Op zoek naar inspiratie voor meer sfeer op je slaapkamer? Ik geef je 6 tips die ook geschikt zijn voor kleine slaapkamers.

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Of je slaapkamer nu groot is, of juist heel klein, té veel spullen kunnen al gauw zorgen voor een ongezellig en sfeerloos geheel. Kijk dus eens kritisch rond en bepaal voor jezelf wat je hier eigenlijk écht ‘nodig’ hebt of in ieder geval in deze ruimte wilt bewaren. Zorg ervoor dat je spulletjes een vaste plek hebben. Door spullen een vaste plek te geven, is de kans kleiner dat ze gaan rondslingeren door de ruimte. Spullen een vaste plek geven is het meest eenvoudig door letterlijk ruimte te máken voor die spullen, in je kledingkast wanneer die op je slaapkamer staat, in de vorm van opbergbakken onder je bed, een haakje of een kapstok aan de wand of wellicht een extra kast. Plan eens dagelijks vijf minuten in om rondslingerende spulletjes op te ruimen en je zult zien dat dat al snel een (fijne!) gewoonte wordt. Vaak staat een fauteuil of lekkere stoel in je slaapkamer heel gezellig, maar het is jammer als dit inmiddels eigenlijk meer een verzamelplek van kleding en rondslingerende spullen geworden is.

Kies een goed matras

In feite zijn je bed en je matras het állerbelangrijkst in je slaapkamer. Bovendien is je bed in veel gevallen ook de meest grote investering die je voor de slaapkamer doet. Kies je bed en je matras dan ook met zorg uit door goed te bepalen wat voor jou belangrijk is. Heb je bijvoorbeeld (vaak) last van rug- of nekklachten, geef je de voorkeur aan een hard of juist aan een zacht matras? Heb je een tweepersoonsbed, wil je dan een tweepersoonsmatras of misschien liever twee losse matrassen? Bij matrasaanhuis kun je online research doen naar een nieuw matras, en het fijne is, op hun matrassen mag je twee maanden proefslapen. Blijkt na die periode dat dit tóch niet ‘jouw matras’ is, dan mag je hem gewoon omruilen. Juist omdat je bed in veel gevallen het grootste meubelstuk in je slaapkamer is, bepaalt je bed voor een groot deel de sfeer van je slaapkamer. Een bed is van zichzelf niet altijd even bijzonder, je kunt natuurlijk wel meer sfeer in je slaapkamer brengen met mooi beddengoed en leuke kussens. Je bed opmaken draagt ook zeker bij aan meer sfeer in je slaapkamer. Niets ongezelligers dan ’s avonds je bed gekreukt aan te treffen zoals je het die ochtend achtergelaten hebt. Een sprei geeft verder ook veel sfeer en is bovendien ook extra warm in de winter. Mooi beddengoed vind ik verder echt een must. Qua materiaal geef ik altijd de voorkeur aan katoen of katoensatijn. Beide materialen voelen heerlijk aan op je huid, ademen goed en nemen bovendien goed vocht op.

tips voor meer sfeer op je slaapkamer

Creëer een fijne sfeer op je slaapkamer met textiel

Waar je ook direct meer sfeer mee creëert in de slaapkamer zijn een vloerkleed en gordijnen. Niet alleen voelt een vloerkleed heerlijk warm en comfortabel onder je voeten wanneer je in en uit je bed stapt, het geeft dus ook warmte en sfeer aan de ruimte. Zelf heb ik zwarte houten jaloezieën op de slaapkamer, maar eigenlijk zou ik daar nog best graag gordijnen aan willen toevoegen. Met gordijnen hou je niet alleen daglicht buiten, maar net als een vloerkleed geeft een stel gordijnen ook direct meer sfeer aan de slaapkamer. Linnen varianten zou ik zelf erg mooi vinden op de slaapkamer, en gordijnen kun je natuurlijk prima combineren met jaloezieën. Tot slot is een wandkleed ook erg mooi op de slaapkamer. Wil je zelf een vloerkleed of een wandkleed aan je slaapkamer toevoegen? Dan mag je best voor een groot kleed gaan, waarmee je echt een statement maakt. Een heel klein kleed kan zowel op de vloer als aan je muur wegvallen, en dat is zonde. Vaak is het zo dat des te groter het vloerkleed, des te hoger de prijs. Wanneer je een vloerkleed onder je bed wilt liggen en dat kleed er aan alle kanten onderuit wilt laten steken, kan dat best begrotelijk zijn. Dan kun je doen wat ik gedaan heb. Ik heb namelijk twee identieke wat kleinere vloerkleden gekocht en die aan weerszijden van het bed gelegd. Materialen combineren is verder ook leuk om te doen. Op een dekbedovertrek van katoen of van katoensatijn kun je prima kussens met bijvoorbeeld een velours, wollen, linnen of fake fur hoes leggen.

Creëer een fijne sfeer op je slaapkamer met een aangename temperatuur

Je slaapkamer wil je niet te koud, maar ook zeker niet te warm hebben. Wat ik zelf altijd doe is de ramen in de ochtend openen en in principe doe ik die dicht zodra ik thuis kom. Als ik dat namelijk pas vlak voor het slapen gaan doen, vind ik het vaak nét te koud. Frisse lucht en een fijne geur vind ik zelf echt heel belangrijk in mijn slaapkamer, en trouwens ook in alle ruimtes van mijn huis. Naast een aangename temperatuur kun je de sfeer in je slaapkamer ook ‘regelen’ met bijvoorbeeld geurstokjes, kaarsen of een interieurspray. Tip is dan wel om een geur te kiezen die je niet ook in een andere ruimte van je huis gebruikt. Zorg voor een echte speciale slaapkamer geur, zodat je lichaam er als het ware aan gewend raakt.

Een slaapkamer is om in te….

In principe is een slaapkamer er natuurlijk in de eerste plaats om er te slapen. Echter, de meeste mensen doen nog heel veel meer in de slaapkamer, zoals sporten, werken, TV kijken, de was opvouwen en overdag relaxen. Nu heeft dat in veel gevallen natuurlijk te maken met het feit dat er ergens anders in huis niet altijd ruimte (over) is om die dingen te doen. Het kan echter wel een nadelige invloed hebben op de sfeer in je slaapkamer wanneer je daar bijvoorbeeld standaard een laptop (en werk gerelateerde dingen), fitnessapparatuur of bergen rondslingerende kleding hebt liggen. Wanneer je ’s avonds in bed letterlijk naar je iMac ligt te staren, kan het best lastig zijn om je dan te ontspannen. Het loont dus zeker de moeite om eens te bedenken of je je slaapkamer toch weer in de eerste plaats, of in ieder geval meer kunt gaan gebruiken om te slapen en andere ontspannende dingen.

HOE CREËER JIJ GRAAG EEN FIJNE SFEER OP JE SLAAPKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.