Heeft je monstera gele bladeren? Meestal is dat een teken dat je plant te veel water heeft gekregen, wat kun je hier aan doen?
De monstera is een makkelijk te verzorgen kamerplant
Ik ben een echte crazy plant lady en ik heb dan ook overal in huis planten staan. Wat mij betreft is de monstera één van de meest makkelijk te verzorgen kamerplanten, vooral omdat het een heel sterke plant is. Je kunt hem bovendien ontzettend makkelijk stekken. Als de monstera het naar zijn zin heeft, zal hij snel groeien waardoor je al gauw een heel grote plant in huis kunt hebben. De monstera staat graag op een lichte plek in huis, maar houdt niet van direct zonlicht. Juist omdat de monstera zo snel en hard kan groeien, is het belangrijk dat hij daarvoor ook daadwerkelijk de ruimte heeft. Kies dus liever een wat grotere pot. Je doet er goed aan om je monstera regelmatig met pot en al te draaien, hij groeit namelijk naar het licht toe. Wordt je monstera op een bepaald moment toch te groot voor de pot, dan kun je hem verpotten naar een grotere pot. Dat doe je het best in het voorjaar.
Mijn monstera heeft gele bladeren, waar komt dit door?
Een monstera geef je in principe in de winter eens per week water, in de zomer mag dat wel twee keer per week. Heeft je monstera gele bladeren? Dan is de kans groot dat je je monstera te veel water hebt gegeven en dat de aarde en / of de kluit dus te nat is. Je kunt dat eenvoudig controleren door je vingers wat dieper in de aarde te steken. Het kan namelijk zo zijn dat de aarde bovenop droog is, maar dat de aarde rondom de kluit (te) nat is. Dit kun je natuurlijk sowieso voorkomen door niet te veel water te geven en door een pot met gaatjes aan de onderkant te gebruiken. Zorg er in dat geval natuurlijk altijd voor dat je pot op een schotel staat. Is je kluit te nat, dan is het enige wat je eigenlijk kunt doen je monstera uit de pot halen en controleren of de kluit inderdaad te vochtig is. Staat je plant te lang in vochtige potgrond, dan kan je plant last krijgen van wortelrot. Op dat moment krijgen de wortels niet voldoende zuurstof en gaan bacteriën de wortels infecteren. Gezonde wortels zijn stevig en wit of bruin van kleur. Aangetaste wortels daarentegen zijn zacht en ‘snotterig’ en kunnen soms ook een beetje gaan stinken. In dat geval moet je de aangetaste wortels verwijderen door ze af te snijden. Zijn er veel wortels aangetast, vergeet dan vooral niet om je plant aan de bovenkant ook wat bij te knippen, om te voorkomen dat de verhoudingen uit balans raken en je plant aan de bovenkant te zwaar wordt. Dit is zeker voor een monstera belangrijk, juist vanwege de grote bladeren. Laat de kluit aan de lucht zorgvuldig drogen en plant je monstera daarna opnieuw in verse potgrond. Maak de pot ook goed schoon van tevoren. Kom niet in de verleiding om na het verpotten weer opnieuw te veel water te geven, want dan ben je zo weer terug bij af. Zeker wanneer je veel aangetaste wortels weg gesneden hebt, heeft je monstera dus even tijd nodig om opnieuw te wortelen. Ga je nu te veel water geven, dan zullen de overgebleven wortels het hier te moeilijk mee hebben.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.