituals. Die zien er niet alleen mooi uit, maar ruiken vaak ook echt lekker. Ik heb nog een extra tip voor wanneer je graag geurstokjes in huis hebt staan. Ik kom wel eens geurstokjes tegen die ik heel erg lekker vind ruiken, maar waarvan ik de verpakking dan niet mooi vind. In principe kun je zo’n geur natuurlijk zelf ook in een verpakking, glaasje of vaasje doen. Een voorwaarde is wel dat zo’n verpakking schoon is.

WELKE TIPS PAS JIJ ZELF AL TOE OM JE INTERIEUR EEN LUXE UITSTRALING TE GEVEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.