Wil je ook graag een statement in je interieur en ben je daarvoor op zoek naar inspiratie? Dit zijn vijf leuke ideeën die in elke woonstijl zijn toe te passen.

Een statement in je interieur met behang

Een statement in je interieur maken is om meerdere redenen leuk. Het maakt je interieur interessanter, spannender en vooral meer ‘jij’, mits je natuurlijk een statement toevoegt waar je ook echt helemaal dol op bent! Eén van mijn favoriete manieren om een statement in je interieur te maken is met behang. Behangen is relatief eenvoudig en snel. Afhankelijk van hoeveel en wat je precies gaat behangen, heb je in principe aan het eind van een behangsessie al direct resultaat en kun je de ruimte ook direct (verder) gaan stylen. Juist omdat behang beschikbaar is in alle mogelijke kleuren en texturen en dan natuurlijk ook nog eens met alle prints die je maar bedenken kunt, kun je er echt een statement mee maken. Denk aan botanisch, barok, dieren, nautisch, grafisch, klassiek of retro behang. Een handige tip om er voor te zorgen dat je (drukke) behang ook daadwerkelijk past bij de rest van je interieur, is om te werken met een kleurenpalet. Laat kleuren uit het behang dus terugkomen in de rest van je interieur, of werk juist andersom; zoek behang uit met kleuren die al in in je interieur aanwezig zijn. In een kleine ruimte is het enorm leuk om de hele ruimte te behangen, denk aan een toilet, hal, inloopkast of kleine slaapkamer.

Een statement in je interieur met een gekleurd meubelstuk

Ook een gekleurd meubelstuk is een leuk idee om een statement in je interieur te maken. Zo hebben wij bijvoorbeeld een blauwe bank. Een bank is natuurlijk een heel groot object en vaak ook nog eens één van de meest kostbare meubelstukken in je woonkamer. Vind je een gekleurde bank te heftig of vind je het gewoon leuk om vaak van kleur te wisselen, overweeg dan bijvoorbeeld een gekleurde fauteuil. Wanneer je het leuk vind om zelf te verven, kun je natuurlijk ook een (groot) meubelstuk, zoals een kast of een dressoir zelf verven in een opvallende kleur. Met andere greepjes bereik je vaak een nog toffer effect. Ook kun je bij diverse winkels banken en stoelen kopen met wisselbare hoezen. De KLIPPAN bank van Ikea is en blijft daar een leuk voorbeeld van.

kosten van een verbouwing

Pas de 60/30/10 regel toe

Ook is het leuk om een statement in je interieur te maken met een accentkleur. De 60 / 30 / 10 regel houdt in dat je drie kleuren voor je interieur uitkiest die je in bepaalde percentages laat terugkomen. De basiskleur komt terug in een groot deel van je interieur, bijvoorbeeld op de vloer en op de muren. Een wat kleiner percentage komt terug in bijvoorbeeld gordijnen en een (groot) meubelstuk, maar die kleur is evengoed vrij aanwezig in de ruimte. De laatste kleur, de accentkleur, is dan de perfecte manier om een statement in je interieur mee te maken. Door voor een contrasterende kleur te gaan knalt zo’n kleur er echt uit. Kies bijvoorbeeld voor een groot schilderij, een tafelkleed, een vloerkleed of een verzameling kussens in die kleur. Met een contrastkleur wordt trouwens een kleur bedoeld die tegenover een andere specifieke kleur op de kleurencirkel ligt. Ik werk bijvoorbeeld in huis veel met de kleuren blauw en groen. Oranje is een kleur die lijnrecht tegenover de kleur blauw ligt. Ik heb dus graag oranje accenten in huis. Niet alleen laten die het felle blauwe nog mooier uitkomen, ook vallen accessoires in deze kleur extra op. Andere toffe kleurencombinaties zijn bijvoorbeeld roze en groen of geel en paars.

Kies een groot object

Ook met een groot object kun je echt een statement in je interieur maken. En dat kan natuurlijk echt alles zijn; een groot schilderij, een meubelstuk, een vloerkleed, een lamp, een plant, een spiegel, eventueel op een piëdestal of een bijzetter. Vaak zijn mensen geneigd om iets kleins te kopen, maar de kans is groot dat zoiets wegvalt in een interieur.

een smalle vensterbank stylen

Een statement in je interieur met een verzameling

Tot slot is het een leuk idee om een verzameling objecten bij elkaar te zetten. Eigenlijk ligt deze tip een beetje in het verlengde van het vorige idee. In plaats van één groot object, zet je nu dus verschillende objecten bij elkaar om een statement te maken. Denk bijvoorbeeld aan een wand met spiegels in plaats van één grote spiegel. Of een wand met lijstjes in plaats van één groot schilderij of één grote foto. In een leeg hoekje zet je dan niet één grote plant neer, maar een collectie aan planten. Zelf heb ik in de bijkeuken bijvoorbeeld een kleine collectie Delfts blauw in een vensterbankje staan. Dat vind ik een leuk voorbeeld van hoe een verzameling een impact kan geven. Stel je namelijk maar eens voor dat er in deze vensterbank slechts één vaasje zou staan? Dat ziet er natuurlijk heel leeg en treurig uit. Ik geef je graag nog enkele handige stylingtips voor wanneer je spullen wilt groeperen. Om er voor te zorgen dat al die objecten bij elkaar toch een mooi geheel vormen, kun je werken met een kleurenpalet van een bepaald aantal kleuren die je steeds terug laat komen. Ook werken met verschillende tinten van één kleur werkt altijd. Zorg verder voor hoogteverschillen en verschillen in vormen. Zet dus bijvoorbeeld een object met een ronde vorm tussen strakke vormen en zorg ervoor dat die objecten niet allemaal even hoog zijn. Ook oneven aantallen bij elkaar staan vaak interessanter dan even aantallen.

IK BEN HEEL BENIEUWD, HEB JIJ AL EEN STATEMENT IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Ilona says:

    Wat een leuke en goed tips heb je toch altijd! Wij zijn hier nog volop aan het inrichten en ik heb dankzij jou geleerd over het 60/30/10. Dat 60/30 is min of meer aanwezig maar die 10 blijft een soort van hangen ik kan niet goed kiezen ben snel bang dat ik er ook onrustig van wordt en ik wel geen goedkope Action accesoires meer kopen (van de week had ik 2 fotolijstjes waarvan vrijwel direct de clipjes van afbraken). Dus het is nog even zoeken. En dan blijkt ook nog dat onze (dure) rechthoekige eettafel hier absoluut niet mooi staat en eigenlijk plaats moet maken voor een ronde….

  2. Ik herken wel de 60/30/10 regel, maar echt statementkleuren zijn het bij ons thuis denk ik niet. Het is namelijk wit/crème, bruintinten/zand en roze.

  3. Ik heb geen idee of ik een statement heb in mijn interieur. Volgens mij niet. Wel ben ik bezig met het inrichten van diverse kasten, wat glaswerk en kopjes en mijn schilderij van het meisje met de parel in een kastje gezet. Nu nog de ladekast, en moest ook direct aan jouw tips denken. Ik heb een mooie, best bijzondere vaas gekocht die daar nu op staat. Alleen weet ik niet goed wat ik erbij kan zetten, ben bang dat het teveel en rommelig wordt.

  4. Mooie tips. Zo leuk hoe jij de je mooie Delfts blauwe verzameling hebt neergezet. Ik hou er ook van om een statement in het interieur te plaatsen en bij ons is dat een afbeelding van een heel oud schilderij.

  5. Wat een leuke en goede tips! De 60/30/10 regel kende ik nog niet, mooie houvast om het toe te passen in je interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.