Je interieur persoonlijk maken doe je vooral door het combineren van verschillende merken en stijlen. Maar je kunt nog meer doen.

Merken en stijlen combineren

Hoe leuk de zogenaamde stijlkamers in woonwinkels vaak ook zijn, tóch kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat je er graag zou willen wonen. Vaak heeft dit te vooral te maken met het gebrek aan persoonlijkheid. Een goede eerste tip om je interieur persoonlijk(er) te maken is dus om niet te veel meubels en / of accessoires van één merk in dezelfde ruimte te plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een Ikea bank en een Ikea salontafel? Helemaal prima, maar ga dan bijvoorbeeld voor een vloerkleed en kussens van een ander merk. Combineer in je interieur dus verschillende merken met elkaar, maar wees ook vooral niet bang om verschillende merken, stijlen, kleuren en prints in een interieur te combineren. Oud met nieuw, budget met high-end, romantisch met stoer. Juist door te mixen en te matchen maak je je interieur persoonlijk. Een erfstuk zoals een oude klok of een Delfts blauwe vaas, kunnen uitstekend op een kast van Ikea staan. Juist die persoonlijke touches maken je interieur persoonlijk.

Goede verlichting is essentieel voor een persoonlijk interieur

Wat verder ook echt essentieel is om je interieur gezellig én persoonlijk te maken, is verlichting. Niet alleen is de juiste verlichting belangrijk vanuit praktisch oogpunt, ook doet de juiste verlichting ontzettend veel voor de sfeer in je huis. In principe heeft een interieur drie soorten verlichting nodig. Het gaat dan om basisverlichting om licht in een ruimte te creëren, functionele verlichting en sfeerverlichting. Plafondlampen vormen vaak de kern van de algemene verlichting in een kamer. Het is natuurlijk het allerleukst wanneer een lamp in je interieur niet alleen praktisch en functioneel is, maar er ook nog eens mooi uitziet, zelfs wanneer zo’n lamp niet aanstaat. Ik ben sowieso een voorstander van het uitzoeken van mooie spullen voor in huis, dus ook de praktische zaken. Zoals ik net al zei is een leuke manier om je interieur persoonlijk te maken, het combineren van verschillende merken en vooral ook het combineren van verschillende stijlen. Een lamp hoef je zeer zeker niet altijd in zijn geheel te kopen. Wil je bijvoorbeeld een vloerlamp kopen, dan kun je er prima zelf eentje samenstellen, zoals ik met mijn vloerlamp die je op de foto ziet ook gedaan heb.

Laat je mooie spullen zien

Iedereen heeft wel bepaalde favoriete spullen. Nog een goede tip om je interieur persoonlijk(er) te maken is om deze spullen te laten zién. Dat kunnen voor de hand liggende accessoires zijn, zoals je mooie servies, boeken of dingen die je verzamelt. Maar andere dingen waar je blij van wordt mogen ook gewoon gezien worden. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete cosmetica of parfums uitstallen op een kastje of tafeltje. Een andere tip die je hierbij kunt toepassen is om van de zogenaamde praktische dingen die je regelmatig gebruikt, echt mooie varianten aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld een gieter, opbergmanden en voorraadpotten. Dit kun je natuurlijk ook uitstekend doen met keukenspullen. Kies voor mooie spullen die je niet perse hoeft te verstoppen in je keukenlades, maar laat ze zién! Je zult zien dat je huis ook hierdoor persoonlijk(er) wordt. Ook met foto’s kun je je interieur persoonlijk maken. Niet iedereen vind het leuk of ‘nodig’ om tegen foto’s van zichzelf aan te kijken. Maar een persoonlijke foto hoeft natuurlijk ook niet perse altijd maar te betekenen dat je er zelf opstaat. Een ‘persoonlijke foto’ kan ook een foto zijn die jij zelf van iets of iemand gemaakt hebt of het kan bijvoorbeeld een foto zijn van een mooie bezienswaardigheid van tijdens je vakantie.

Kleur in je persoonlijke interieur

Kleur tot slot kan een huis ook persoonlijk maken. Dat betekent natuurlijk niet dat je direct al je muren oranje moet gaan verven. Met kleur in je interieur is het belangrijk dat je kleuren of kleurencombinaties kiest die je mooi vind en die bij je passen. Het gaat hier immers om het persoonlijk maken van je interieur. Dit betekent dat jij je er fijn in voelt, dat je er blij van wordt. En of je nu blij wordt van een overdaad aan kleur of juist van naturelle tinten, je zult zien dat kleur in de meeste gevallen persoonlijkheid brengt, zeker wanneer je het vergelijkt met een hele witte muur.

HOE ZORG JIJ ERVOOR DAT JE INTERIEUR PERSOONLIJK IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.