Let vooral op de derde tip als je je bloemen langer mooi wilt houden. Veel mensen vergeten dit namelijk.

Je bloemen blijven langer mooi in de juiste vaas

Zet je bloemen altijd in een schone vaas. Je krijgt een vaas het beste schoon door deze te vullen met water, een scheutje bleekmiddel toe te voegen, dit even te laten staan en vervolgens goed uit te spoelen, net zolang totdat het water helder is. Je kan ook een heel klein beetje bleekmiddel toevoegen als de bos bloemen al in je vaas staat. Bleek remt namelijk de groei van bacteriën. Ververs het water regelmatig, zeker als je ziet dat het water al troebel geworden is. Een schone vaas is dus belangrijk, maar de vaas zelf speelt ook een rol bij de levensduur van je bloemen. Bloemen leven en bloeien en hebben daar dus de ruimte voor nodig, net als planten. ‘Prop’ je bloemen dus niet in een té klein vaas. Verder hebben glazen vazen een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld keramieken varianten. Je kan zo namelijk makkelijk zien hoe het water erbij staat; is er nog genoeg water en is dat water nog schoon? Plastic vazen kunnen niet al te zware of grote boeketten hebben. Deze kunnen namelijk te zwaar zijn en de vaas doen omvallen.

Je bloemen blijven langer mooi als je de bladeren verwijdert en ze schuin afsnijdt

Wanneer je bloemen hebt gekocht en je gaat deze schikken in een vaas, verwijder dan eerst de bladeren van het gedeelte van de stelen die onder water staan. Bacteriën zijn namelijk dol op deze natte bladeren en kunnen er voor zorgen dat je bloemen gaan rotten en daardoor ook zéér onprettig kunnen gaan ruiken. Verder is het belangrijk om de stelen van je bloemen schuin af te snijden. Hierdoor kunnen bloemen namelijk beter water opnemen. Doe dit dus specifiek ‘schuin’ en niet recht, omdat het oppervlakte waardoor de bloemen nu water op kunnen nemen, groter is. Gebruik hiervoor een scherp mes, zodat je in één keer goed kan snijden. Door met een bot mesje op de steel te hakken, kun je deze beschadigen waardoor ze minder goed water op kunnen nemen. Verder is het belangrijk om je bloemen op de juiste plek te zetten. Plaats je bloemen liever niet in direct zonlicht, in de buurt van een airco of een verwarming of in een té vochtige ruimte (zoals een badkamer).

Koop bloemen waarvan de knoppen nog dicht zitten

Koop liever geen boeketten waarvan de bloemen al helemaal open gebloeid zijn. Kies een bos waar nog dichte knoppen in zitten, het is juist mooi als de bloemen in de loop van de week bij jou thuis gaan uitkomen en je hebt er dus dagen langer plezier van! Bovendien zien sommige bloemen er totaal anders uit wanneer ze open gebloeid zijn dan wanneer de knoppen nog dichtzitten, en zo heeft elke levensfase van een bloem zijn eigen charme. De ene bloem kan baat hebben bij een andere verzorging dan de andere. Momenteel is het natuurlijk weer tulpen-tijd, en tulpen hebben een ietwat andere aanpak nodig. Ze groeien namelijk énorm snel en kunnen in korte tijd slungelig worden en gaan hangen. De truc bij tulpen is om een héél klein laagje water in je vaas te zetten, anderhalve centimeter is genoeg. Zorg er natuurlijk wel voor dat je tulpen niet helemaal droog komen te staan. Door het kleine laagje water moeten ze als het ware wat harder werken en blijven ze mooi rechtop staan. Zet tulpen liever niet in de buurt van een warmtebron, niet in de buurt van de verwarming of in het volle zonlicht dus. Verder kun je ze na aanschaf onder de kop doordrukken met een speldje, dit helpt ook absoluut tegen het slap hangen. Ik doe het in ieder geval altijd sinds ik deze ‘truc’ ontdekt heb.

WAT ZIJN JOUW FAVORIETE BLOEMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Goede tips! Ik koop af en toe bloemen en dan vooral rozen en gerbera’s.

 2. Ranonkels, anemonen, hortensia’s; wonen sinds kort in ’s Hertogenbosch en het aanbod op de markt is gigantisch en veel mensen kopen gigantische bossen bloemen. Tip: in Frankrijk verkopen ze bij de supermarkt “bleekwatertabletten” (pastilles de Javel) en een 1/2 is superhandig om vazen schoon te maken en een hele in een emmer om toilet o.i.d. schoon te maken. Ze hebben ze ook met citroen en eucalyptusgeur. Te vinden bij de schoonmaakartikelen.

  1. Christiana says:

   Wat een onwijs goede tip van die pastilles de Javel, dankjewel voor het delen. Toevallig hebben we plannen om in het voorjaar weer naar Parijs te gaan, dan ga ik zeker eens kijken. Bloemen op de markt kopen is inderdaad ook slim, daar zijn ze vaak nog veel goedkoper dan in het tuincentrum en er is veel meer keus dan bij bijvoorbeeld de supermarkt.

 3. Fijne tips! Ik koop eigenlijke nooit bloemen, ik krijg ze wel af en toe van mijn man.

  1. Christiana says:

   Dat is lief!

 4. Wat een goede tip over tulpen, ik heb toevallig tulpen in huis en die hebben dus veel te veel water. Dat van die naald wist ik, misschien toch maar doen vandaag!

  1. Christiana says:

   Tulpen hebben echt maar weinig water nodig, dan blijven ze het langst mooi;-)

 5. Wat een goede tip voor de tulpen. Ik vind het altijd zo rommelig staan wanneer ze gaan hangen. Ze nemen alleen best veel en snel water op waardoor ik als ik bij voorbeeld aan het werk ben en ze niet in de gaten kan houden bang bent dat ze ’s avonds droog staan met. Mijn favoriete bloemen zijn tulpen, rozen en straks weer pioenrozen waar ik niet op kan wachten.

  1. Christiana says:

   Nee, ik denk niet dat je daar bang voor hoeft te zijn. Als tulpen namelijk even zonder water staan, dan kunnen ze dat prima aan. Niet een hele dag natuurlijk;-) Pioenen vind ik ook altijd prachtig, en dan vooral de lichtroze!

 6. Goeie tips! Ik hou van veel soorten bloemen en koop vaak net waar ik zin in heb. Rozen, gerbera’s (of germini’s), tulpen, noem maar op, of een mooi gemengd boeket in de kleuren passend in het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.