Ben je net verhuisd? Of voelt de plek waar je al jaren wonen om wat voor reden dan ook nog niet echt als thuis? Van je huis een thuis maken kun jij ook, ik geef je 5 tips.

Beware

Van je huis een thuis maken door het hele proces de tijd te geven

Hoe mooi een huis is de basis ook kan zijn, een huis hoeft niet altijd persé direct als joúw huis te voelen. Verder is het natuurlijk ook zo dat een echt lelijk huis (al valt er over smaak uiteraard niet te twisten) ook absoluut niet als je thuis kan voelen. Ben je net verhuisd en lukt het je maar niet of van je huis een thuis te maken? Dan kun je vast wat met mijn tips. Ik val direct met de deur in (je nieuwe) huis met een cliché. Want van je huis een thuis maken kan soms best even wat tijd kosten. Vaak zul je moeten wennen aan een andere omgeving en dat gaat nu eenmaal niet over één nacht ijs. Bovendien, en dat is ook echt belangrijk om bij stil te staan, heb je tijd nodig om te beseffen wat je huis nodig heeft. Dat klinkt wellicht gek, maar in de loop der tijd zul je dat echt zelf ervaren. Je gaat namelijk ontdekken wat je favoriete plekjes in huis zijn en waarom dat zo is. Aan de andere kant zul je ook gaan ervaren waar je minder blij mee bent, wat je onhandig vindt, waar je je aan irriteert of wat je gewoon simpelweg niet mooi vind. Door die dingen te ontdekken, kun je er uiteindelijk mee aan de slag. Wellicht wil je ergens een zithoek creëren, of extra verlichting, of meer opbergruimte.

Van je huis een thuis maken door niet alles in één winkel te kopen

Ken je dat gevoel? Je loopt door de Ikea of een andere willekeurige woonwinkel en je vindt de sfeerkamers inspirerend, maar ze ‘missen’ iets? Dat is dus de reden dat je eigenlijk nooit al je meubels en al je accessoires in één en dezelfde winkel zou moeten kopen. Vaak krijg je dan toch een beetje een oninspirerend en zielloos geheel. Het is juist leuk om meubels en accessoires van verschillende merken en in verschillende stijlen met elkaar te combineren om van je huis een thuis te maken.

Voeg persoonlijke spullen toe en maak het groen

Deze tip ligt natuurlijk een beetje in het verlengde van de vorige tip, maar juist en vooral met persoonlijk touches kun je van je huis een thuis maken. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook souvenirs, spullen die je zelf gemaakt hebt en erfstukken. Van je huis een thuis maken doe je ook door letterlijk leven in huis te brengen, met groen. Planten liggen natuurlijk het meest voor de hand. Ik zou me mijn huis echt niet meer voor kunnen stellen zonder planten. Ik heb vorig jaar eigenlijk vrijwel geen nieuwe planten gekocht. Wel heb ik planten gestekt en verpot en zijn de planten die ik heb enorm gegroeid. Ik vind planten echt enorm veel sfeer en gezelligheid geven en voor mij maken ze van een huis echt een thuis.

Van je huis een thuis maken door keuzes te maken die bij jou passen

Waarschijnlijk de belangrijkste tip om van je huis een thuis te maken is om keuzes te maken die bij jou passen. Bij jou, bij je levensstijl en bij je wensen. Op enkele geluksvogels na kan niemand een huis direct volledig naar zijn zin maken, meestal vanwege een budget waar je mee moet werken. Je moet dus keuzes maken. Kies voor dingen waar jij blij van wordt en steek daar als eerste je geld, je energie en je tijd in. Je kan gaan voor een perfecte basis; vloeren en muren bijvoorbeeld. Maar werk je (nu) vanuit huis en breng je vijf dagen per week door op je werkplek, dan is het niet meer dan logisch dat je eerst je werkplek volledig naar je zin maakt. Ben je verhuisd in de zomer? Dan is het bijvoorbeeld vrij logisch om eerst je tuin of balkon op te knappen, aangezien je daar de komende tijd veel tijd zal doorbrengen. Maak dus keuzes die binnen je budget passen, maar die je ook blij maken!

VOEL JIJ JE THUIS IN JE EIGEN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Wat een fijne tips! Ik ga volgende maand verhuizen naar mijn eerst koophuis na een verbouwing van 5 maanden. Aan de ene kant heb ik er erg veel zin in, want ik kijk er al zo lang naar uit, er zit zo veel werk in en het is prachtig geworden. Aan de andere kant voelt het inderdaad nog niet als mijn thuis en zal ik erg moeten wennen om constant in die omgeving te zitten. Deze tips kan ik daar zeker bij gebruiken om een beetje te aarden.

 2. Ik voel me zeker thuis in m’n eigen huis al zou ik wel wat dingen willen veranderen in de toekomst. Groen vind ik inderdaad ook fijn in huis, jammer dat planten het hier nooit zo lang volhouden. Ik lees dat je gestekt en verpot hebt het afgelopen jaar en dat brengt me op een idee om mijn monstera die zo enorm aan het groeien is (als enige plant hier) te gaan stekken. Er hangt al een hele sliert uit de pot. Volgens mij is hij als enige echt happy hier haha. Hopelijk doe ik het goed en sloop ik ‘em niet. Het zou echt wat voor mij zijn 🤣.

 3. Goeie tips, zeker van niet alles in één winkel kopen. Volgens mij doet niemand dat, tenzij het een luie styliste is voor de verkoop van je woning. Dat gezegd: ik heb wel veel van Ikea staan, hoor. 😉 Ik denk dat voor mij belangrijk is dat er één of twee meubelstukken zijn waar ik echt verliefd op ben en daar dan de rest een beetje op afstem. En binnenkort hoop ik die meubels te hebben. Dan is denk ik de woonkamer wel zo’n beetje van ons.

 4. Ik moet altijd een tijdje “aarden” voordat het echt als een thuis aanvoelt. En ik snap exact wat je bedoeld met interieurs uit dezelfde winkel, die zien er soms zo saai uit, alles is dan weer teveel op elkaar afgestemd.

 5. Ja gelukkig wel! Al heeft dat echt wel een poos geduurd om je eigen te maken in je nieuwe huis.

 6. Mooie tips! Ik moet een nieuwe plek ook altijd even de tijd geven om te aarden. Ik voel me helemaal blij en gelukkig in ons huis, maar dat heeft wel twee verbouwingen gekost 🙂

 7. Wat een mooie jurk. Waar komt het vandaan? 🙂

  1. Christiana says:

   Dankjewel! Deze is van & Other stories!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.