Voor onze nieuwe tuin hadden wij natuurlijk een aantal wensen, één daarvan was ‘makkelijke tuinplanten’. Benieuwd welke wij kozen?

Hedera is een makkelijke tuinplant

Ik denk dat ik in de loop der jaren wel enigszins groene vingers heb gekweekt als het gaat om kamerplanten, maar een grote tuin onderhouden is natuurlijk een heel ander verhaal. En onze tuin is tamelijk groot. Onze keus voor kunstgras was snel gemaakt en nog steeds zijn we daar enorm blij mee. Maar alleen kunstgras en tegels vonden we niet heel gezellig, er moest wel wat groens bij. En zo geschiedde. We hebben inmiddels een hele zomer van onze nieuwe tuin kunnen genieten en ik kan oprecht zeggen dat de plantjes het goed gedaan hebben, zeker als je in aanmerking neemt dat ze geplant werden precies in de periode voordat we die hittegolven kregen. Ik ga je vertellen welke van de planten in de tuin ik zelf makkelijke tuinplanten vind. De meest makkelijke tuinplant is wat mij betreft de Hedera. Wij hebben de Hedera tegen de schutting aan geplant en het idee is dat deze de schutting uiteindelijk ‘overneemt’. Hedera’s hebben ondersteuning nodig. Je koopt ze op een losse bamboestok, maar je kunt ook een kant-en-klare haag kopen, beide opties heb je dan in verschillende hoogtes. Het zal voor zich spreken dat hoe hoger de Hedera in aanschaf is, des te hoger de prijs. Wij hebben gekozen voor Hedera’s van tachtig centimeter hoog. Ze staan inmiddels drie maanden en hoewel ze de schutting zeker nog niet hebben overgenomen, groeien ze enorm goed. Bij sommige Hedera’s kun je de de bamboestok al bijna niet meer zien. In onze tuin hebben wij de Hedera niet alleen als klimplant tegen de schutting aan geplant, we hebben hem ook als bodembedekker.

hedera makkelijke tuinplanten

Olijfboom en eucalyptus

Een andere plant die niet mag ontbreken in het lijstje met makkelijke tuinplanten is wat mij betreft ook de olijfboom. Toen wij vorig jaar in Rome waren vielen ze me op tijdens ons bezoek aan het Forum Romanum en ook Andre vond ze heel erg mooi. Hij wilde graag een grote olijfboom in de voortuin en ook in onze achtertuin hebben we inmiddels een paar kleine olijfboompjes staan. Ze doen het zowel goed in de grond als in een pot. Een olijfboom houdt erg van zon, en we hebben deze boompjes dus ook bewust op plekken gezet waar ze volop in zon staan, en ik kan alleen maar zeggen dat ze er echt prachtig bijstaan. Een olijfboom staat graag in vochtige grond. Let wel op dat de wortels niet in een laagje water moeten staan. Het komt wel eens voor dat de grond droog lijkt, maar dat de aarde onder het bovenste laagje erg nat is. Je kunt dit heel eenvoudig controleren door je vingers in de aarde te duwen. Tijdens de hittegolven die we gehad hebben, hebben we de planten in de tuin, waaronder dus de kleine olijfboompjes, continue veel water gegeven, maar de grote olijfboom in de voortuin niet. Deze staat juist altijd volop in de zon, maar ook die staat er hartstikke fier bij. Het is verder ook niet nodig om een olijfboom te besproeien, ze zijn immers van nature niet gewend om op plekken met een hoge luchtvochtigheid te staan. Tot slot behoort eucalyptus ook tot de makkelijke tuinplanten. Ik vind eucalyptus echt prachtig. Ik koop regelmatig een bos, soms als basis van een boeket, en je kunt de takken ook altijd mooi drogen. Je hebt eucalyptus bomen, maar ook eucalyptus planten. Zelf hebben wij gekozen voor planten. Als eucalyptus op een warme plek staat, zullen we snel groeien, en dat is inderdaad in de afgelopen maanden ook gebeurd. Van alle planten en boompjes in de tuin zijn de eucalyptus planten inmiddels het hoogst. Op advies van de tuinman hebben wij de drie borders in de tuin afgelopen maanden regelmatig bemest. Al onze planten hebben wij trouwens via Planta gekocht.

eucalyptus in de tuin

Minder makkelijke tuinplanten

Helaas is het niet met alle planten in onze nieuwe tuin zo goed gegaan. Zo hebben wij langs de schutting de Liguster Atrovirens geplant, maar die werden heel snel dor en bruin. Nu moet ik er wel bij zeggen dat precies die Ligusters bij een andere kweker vandaan kwamen, dus wellicht waren die gewoon al van mindere kwaliteit. Ook van de lavendel had ik meer verwacht. Deze hebben we zowel in de aarde als in losse potten geplant, maar ook deze werden heel snel bruin. Nu ben ik van mening dat de lavendel te nat is geworden. Deze hebben we ongeveer anderhalve maand na de ander planten geplant, en dat was precies in de periode toen het plotseling erg veel ging regenen. Volgend jaar geef ik ze weer een kans, want ik vind lavendel wel erg mooi in de tuin. Onze hortensia’s staan er verder ook mooi bij, maar hortensia’s zijn wat mij betreft geen makkelijke tuinplanten. Ze houden niet van te veel zon en tijdens die hittegolf hebben we ze meerdere keren per dag water moeten geven, vrij bewerkelijk dus. Hortensia’s moet je trouwens nooit sproeien, en zeker niet op een warme dag. De blaadjes kunnen dan namelijk verbranden. Al met al denk ik zeker niet dat we mogen klagen. Het is voor het eerst dat we echt veel planten in onze tuin hebben en net zoals het geval is met kamerplanten is het altijd een beetje ontdekken welke het goed doen! Onze tuin moet natuurlijk zeker nog groener worden, maar er verwachten dat volgend jaar de borders helemaal dichtgegroeid zijn.

HEB JIJ EEN TUIN OF BALKON? WAT ZIJN JOUW FAVORIETE MAKKELIJKE TUINPLANTEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Hedera is erg mooi! In onze vorige woning hadden we een haag van hedera maar toen die ik een keer gesnoeid moest worden bleek dat ik daar allergisch voor was. Rode bulten en jeuk. Verder heel veel hortensia’s (die mis ik wel). Nu hebben we ook weer hortensia’s en potten, lavendel en een olijfboom. Voor de meeste planten is het beter niet direct op de plant te sproeien maar in de aarde. Vorig jaar hebben we 2 keer een hovenier laten komen om e.e.a. te doen en advies te krijgen en hij vertelde dat het beter is om je tuin maar eens per week heeeeeeeeeel veel water te geven i.p.v. iedere dag wat minder. De wortels ‘settelen” dan beter. We hebben hier een binnentuin en daar staan witte hortensia’s maar zijn aan het einde van de winter niet op tijd gesnoeid en dus helemaal doorgegroeid en ingezakt.

  1. Christiana says:

   Oh jee, daar had ik nog nooit van gehoord, dat je allergisch kunt zijn voor Hedera. Maar ja, je kan natuurlijk in feite allergisch voor alles zijn:-( Die tip kende ik nog niet, eens per week heel veel sproeien. Tijdens die hittegolven hebben we eigenlijk wel dagelijks gesproeid en de aarde rond de hortensia’s hebben we zelfs meerdere keren per dag water gegeven. Je zag ze dan gewoon steeds weer helemaal opbloeien;-)

 2. Wat zonde van de lavendel! Ik heb vaste zomerplanten zoals de zonnehoed, twee olijfbomen, een lavendelborder, een hortensia, cactus en eucalyptus. De eucalyptus doet het dus niet zo goed bij ons. Deze werd heel snel dor en bruin. Jammer.

  1. Christiana says:

   Ah wat jammer dat bij jou de eucalyptus het niet zo goed deed;-( Bij ons was dat dus de lavendel. Ik vind het zo jammer. Ik vond dat paars namelijk heel erg mooi staan bij de blauwe accenten onder de overkapping en lavendel ruikt ook zo lekker! Straks gaan we ze snoeien en dan ben ik benieuwd of ze volgend jaar weer tot bloei komen.

 3. Jammer dat de lavendel geen succes was! Wel heel tof dat jullie hortensia’s hebben staan. Ik vind dat zulke mooie planten en zou die later absoluut in mijn tuin willen hebben, ook al zijn het echte aandachtsvragers. Hedera vind ik zelf ook heel mooi. Ik ben benieuwd hoe het er bij jullie over een tijdje uit zal zien als de hedera verder gegroeid is 🙂

  1. Christiana says:

   Ik ook! De hedera’s groeien echt heel hard, van sommige hedera’s kun je de bamboestokken al bijna niet meer zien, maar….het gaat mij natuurlijk toch te langzaam haha;-) Sowieso hoop ik dat volgend jaar de borders ook helemaal dicht gegroeid zijn, nu zie je natuurlijk nog heel veel aarde. Wat zeggen ze ook alweer? Geduld is een schone zaak;-)

 4. Wij hebben ook twee eucalyptusbomen in de tuin en ze worden gigantisch! Ze zijn al 2 a 3 meter hoog en ze blijven maar groeien. Klimop vind ik ook erg mooi, maar ik ben altijd bang dat er spinnen in gaan zitten.
  Jullie tuin is trouwens echt prachtig geworden. Heel overzichtelijk en toch super gezellig! Vooral met die toffe hangstoel!

  1. Christiana says:

   Oh wat enorm leuk dat jullie echt eucalyptusbomen hebben! Onze eucalyptus blijft ook maar groeien, ze torenen hoog boven de rest uit, ik vraag me af hoe hoog ze nog gaan worden;-) Ik knip er ook af en toe takjes van af voor binnen in een vaasje. Heel leuk!

 5. Aha, wij hebben of hedera of klimop in de tuin, ik weet niet zeker welke maar die groeit ook als een malle. Hij is via de buurman bij ons gekomen en ik maak er mooi gebruik van door hem steeds aan de schutting vast te zetten zodat deze ook vol gaat groeien. Er zitten tussen de planken van die kieren zodat mensen als ze langs lopen toch in de tuin kunnen gluren. Dus ideaal als die schutting helemaal begroeid is straks.
  Jouw tuin ziet er geweldig uit, lekker ruim ook!

  1. Christiana says:

   Onze buren hebben aan de kant waar wij hedera hebben ook hedera, en het leuke is dat ze nu met elkaar aan het vergroeien zijn. Je kan echt merken dat ze het aan deze kant van onze tuin ook het beste doen;-)

 6. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat heb je toch een prachtige tuin! Ik vind Hortensia’s ook heel mooi, wij hebben er best veel! Ik heb helemaal geen groene vingers maar dankzij deze planten is mijn tuin altijd volop in de kleur 🙂 Ik heb geen idee of ik misschien geluk heb maar ik doe er dus weinig aan haha. Wel veel water geven inderdaad.

  1. Christiana says:

   Oh wat leuk dat jij veel hortensia’s in de tuin hebt! Ik vind ze ook echt prachtig. Als ze wat makkelijker in onderhoud zouden zijn, zou ik er eigenlijk nog veel meer willen;-)

 7. Oh ik ben dol op eucalyptus in een stickje of verzorgingsproduct, omdat het heerlijk is voor mijn luchtwegen. Ruikt de plant ook zo lekker en verfrissend? Anders moet ik die echt gaan kopen!

 8. Leuke planten hebben jullie gekozen!
  Op zich zijn Hortensia’s niet zo’n moeilijke planten, het is vooral door de drogere en veel warmere zomers dat ze het lastig hebben. Wat eventueel nog zou kunnen helpen, is de grond mulchen door vb schors tussen de planten te strooien. Dan droogt de grond minder uit. Maar ik raad mijn klanten tegenwoordig af om als ze geen echt goed vochthoudende grond hebben, Hortensia’s in de zon te zetten.

  Haha, mijn favoriete gemakkelijke tuinplanten… daar zou ik een hele dag over kunnen vertellen 🙂 Maar als ik er een moet kiezen, zou ik voor Gaura gaan. Kan goed tegen de droogte, in grote groepen in bloei zijn ze zo sierlijk en ze bloeien ontzettend lang.
  Wat gek dat de Lavendel het niet zo goed deed. Te nat zou kunnen. Is het de gewone klassieke soort of een soort zoals Kuiflavandel? Die laatste vind ik ook niet zo sterk als de gewone.

 9. Jammer dat de liguster en lavendel het niet zo goed doet bij jullie. Een olijfboom of eucalyptus hebben lijkt mij erg gaaf. Ook bamboe lijkt mij tof staan, maar ik weet eigenlijk niet of dat een makkelijke plant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.