Een stappenplan voor een georganiseerde badkamer. Uiteraard met tips om je badkamer ook georganiseerd te houden. 

Een georganiseerde badkamer begint met het inventariseren van je cosmetica

Elke badkamer is anders, je hebt grote badkamers en kleine badkamers, badkamers met veel opbergruimte en badkamers met weinig opbergruimte. Soms ben je genoodzaakt om er je wasmachine en eventueel je droger te plaatsen of moet je er was laten drogen aan een wasrek. Wat voor badkamer je ook hebt, ik deel vandaag wat algemene tips voor een georganiseerde badkamer, zodat je je badkamer op die manier ook makkelijker en beter schóón kunt houden. In alle badkamers zal cosmetica liggen, de badkamer zal de plek in huis zijn waar we onze cosmetica ook waarschijnlijk het meest gebruiken. Toch hoef je niet ál je cosmetica ook daadwerkelijk ín de badkamer te bewaren. Dit zal waarschijnlijk alleen maar voor overvolle en rommelige kasten zorgen, zonder overzicht. Verzamel dus eerst eens al je cosmetica. Wat heb je echt (dagelijks) nodig in je badkamer? Hierbij kun je een onderscheid maken tussen de producten die je in de douchecabine of bij het bad bewaart en de producten die je in, op of rondom de wastafel bewaart. Controleer je cosmetica ook eens op datum. Zeker producten die in de douchecabine staan en waar makkelijk water in kan komen, zullen sneller bederven, omdat bacteriën nu eenmaal dol zijn op water. Goede voorbeelden hiervan zijn open potten met losse draaideksels, zoals haarmaskers en scrubs.

Cosmetica opbergen in de badkamer

Ik bewaar alleen cosmetica in de badkamer die ik dagelijks gebruik en ik heb die producten als volgt georganiseerd. In de douchecabine staan alleen de producten die ik dagelijks tijdens het douchen gebruik. Het gaat dan om douchegel, een cleanser voor het gezicht, shampoo en conditioner. Producten zoals haarmaskers, scrubs, scheergel en scheermesjes gebruik ik niet dagelijks maar wel wekelijks, die bewaar ik onderin de la van een ladenkast. Mijn skincare die ik echt dagelijks gebruik staat op het badkamerplankje boven mijn wastafelmeubel. Ik vind het handig dat ik hier makkelijk bij kan en ik vind het gewoon mooi staan. Alle voorraad van skincare, showergels, gezichtsmaskers, tandpasta en alle andere dingen bewaar ik in een zwarte Ikea Malm ladekast op een andere kamer. Ben je met meerdere mensen in huis? Overweeg dan eens om iedereen zijn of haar eigen mandje in een la of kast te geven. In elke badkamer ligt een hoop cosmetica, maar ook een hoop accessoires. Draag je bijvoorbeeld lenzen, dan zul je hiervoor waarschijnlijk ook accessoires in je badkamer bewaren. En wat te denken van borstels, kammen en haaraccessoires zoals elastieken, speldjes en haarbanden? Het is super handig om hiervoor bakjes en mandjes te hebben. Ikea heeft altijd fijne opbergers en verdelers, maar hiervoor kun je natuurlijk ook prima terecht bij winkels als HEMA en Action. Ik streef er altijd naar om opbergers te gebruiken die ‘ladevullend’ zijn, zodat je niet aan alle kanten van de opbergers nog loze ruimte over hebt of ruimte waar dan toch weer allerlei rommeltjes terecht komen. In mijn Ikea MALM ladenkast gebruik ik de Ikea SKUBB opbergers en hier kun je precies een hele la mee vullen. Een extra tip is om bakjes, mandjes en bekers die vaatwasmachinebestendig zijn regelmatig even af te wassen of in de vaatwasmachine te zetten, dat is wel zo lekker schoon en hygiënisch.

Wat zet je op je wastafelmeubel?

Ik heb een ontzettend kleine badkamer, dus ook al zou ik het willen, in feite heb ik niet eens plek voor heel veel spullen in mijn badkamer. Echter, als ik wel (meer) ruimte gehad had, had ik het wastafelmeubel zelf ook grotendeels leeg gelaten. Nu bewaar ik er alleen een tandenborstelbeker en een handzeep op. Niet alleen is er dus geen plek voor meer producten, ook vind ik het prettig om het wastafelmeubel goed schoon te houden en ik vind het reuze irritant als ik er daarvoor steeds van alles af moet halen. Wil jij hier wel graag (meer) spullen bewaren of heb je er simpelweg nergens anders ruimte voor? Dienblaadjes, mandjes en doosjes zijn wat mij betreft musthaves voor een georganiseerde badkamer. Houd er dan wel rekening mee dat je iets van een materiaal uitzoekt dat nat kan en mag worden en verder ook weer makkelijk schoon te maken is.

Schoonmaakmiddelen inventariseren voor een georganiseerde badkamer

Ook bewaren de meeste mensen diverse schoonmaakmiddelen in hun badkamer. Inventariseer ook deze spullen eens en dan op dezelfde manier zoals je ook met je cosmetica gedaan hebt. Wat heb je echt (dagelijks) nodig in je badkamer? Wat wil je dus in je badkamer bewaren en welke schoonmaakmiddelen kun je wellicht elders in huis bewaren? Een schoonmaakmiddel dat ik vrijwel dagelijks gebruik voor mijn badkamer is een pompflacon glassex. Ik gebruik dit zowel voor de spiegel als voor het wastafelmeubel. Wil je je schoonmaakmiddelen vanuit praktisch oogpunt in je badkamer bewaren, maar past je fles schoonmaakmiddel niet in je wastafelmeubel? Giet dan een deel over in een (schone, ongebruikte) plantenspuit. Met een relatief veilig product zoals glassex kan dit natuurlijk makkelijk, maar met agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek, chloor, spiritus of ontstopper zou ik dit zelf niet doen. Voor deze producten is een leuke mand, eventueel met deksel, ook een goed idee. Spiritus gebruik ik zelf altijd om de douchewand schoon te maken. De vloer dweil ik regelmatig met een speciale tegelreiniger. Die producten gebruik ik dus wel in de badkamer, maar bewaar ik er niet. Die staan namelijk in de la met schoonmaakmiddelen in de keuken, samen met dweilen en schoonmaakdoeken. De meesten van ons hebben wel zo’n la vol schoonmaakmiddelen en die la kun je sowieso ook eens opruimen. Ik weet zeker dat als jij geïnspireerd bent geraakt om je badkamer te gaan organiseren, je ook allerlei schoonmaakmiddelen vind die je eigenlijk nooit (meer) gebruikt. Deze kunnen dus gewoon weg.

BEWAAR JIJ VEEL COSMETICA IN JE BADKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

Related articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.