Het verzorgen van planten is écht niet zo moeilijk. Ik ga je vertellen welke dingen je wél en niét moet doen. Laat je groene vingers dus maar eens wapperen!

Het verzorgen van planten, geef je plant de ruimte

Een plant leeft en heeft, net zoals bloemen, ruimte nodig om te groeien en te bloeien. Kies dus een pot met een formaat dat bij de plant past. ‘Prop’ je plant nooit in een te kleine pot. Sommige planten zoals de Monstera groeien erg snel en zullen dus tussentijds een keer verpot moeten worden naar een grotere pot.

Zet je plant op de juiste plek

Zorg ervoor dat de plant op een plek staat die voor hem optimaal is. Sommige planten houden bijvoorbeeld echt van licht, en de ene plant doet het beter in een vochtige ruimte dan de ander. In principe worden kamerplanten altijd geleverd met een ‘bijsluiter’. Hier kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om de plant goed te verzorgen.

Draai je plant af en toe om 

Planten die van licht houden zet je dus bijvoorbeeld bij een raam. Het is dan slim om de plant af en toe een kwartslag te draaien. Het kan namelijk zijn dat bepaalde bladeren naar het licht toe gaan groeien. Hierdoor groeit je plant dus één kant op. De bladeren kunnen hierdoor te zwaar worden en afbreken

Het verzorgen van planten, gebruik altijd schone potgrond

Gebruik schone potgrond die echt geschikt is voor binnenplanten. Die zakken koop je vaak al voor een euro bij de supermarkt. Pak liever geen aarde uit je tuin. Hier kunnen bijvoorbeeld schimmels of bacteriën inzitten waar je kamerplanten helemaal niet blij van worden.

Geef je plant voldoende water (en niet te veel!)

Verdiep je goed in de hoeveelheid water die een plant nodig heeft om in leven te blijven. Ook dit staat vaak aangegeven op het kaartje wat je bij de aanschaf van een plant krijgt. Sommige planten hebben veel water nodig, anderen bijvoorbeeld maar één keer per week. Een plant die veel te veel water krijg kan letterlijk verdrinken en daardoor doodgaan. Aan de andere kant moet je ze ook weer niet te weinig water geven. Als je te lang wacht en de aarde is echt helemaal uitgedroogd, dan is het soms al te laat en heeft de plant als het ware niet genoeg kracht meer om nog nieuw water op te nemen. Planten die weinig water nodig hebben zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Ook de Epiphyllum Anguliger of zigzagcactus die je hierboven ziet, heeft weinig water nodig.

verzorgen van planten

Kies een plant die bij jou en in je huis past

Kies planten uit die bij jouw huis, maar zeker ook bij jou als persoon passen. Met een gigantische plant in een klein huis sla je de plank misschien een beetje mis, en wanneer je bijvoorbeeld maar weinig thuis bent of echt geen groene vingers hebt, zoek dan planten uit die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vetplanten, luchtplantjes of cactussen.

Het verzorgen van planten, welke plant heb je eigenlijk?

Weet je de naam van je plant niet en vind je het dus moeilijk om te bepalen welke specifieke verzorging hij nodig heeft? Google gewoon op ‘kamerplanten’ en wie weet zie jij jouw plant tussen de afbeeldingen staan. De naam plus de juiste verzorgings-tips zijn dan al gauw gevonden. Kun je hem online niet vinden? Maak een foto met je telefoon, wellicht kunnen ze jou in het tuincentrum verder helpen!

HEB JIJ VEEL PLANTEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

19 Comments

 1. Leuke en handige tips! Ik ben vanaf vorig jaar ook fanatiek met planten bezig, terwijl ik altijd dacht niets met planten te hebben. De ene keer gaat het verzorgen beter dan de andere keer 😉 Maar de juiste plant kiezen die weinig onderhoud nodig heeft, scheelt inderdaad al heel veel. En Google is mijn beste vriend als ik weer eens twijfel wat een bepaalde plant eigenlijk nodig heeft 🙂

  1. Christiana says:

   Ik ervaar ook dat bepaalde planten makkelijker zijn dan andere. Ik heb nu twee keer gehad dat een erwtenplantje het niet gered heeft, heel zonde. Ze ‘verschrompelden’ helemaal. Ik raadpleeg Google ook regelmatig, maar heel soms weet ik niet hoe een plant heet. Dan maak ik er een foto van en vraag ik advies in het tuincentrum.

 2. Wij hadden een aantal kamerplanten die ik direct kocht na de verhuizing. Toch niet zo verstandig want ze zijn nu bijna allemaal dood…..door stof/ steeds verplaatsen en te weinig aandacht. Als alles op orde is (hopelijk) binnen nu en een maandje maar weer overnieuw beginnen. Gelukkig heeft Ollie Olijf (onze olijfboompje die bij de voordeur stond) het wel overleefd en staat buiten op het overdekte balkon. Op donkere plekken heb ik wat verplantjes, cactussen en kunstplantjes van Ikea.

  1. Christiana says:

   Ah, wat zonde! Ik kan me zo voorstellen dat je het direct na de verhuizing juist gezellig wilde maken met plantjes. Hopelijk kun je snel opnieuw voor nieuwe planten gaan kijken. Fijn dat Ollie Olijf er wel goed bij staat. Wij zagen veel olijfbomen in Rome, heel erg mooi!

 3. vetplantjes…

 4. Ik heb best veel planten. En iedere woensdag is het plantjes dag. Dan krijgen ze een slokje water en kijk ik of ze er nog leuk bij staan. Je hebt wel echt gelijk over de monstera. Hij is van mijn man, maar eigenlijk ben ik hem zat. Hij groeit alllle kanten op. Pfff…

  1. Christiana says:

   Zo’n monstera kan inderdaad alle kanten opgaan. Misschien kun je hem stekken? Dan is hij opeens een stuk minder groot en heb je weer een plantje voor op een andere plek. Leuk dat jij ook een plantjesdag hebt, hier is het op zondag altijd plantjesdag;-)

 5. Het draaien van een plant doe ik ook regelmatig, dan staat hij in no time weer mooi rechtop. Sommige planten verschrompelen ook bij mij, goede tip om toch eens te googelen op die planten!

  1. Christiana says:

   Het is denk ik ook een beetje afhankelijk van welke plant je hebt, sommige verschrompelen bij te veel water, anderen juist weer als ze te weinig water krijgen.

 6. Goeie tips!
  Hier staan bijna overal planten, alleen in de wc en de logeerkamer niet 🙂
  Maar voor nu even een verbod op bijkopen maar proberen in leven te houden (en liefst wat meer nog) wat er al is. Meestal gaat het goed maar af en toe toch nog eens een slachtoffer, vooral degene die van meer vochtige lucht houden aangezien het hier nogal een droge lucht in huis is.
  Vooral Ficussen (groeien op de duur tot aan het plafond) en de bekende orchideeën doen het hier best goed.
  En oké, ik heb een zwakke plek voor levende steentjes (Lithops). Dus daar staan er ook wel een paar van op de vensterbank en krijg ik geregeld de vraag over wat dat in hemelsnaam zijn :).

  1. Christiana says:

   Leuk dat je iets aan de tips hebt en tof dat jij ook zoveel planten in huis hebt. Ik heb ook zeker af en toe een slachtoffer hoor, bepaalde plantjes zou ik dan ook niet opnieuw kopen. Levende steentjes, daar had ik dus nog nooit van gehoord, ik heb ze direct even opgezocht;-)

 7. Dat is mijn talent, het laten verzuipen van planten haha! Op de één of andere manier geef ik ze altijd teveel water en zijn ze een aantal weken later rijp voor de prullenbak. Tegenwoordig heb ik twee grote planten in het raamkozijn en die staat toch al bijna een half jaar! Best wel een beetje trots op mezelf…..

  1. Christiana says:

   Mag je ook zijn, het is nog niet altijd zo eenvoudig om planten in leven te houden hoor;-)

 8. Ik heb een paar planten (Monstera, pilea en sanseveria) die het wonderbaarlijk goed doen. Ben ik best trots op 🙂

 9. Probeer inderdaad niet je planten te ”verzuipen”, dat is een hele goeie.. vooral sterke planten hebben dit niet nodig! Mijn moeder is soort een opvang voor planten, want mijn zus houd geen plant in leven haha dus mijn moeder knapt ze weer op en dan krijgt mijn zus ze weer terug. Zelf willen wij veel meer planten, tot nu toe hebben we 1 hele grote en verder wat kleine boeketjes (of een gedroogde variant)

  1. Christiana says:

   Dat is wel heel erg fijn, om zo’n plantendokter in de familie te hebben;-)

 10. Ik heb sinds kort heel wat planten in de woonkamer staan. Het staat echt super gezellig, dus nou maar hopen dat ik ze ‘in leven’ kan houden.

 11. Mijn laatste aankoop is een hertshoorn, ik ben gek op oudbollige planten. En het liefst die waar je bijna geen omkijken naar hebt 😉

  1. Christiana says:

   Leuke tip, dat is inderdaad een super mooie plant! Zo een wil ik er ook nog wel een keertje bij;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.