Zit je met een lege muur in huis en heb je geen idee wat je daarmee moet doen? Ik geef je leuke inspiratie die je in elke interieurstijl kunt toepassen.

Een lege muur in huis stylen met een wandkleed

Is je huis grotendeels af, maar zit je ergens of zelfs op meerdere plekken met een lege muur in huis? Hier zijn genoeg leuke ideeën voor te vinden die echt impact maken. Ik zet een aantal inspirerende ideeën voor je op een rij, die allemaal toe te passen zijn in je eigen woonstijl. Een wandkleed is een heel leuk idee om een lege muur in huis te stylen. Een wandkleed heeft vaak best wat oppervlakte en daarmee is het dus echt een ideale manier om een lege muur in huis te vullen. Zelf heb ik een wandkleed van 2222Studio achter de bank hangen. Sommige wandkleden hebben een ophang systeem of hangen bijvoorbeeld aan touw. Bij dit wandkleed was dat niet het geval, dus ik heb hem zelf opgehangen met twee spijkertjes. In principe zou dat moeten kunnen met elk wandkleed, omdat ze niet heel zwaar zijn. Kun je geen wandkleed vinden wat goed in je interieur past? In principe kun je ook gewoon een vloerkleed aan de muur hangen. Houdt er dan wel rekening mee dat een vloerkleed in veel gevallen wel wat zwaarder is dan een wandkleed. Ook deze kun je vaak met spijkers in de muur slaan.

Een behangpaneel

Een andere leuke manier om een lege muur in huis te stylen is met een behangpaneel. Een behangpaneel is eigenlijk een afbeelding die bestaat uit enkele banen behang. Je plakt zo’n behangpaneel dus echt op de muur zoals behang. Vaak zijn behangpanelen gemaakt van vliesbehang, dit is wat dikker en steviger behang. Aan een wandpaneel hoef je verder niet te snijden, want zo’n afbeelding is helemaal op maat gemaakt. In mijn oude huis had ik ook een behangpaneel en daar had ik een sierlijst om heen laten maken. Sierlijsten kun je kopen in de bouwmarkt en dan zelf op verstek zagen en op maat maken. Op deze manier kun je je lege muur in huis dus als het ware vullen met een schilderij. Kwalitatief goede behangpanelen zijn niet heel goedkoop. Heb je hier nu geen budget voor (over), dan creëer je in feite hetzelfde effect met elk willekeurig behang. Wanneer je bijvoorbeeld drie stroken naast elkaar plakt en daar een sierlijst omheen maakt, heb je ook een uniek schilderij voor de lege muur in je huis. Het voordeel van zelf een behangpaneel maken op deze manier is dat je hem helemaal op maat kunt maken voor je lege muur.

Een schouw

Een losse schouw is ook een leuk idee om een lege muur in huis te stylen. Losstaande schouwen vind je volop via Marktplaats. Zelf kocht ik mijn schouw bij Loberon. Een schouw is een heel leuke aanwinst in je interieur omdat je er eindeloos mee kan stylen. Je kunt natuurlijk een sfeerhaard in je schouw zetten, maar een collectie kaarsen is ook stijlvol en vooral erg gezellig. Maak zeker gebruik van kaarsen van verschillende groottes. Laat de ene kaars ook wat langer branden dan de ander, hiermee creëer je natuurlijk ook makkelijker hoogteverschillen. Zelf wilde ik eigenlijk ook een collectie witte kaarsen in mijn schouw zetten, maar omdat mijn eettafel er precies voor staat, was ik bang dat die kaarsen daarachter zouden wegvallen. Wat verder fijn is aan een losse schouw, is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen naar een andere plek of zelfs naar een andere ruimte in je huis. Soms, wanneer bepaalde meubels of accessoires heel lang op een dezelfde plek staan, ‘zie’ je ze op een gegeven moment niet meer. Door zo’n item dan te verplaatsen of een andere functie te geven, lijkt het net een beetje alsof je iets nieuws in huis hebt,

Een lege muur in huis stylen met een foto op textielposter of canvas

Een ander leuk idee om een lege muur te vullen is met een foto op een textielposter. In dit geval wordt je foto letterlijk op textiel gedrukt. Aan de bovenkant zit een ophangsysteem, dus bij binnenkomst kun je hem meteen ophangen. Het fijne hiervan is dat je het doek zo groot kunt laten maken als je wilt. Veel webshops leveren textielposters tot 90 cm. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je een foto in hoge resolutie nodig hebt, anders wordt de foto onscherp en dat is natuurlijk erg jammer. Net zoals het geval is met een foto op een textielposter, kun je een foto op canvas ook op een groot formaat af laten drukken. Ik denk ook dat een foto op canvas in heel veel verschillende interieurstijlen past. Houd je nu niet zo van foto’s van jezelf aan de muur? Je kan natuurlijk ook kiezen voor een foto die je zelf gemaakt hebt, of een foto van een vakantiebestemming bijvoorbeeld.

Een ander leuk idee om een lege muur in huis te stylen is met een gallerywall. Er zijn geen ‘regels’ wat betreft het maken van zo’n gallerywall. Wil je er graag eentje creëren, maar weet je niet goed waar of hoe je moet beginnen? Bedenk bijvoorbeeld een thema voor je gallerywall, zoals een botanisch thema, of een gallery wall met foto’s van je familie, of maak een gallery wall op kleur. Bedenk hiervoor een kleurenpalet en zorg ervoor dat die kleuren steeds terugkomen in de prints, foto’s en afbeeldingen, maar ook in de lijsten. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met groottes van de prints, de nuances van kleuren en het materiaal van de lijsten. Zelf vind ik het altijd leuk om een gallerywall wat ‘random’ neer te hangen, dus in lijsten van willekeurige formaten en zeker niet allemaal strak naast of onder elkaar. Het grote voordeel daarvan is bovendien dat je je gallerywall ook steeds uit kunt breiden. Een goede tip voor het maken van een gallerywall is om je gallery wall eerst uit te leggen op de grond en dan de contouren op de muur af te plakken met afplaktape. Zo kun je eindeloos schuiven net zolang tot je tevreden bent en uiteindelijk gaat boren of spijkers in de muur gaat slaan.

Een lege muur in huis stylen met een open kast of wandplanken

Open kasten zijn ook ontzettend leuk om een lege muur in huis mee te stylen. Zelf heb ik een paar zwarte VITTSJÖ stellingkasten van Ikea. Ik heb ze op verschillende plekken in huis staan, maar je kunt ze natuurlijk ook naast elkaar plaatsen om echt een complete muur te vullen. Het stylen van open kasten is ontzettend leuk. Werk ook in je open kasten met een kleurenpalet en maak gebruik van hoogteverschillen en oneven aantallen. Plaats dus grote en kleine items naast elkaar, en in verschillende vormen. Je kunt een open kast stylen per plank, maar ook per vak. Dit afwisselen is ook leuk. Een open kast hoeft absoluut niet helemaal vol te staan. Een enkele (grote) vaas in een vak bijvoorbeeld staat vaak al heel stijlvol en krijgt daardoor ook echt de aandacht. Maak ook gebruik van manden en opbergers in je open kast. Niet alleen is de afwisseling leuk, ook voorkom je hiermee dat er allemaal losse rommeltjes in je open kast terecht komen, waardoor de kast uiteindelijk een onoverzichtelijk en slordig geheel wordt. Ook wandplanken zijn ideaal om een lege muur in huis mee te stylen. Het materiaal van je wandplank draagt ook weer bij aan de sfeer die je in je interieur wilt creëren.

HEB JIJ NOG EEN LEGE MUUR IN HUIS WAAR JE GRAAG IETS MEE ZOU WILLEN DOEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.