Over eenheid, groots denken en een persoonlijke touch in je interieur. Meer sfeer in je interieur creëren kun jij ook.

Creëer eenheid voor meer sfeer in je interieur

Eenheid is heel belangrijk wanneer je sfeer in je interieur mist. Vaak ‘voel’ je wat je interieur betreft wel of iets ‘klopt’, en als je dus niet dat gevoel hebt, kan dat komen omdat er niet echt een zogenaamde rode draad is. Meubels en accessoires zijn er wel, maar ze matchen bijvoorbeeld niet met elkaar, ze staan te ver uit elkaar, of juist te dicht tegen elkaar aan. Zulke dingen kunnen echt voor een sfeerloos geheel zorgen. Eenheid creëren kun je op verschillende manieren doen. Een optie is bijvoorbeeld om voor een kleurthema te gaan. Dat betekent absoluut niet dat je alles in dezelfde kleur moet hebben, maar juist door te kiezen voor een combinatie van kleuren die goed ‘werkt’. Als je eenmaal een kleurenpalet uitgekozen hebt, is het op een bepaald moment ook makkelijker om nieuwe meubels en accessoires uit te zoeken. Een andere manier om meer eenheid te creëren is met een kleed. In de zithoek bijvoorbeeld. Laten we ervan uitgaat dat je daar een bank, een fauteuil, een vloerkleed en een bijzettafeltje hebt staan. Je zult zien dat je al die items als het ware samenvoegt door er een kleed onder te leggen.

Geef elke ruimte een functie

Door elke ruimte in huis een functie te geven is het een stuk makkelijk om zo’n ruimte in te richten en te stylen. Als een kamer of een ruimte geen functie heeft, is de kans groot dat er allemaal willekeurige spullen in terecht komen die uiteindelijk resulteren in een grote berg rommel, waarvan je zelf ook niet meer weet wat je er mee aan moet. Maak van een bijkeuken bijvoorbeeld een wasruimte, van een klein leeg kamertje een logeerkamer, een kantoor of een ‘walk-in closet’. Dit laatste klinkt natuurlijk een beetje ‘fancy’, maar in feite is een ruimte of een kamer met kasten natuurlijk al een soort walk-in closet. Een combinatie van de verschillende ideeën kan natuurlijk ook. Vind je het fijn om een logeerbed te hebben, maar komen er niet heel vaak logees, dan is het wellicht een beetje zonde / overbodig omdat zo’n kamer dan voor een groot deel van de tijd niet gebruikt wordt. Dus dan maak je bijvoorbeeld een combinatie van een logeerkamer / inloopkast / kantoor, net wat bij jou en je levensstijl past. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor meubels, vooral open kasten en dressoirs. Gebruik deze kasten bijvoorbeeld als een mooie plek voor foto’s, boeken, planten, souvenirs of een combinatie ervan. Denk dus goed na over de functie van je meubels en ruimtes in je huis, zodat je op die plekken niet slechts een verzameling van ondefinieerbare spulletjes verzamelt.

Denk groots en ga voor persoonlijke touches

En als je groots denken lastig of gewoon te heftig vindt, denk dan in ieder geval zeker niet te klein. Ik vind het voorbeeld van een lege wand met daarop slechts een enkel spiegeltje altijd heel mooi. Niets ziet er namelijk troostelozer en sfeerlozer uitzien dan dat. Het geeft een beetje een gevoel van ‘ik wil wel, maar ik kan niet’. Een statement piece werkt altijd goed wanneer je meer sfeer in je huis wilt creëren. Zo’n statement piece kan opvallen door bijvoorbeeld de grootte ervan, maar bijvoorbeeld ook door het kleurgebruik. Voorbeelden zijn een groot schilderij, een foto die je op poster-formaat laat afdrukken, een gallery wall (bijvoorbeeld met een combinatie van posters en persoonlijke foto’s), een grote spiegel of een wandplank die leuk gestyled wordt. Een vierde tip om meer sfeer in huis te creëren is door persoonlijke touches toe te voegen. Iedereen kent ze wel, de zogenaamde sfeerkamers in woonwinkels. Leuk natuurlijk, maar er is altijd dat gevoel dat er ‘iets’ ontbreekt. Een huis wordt bijvoorbeeld al persoonlijk door boeken, foto’s, erfstukken en souvenirs, maar ook dingen die je bijvoorbeeld op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel vindt, kunnen echt enorm veel sfeer toevoegen. Wees ook vooral niet bang om je persoonlijke spulletjes te combineren met bijvoorbeeld luxere designstukken of Ikea. Juist die combinatie maakt je interieur namelijk interessant en spannend.

Textiel en planten

Ook met textiel in huis kun je makkelijk sfeer creëren. De meest eenvoudige manier is natuurlijk om dat met kussens te doen. Mix en match vooral met verschillende kleuren en patronen. Een vloerkleed is al weer een iets grotere investering, maar ook daarmee creëer je eenheid en veel sfeer in huis. Een goede tip is altijd om consequent te zijn met een vloerkleed. Dus is het kleed niet heel groot, plaats dan bijvoorbeeld al je meubels met alleen de voorpoten op het kleed. Met raambekleding tot slot kun je je interieur ook een echte make-over geven. Zeker met grote raampartijen of wanneer je bijvoorbeeld een glazen schuifwand naar je tuin hebt, is het wel zo sfeervol om die ramen een beetje gezellig aan te kleden. Ik kan me mijn interieur echt niet meer voorstellen zonder ‘groen’. Inmiddels staan hier in elke ruimte planten, tot in het toilet aan toe. Het leuke van die groene vrienden is dat ze natuurlijk letterlijk groeien, steeds groter worden, en er daardoor in de loop van de tijd toch ook een beetje anders uit gaan zien. Planten die vrij makkelijk te onderhouden zijn bijvoorbeeld de Monstera, de bananenplant en de Epipremnun. Heb je echt geen groene vingers, maar wil je wel graag groen in huis, dan zijn cactussen en luchtplantjes nog makkelijker om te onderhouden. Een mooie vaas met eucalyptus, droogbloemen of takken doet het ook altijd goed.

OP WELKE MANIEREN CREËER JIJ GRAAG SFEER IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Wij hebben een paar weken geleden allemaal planten gekocht in hele leuke potjes en op verschillende plekken in de woonkamer gezet. Die plantjes zaten automatisch al in mooie potjes. Dat scheelt een hoop, anders blijf ik sowieso al klungelen en komt er geen eenheid.

  1. Christiana says:

   Wat leuk! Planten doen zo veel voor je interieur. Zeker als de potten ook leuk bij elkaar passen qua kleur of dus stijl of allebei natuurlijk, krijg je een tof geheel in je woonkamer.

 2. Een huis zonder planten zou ik me ook echt niet meer kunnen voorstellen. Dat geeft zo veel sfeer! Goed punt trouwens van groots denken. Eén enkel lijstje aan de muur staat inderdaad vaak wat karig. Dan zou ik ook eerder voor een groot item gaan of een groot aantal lijstjes ophangen. Sowieso houd ik wel van persoonlijke touches. Showroomkamers zijn niet zo mijn ding 😉

  1. Christiana says:

   Ik ook niet! Ik hou wel echt van ‘opgeruimd’ en netjes, maar door het vele groen in huis, alle foto’s en de mix van stijlen is het hier toch gezellig, althans, vind ik;-) En groots denken is inderdaad een belangrijk punt. Met een groot accessoire, schilderij, foto of een leuke combinatie hiervan creëer je echt een statement, een focuspoint in je interieur.

 3. Kaarsjes, foto’s, tijdschriften en accessoires neerzetten met een bijzondere betekenis. En natuurlijk mogen planten ook niet ontbreken, nu eigenlijk nog een viervoeter.. maar daar moeten we echt heel goed over nadenken.

  1. Christiana says:

   Ik kan alleen maar beamen dat zo’n viervoetertje inderdaad eindeloos veel gezelligheid geeft;-) Als Sketch de krans krijgt, is ze het liefst de hele dag in mijn buurt en ik vind dat alleen maar super leuk!

 4. Planten/bloemen, woondecoratie (maar niet teveel), boeken en tijdschriften. Ik probeer regelmatig nieuwe “hoekjes” te creëren. Leuk om mee bezig te zijn.

  1. Christiana says:

   Oh, ik vind dat ook zo leuk! Ik ben verder ook gek op tijdschriften en interieur boeken, ik neem regelmatig een stapel mee en ga dan lekker op de bank of in bed zitten lezen en bladeren, daar doe ik ook altijd veel inspiratie uit op!

 5. Ik had ook een Monstera en die groeide als een malle… Ik heb hem toen Marie zo ziek was direct in de kliko gekieperd want voor katten schijnen ze giftig te zijn. Nu at ze er niet van, maar het zekere voor het onzekere genomen.
  Een schuifpui hadden wij in ons vorige huis, dat vond ik echt heel mooi en ruimtelijk.
  Toen ik de titel las en die eerste foto zag dacht ik als eerste: Voor de sfeer? Neem een “Sketch” in huis, haha, voor de goede sfeer en zo gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.