Het Chinees lantaarnplantje verzorgen is heel makkelijk. En heeft hij het naar zijn zin en groeit hij goed, dan kun je hem ook stekken.

Zóveel water heeft hij nodig

Het Chinees lantaarnplantje, oftewel de Ceropegia woodii of String of hearts is een vetplantje. Eén van de redenen dat vetplantjes zo makkelijk in onderhoud zijn, is dat ze weinig water nodig hebben. Je Chinees lantaarnplantje heeft gedurende de zomer elke week een klein beetje water nodig. In de winter is om de week voldoende. Let er op dat je het plantje niet in één keer heel veel water geeft. Hij heeft namelijk niet graag natte voeten. Je plantje wil graag wat plantenvoeding in het voorjaar en in de zomer. In principe kan je Chinees lantaarnplantje overal in huis staan. Zelf merk ik wel dat mijn twee Chinese lantaarntjes die veel daglicht krijgen het beter doen dan het plantje dat op een wat donkerdere plek staat. Qua temperatuur zijn ze ook niet zo moeilijk. Het moet alleen niet te koud zijn.

Je Chinees lantaarnplantje verzorgen, ontwar hem af en toe

Een Chinees lantaarnplantje die het naar zijn zin heeft, kan ongelofelijk snel groeien. Ik heb er eentje in huis die inmiddels al honderdtachtig centimeter lang is! Als het plantje maar door blijft groeien, kan het soms gebeuren dat sommige onderste ranken heel kaal blijven. Je doet er goed aan die er dan af te knippen. Je kan trouwens gewoon knippen op het punt waar de rank er niet meer mooi uitziet. Je hoeft zeker niet de hele rank er af te knippen! Zo heeft het plantje weer meer energie om nieuwe blaadjes te maken. Mocht je een geel blaadje tegenkomen, dan kun je ook die er voorzichtig afknippen. De ranken van het Chinees lantaarnplantje raken heel snel met elkaar verstrengeld. Dit ziet er meestal niet zo mooi uit, maar het is ook niet zo bevorderlijk voor de groei. Ontwar hem dus af en toe. Ik heb hier zelf eigenlijk geen ‘gouden tip’ voor. Meestal gaat het gewoon goed, mits je het ontwarren natuurlijk met een beetje beleid doet en niet te hard aan de ranken trekt. Extra tipje; staat je plantje hoog en ga je hem ontwarren, haal hem dan even naar beneden om te voorkomen dat je te hard trekt en per ongeluk het hele potje naar beneden trekt!

Je Chinees lantaarnplantje stekken, zó doe je dat

Een Chinees lantaarnplantje is een ongelofelijk leuk plantje dat eigenlijk op elke plek in huis leuk is. Wil je er eentje stekken om die op een later moment op een andere plek in huis te zetten? Knip dan een uiteinde van ongeveer tien centimeter af wat je in een glaasje water laat wortelen. Zorg er hierbij voor dat er geen blaadjes in het water komen, want die kunnen gaan rotten. Als er eenmaal worteltjes tevoorschijn zijn gekomen, kan je deze vervolgens in de aarde zetten. Houdt deze in het begin goed vochtig. Als het plantje eenmaal gaat groeien, ga hem dan water geven zoals je normaal gesproken doet.

HEB JIJ AL EEN CHINEES LANTAARNPLANTJE IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Nee, maar ik denk dat die er ook niet meer zo snel zal komen. Ik heb de afgelopen tijd zoveel planten verpest dat mijn vriend zei dat we maar eens nep-planten moeten overwegen 🙈

  2. Super leuk artikel! Deze plant kende ik uerhaupt nog niet haha. Bij mij doen vooral pannenkoekenplantjes het goed 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.