Gaan je planten altijd dood? Eén van de meest voor de hand liggende reden is dat ze te weinig water krijgen. Maar er kan meer aan de hand zijn.

Beware

Je planten gaan dood omdat ze te veel of te weinig water krijgen

Ik hoor best vaak van mensen dat ze geen planten in huis hebben, omdat hun planten altijd dood gaan. Daar kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn, maar de meest voor de hand liggende reden is waarschijnlijk dat ze te weinig water krijgen. Een plant leeft en heeft dus aandacht en water nodig. Een andere reden dat je planten altijd dood gaan kan ook zijn omdat ze juist te veel water krijgen. Dit maakt het natuurlijk best een beetje lastig, omdat de ene plant gewoon meer water nodig heeft dan de andere plant. Het komt ook vaak voor dat de aarde bovenop droog is, terwijl de aarde onderin nog heel erg nat is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vingers wat dieper in de pot te steken. Zeker niet alle planten houden van natte voeten. Als de aarde te nat is, kunnen wortels gaan rotten en daardoor kunnen je planten dus dood gaan. De reden dat water in potten blijft staan is simpel; het water kan niet weg. In bloempotten in de tuin kun je gaatjes maken aan de onderkant zodat het teveel aan water weg kan stromen. Voor binnenplanten is dat echter een heel ander verhaal, want anders zou het water op je meubels en op je vloer stromen, en dat doet je vloer en meubels natuurlijk geen goed. Hier kun je drie dingen aan doen. Gebruik hydrokorrels, zet een schoteltje onder je bloempot of gebruik een dubbele bloempot. Gebruik dus een bloempot met gaten die je in een grotere bloempot zonder gaten zet. Het is dan natuurlijk wel essentieel dat je dat laagje water wat je opvangt met de grote bloempot weggooit.

Je planten staan in een te kleine pot

Je bloemen en planten moet je nooit in een te kleine vaas of pot zetten. Ze leven en groeien en hebben daar simpelweg ruimte voor nodig. Heb je een nieuwe plant gekocht en wil je deze gaan verpotten? Dan mag hij best in de eerste instantie in een (te) grote pot gezet worden. In het begin ziet dat er niet altijd even mooi uit, maar uiteindelijk is je plant je dankbaar.

Je planten gaan altijd dood omdat ze te weinig licht krijgen

Je planten kunnen ook dood gaan omdat ze te weinig licht krijgen. Net zoals het geval is met water, heeft de ene plant meer licht nodig dan de andere, maar over het algemeen kun je wel zeggen dat de meeste planten blij worden van licht. Zo had ik eens twee Chinese lantaarnplantjes in huis die beiden ongeveer even groot waren. Eentje daarvan stond op een kast bij het raam, de andere in een vrij donkere hoek. Het plantje dat bij het raam stond, was na een aantal maanden niet alleen veel langer, de blaadjes zagen er ook echt gezonder en mooier uit. Ik heb zelf een tijdje plantjes op het toilet gehad, maar ook die deden het niet heel goed. Wij hebben zelf geen raam op het toilet, dus daar is nooit natuurlijk licht. Ik zette die plantjes wel een dag per week in het licht, maar het was niet genoeg. Omdat ik iets groens toch wel heel leuk vond, heb ik die uiteindelijk vervangen voor droogbloemen.

Je koopt planten die niet bij je passen

De ene plant is de andere niet. Gaan je planten altijd dood, dan kan het zijn dat je planten in huis hebt die niet bij jou of in ieder geval niet in je huis passen. Wanneer je een plant koopt, zit er altijd een kaartje bij waarop staat hoe de plant heet. Het is handig om dat kaartje te bewaren, want zo kun je online altijd zoeken naar hoeveel licht, water en eventueel plantenvoeding je plant nodig heeft. Heb je het kaartje niet meer? Maak dan een foto van je plant. Meestal kunnen werknemers van het tuincentrum of een bloemenwinkel je dan ook wel vertellen hoe jouw plant heet. Tot slot is het dus handig om planten te kopen die goed bij je passen. Weet je dat je vaak vergeet om je planten water te geven, ben je gewoon weinig thuis of heb je weinig natuurlijk licht in huis? Pas je planten daar dan op aan.

GAAN JE PLANTEN ALTIJD DOOD OF DOEN JE PLANTEN HET JUIST HEEL GOED?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Ik vind het laatste punt heel geruststellend, haha! Een paar soorten planten willen gewoon niet bij mij, terwijl anderen het perfect doen.

  1. Christiana says:

   Haha, jawel hè;-) Ik heb nog een geruststelling voor je, want ik heb dus ook planten gehad die het hier gewoon niet doen!

 2. Vooral mijn palmen gingen iedere keer dood, maar sinds een half jaartje blijven ze ineens leven. Misschien heb ik toch op wonderbaarlijke wijze groene vingers gekregen 😅

 3. Ik heb momenteel een paar planten in huis die ik heel mooi vind. Iedere woensdag geef ik ze water en mijn olijfboom om de dag een klein beetje.

  1. Christiana says:

   Oh echt joh? Wij hebben zelf olijfbomen in de boarders en een grote in de voortuin. Verder staan er ook twee in potten buiten en die geef ik dus nooit water, die doen het gewoon goed op regenwater;-)

 4. Als ik zie dat een plant het niet doet bij mij verplaats ik hem vaak naar een meer of minder zonnige plek. Voor sommige planten is het goed dat ik ze water vergeet te geven, die bloeien helemaal op. Voor de andere planten natuurlijk minder leuk… vaak geef ik ze dan een scheut water en komen ze weer tot leven.

  1. Christiana says:

   Ik heb dat zelf ook wel eens ervaren, ik blijf dat toch heel bijzonder vinden om te zien hoe een plant letterlijk helemaal kan opbloeien van een scheut water. Verder heb ik laatst nog een Chinees lantaarntje verplaatst, die stond erg donker. Nu heeft hij meer licht en doet hij het ook gelijk beter.

 5. Ik geef ze te weinig water vrees ik en dan worden de blaadjes geel. Ik ben altijd bang ze te ‘verzuipen’ dat is me ook gebeurd. Ik heb helaas niet de discipline om ze elke dag te checken dus ik ga het liefst voor wat meer makkelijke planten. Die passen gewoon het beste bij mij.

 6. Vroeger gingen planten bij mij nog wel eens dood doordat ik ze te weinig water gaf, nu gaan ze nog wel eens dood omdat ik ze te veel water geef… In een hoop dingen lukt het mij om een balans te vinden, maar bij plantenverzorging helaas nog niet… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.