Meer licht in huis creëer je natuurlijk met bijvoorbeeld een extra raam, een dakkapel of een glazen schuifwand. Maar je kunt ook wat kleiner beginnen.

Meer licht in huis met lichte kleuren

Als je een huis met veel en / of grote ramen hebt, stroomt er natuurlijk vanzelf al veel licht naar binnen. Echter, niet ieder huis hééft natuurlijk veel of grote ramen en soms kan een interieur daardoor donker en ongezellig ogen. De meest voor de hand liggende tip om dan toe te passen is om te (gaan) werken met lichte kleuren. Een lichte kleur hoeft zeker niet altijd wit te zijn. Ook met beige of aardetinten kom je al een eind. Dit geldt natuurlijk zeker niet alleen voor de kleur op de muren en / of de vloer. Ook donkere gordijnen kunnen een huis onnodig donker(der) laten ogen. Hetzelfde geldt trouwens voor het materiaal van gordijnen. Luchtige stoffen zoals linnen ogen vaak lichter dan zware materialen zoals velours. Kijk ook eens naar je meubels. Grote, logge, hoge en donkere meubels zullen licht absorberen, terwijl lichte meubels het licht dus juist weerkaatsen.

Haal je vensterbank leeg of ga in elk geval minimaliseren

Wanneer je vensterbank helemaal vol staat, blokker je hiermee eigenlijk ook al veel licht. Dat is best zonde. Kijk dus eens kritisch naar de spullen op je vensterbank. Probeer te voorkomen dat je alle grote objecten weg haalt en daarvoor in de plaats een heleboel kleine spulletjes neer zet. Hoewel deze het natuurlijke licht vanwege hun formaat dan misschien niet blokkeren, kunnen een heleboel losse spulletjes uiteindelijk wel rommelig ogen. Kies bijvoorbeeld voor een set van drie grote en lichte objecten, waaronder een transparante vaas. Vergeet ook zeker niet om je ramen zo nu en dan te zemen. Je zult versteld staan wat een verschil dit zal maken. Beperk je harde werk trouwens niet alleen tot maatregelen binnenshuis, maar kijk ook eens wat zich buiten voor je ramen afspeelt. Het kan namelijk zo zijn dat daar hoge struiken of bomen staan die ook weer veel licht tegenhouden.

Werk met spiegels voor meer licht in huis

Spiegels zijn niet alleen handig en mooi in huis, je kunt er ook fijne effecten meer creëren. Omdat een spiegel licht reflecteert, zorgt zo’n object ervoor dat een ruimte lichter en soms zelfs groter lijkt. Echter, je kunt een spiegel eigenlijk niet zomaar op elke plek in huis neerzetten. Zo kun je een spiegel bijvoorbeeld beter niet hangen of zetten op een plek waarin hij iets lelijks reflecteert. Je zit dan namelijk niet één, maar twee keer tegen iets ‘lelijks’ aan te kijken.

Extra ramen of een glazen schuifwand

Heb je alle tips voor meer licht in huis al toegepast, maar ben je nog niet tevreden en heb je de mogelijkheid tot een verbouwing? Overweeg dan een extra raam, een dakkapel, openslaande deuren of bijvoorbeeld glazen schuifdeuren. Wist je dat ons huis al een heel grote verbouwing gehad heeft voordat wij er kwamen wonen? Op de plek waar nu onze keuken zit, zat een garage, en op de plek waar we nu de openslaande deuren naar de tuin hebben, zat de keuken. Dat is dus helemaal verbouwd, en toen wij dit huis voor het eerst gingen bezichtigen, vielen wij ook echt op al het natuurlijke licht dat van alle kanten naar binnen stroomde. Heb je dus de ruimte en het budget voor een verbouwing, dan kunnen de juiste aanpassingen echt voor veel meer licht in huis zorgen. Ga je voor een glazen schuifwand, dan is het belangrijk om de onderrail op een ondergrond te plaatsen die sterk genoeg is. Ook moet hij 100% waterpas zijn, hiervoor kun je dan een funderingskoker bestellen. Meer licht hoeft trouwens niet altijd persé direct van buiten te komen. Je kunt dichte deuren in huis bijvoorbeeld ook vervangen door glazen varianten, op die manier zorg je ook weer voor een betere doorstroming van het licht door je huis.

HEB JIJ VEEL NATUURLIJK LICHT IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Eric Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Ja in onze woonkamer hebben we 5 aaneengesloten grote ramen bijna van plafond tot vloer. Toen we hier kwamen wonen hadden we eerst het plan om van die Top Up Bottom Down gordijnen te laten plaatsen maar omdat de woonkamer op het Noorden ligt hebben we dat niet gedaan. Bovendien is het uitzicht op het park prachtig. We hebben dus gekozen voor alleen overgordijnen. In 1 van de slaapkamers hebben we paneelgordijnen die er al hingen en die ik vervangen wilde voor andere. Had Ikea net een maand daarvoor het gehele systeem gewijzigd waardoor er niks meer past…..Verder is alles wit geschilderd en is het er nooit (staat nu te koop) van gekomen om iets van kleur aan te brengen.

  1. Christiana says:

   Ah, balen! Wij hadden dat met onze oude keuken. Die was ook van Ikea, maar op een gegeven moment ging dat hele systeem eruit. Je kon toen dus niets meer aanpassen of vervangen.

 2. Ik heb een doorzonwoning, met aan de voorkant een groot raam op het zuiden en aan de achterkant een grote schuifpui. Behoorlijk licht dus inderdaad, heel fijn 🙂

 3. Wij hebben veel natuurlijk licht omdat we een schuifpui hebben en een terrasoverkapping met glas. We hebben geen vitrages alleen maar gordijnen die we alleen dichtdoen als het ’s avonds donker is. Ik hou van veel licht in huis, het geeft me een heel fijn gevoel.

 4. Met een zwarte tegelvloer is licht altijd wel een dingetje. Het eerste wat we gedaan hebben is de zwarte gordijnen uit de erker gehaald en dat scheelde al een heleboel! Inderdaad met lichte meubels en een vloerkleed probeer ik het zo licht mogelijk te laten zijn / lijken. Goede tips!

 5. Ik hou ook veel van een licht huis en het liefst zo veel mogelijk natuurlijk licht.

 6. Ja, wij hebben veel natuurlijk licht in huis. Wij hebben zowel in de woonkamer als boven in een van de slaapkamers openslaande deuren. De andere kamers hebben ook grote ramen. Echt heerlijk!

 7. Natascha says:

  Wij hebben een glazen schuifpui over de volledige breedte aan de achterkant, heerlijk hoeveel licht dat geeft! Ik maak het daardoor juist altijd wat donkerder in huis hahaha, voor de sfeer.

  1. Christiana says:

   Dat doe ik ook wel eens! Wij hebben namelijk ook echt van alle kanten licht, en soms wil ik het gewoon juist wat donkerder en knusser, zeker in de winter;-)

 8. De vensterbank niet te voel zetten, is echt een goed idee. Dat helpt inderdaad al zo erg. Ik heb mazzel dat mijn woonkamer van beide kanten licht heeft in de woonkamer en dat ik ook nog een zijraampje heb. Daardoor is mijn woning, zeker voor een appartement, lekker licht. Maar in de slaapkamer zou ik op zich nog wel wat meer licht kunnen gebruiken. Een spiegel is daarvoor eigenlijk wel een goed idee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.