Door samenwonen of een woonsmaak die in de loop der jaren veranderd is kun je eenheid in je interieur missen. Pas deze tips toe voor een frisse wind!

Heb je wel eens het gevoel dat er iets niet ‘klopt’ aan je interieur, maar kun je er niet precies de vinger op leggen? Het kan dan zo zijn dat er eenheid in je interieur ontbreekt. Je bent misschien op zich tevreden met je meubels en accessoires, maar het lijkt op de één of andere manier niet echt een geheel. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je bent bijvoorbeeld gaan samenwonen en jullie hebben allebei je eigen favoriete meubels en accessoires meegenomen, maar eigenlijk passen ze niet goed bij elkaar. Of je hebt, om wat voor reden dan ook, lange tijd weinig aandacht aan je interieur besteedt en als je nu om je heen kijkt zie je eigenlijk vooral verschillende stijlen uit verschillende fases uit je leven, die samen dus ook al geen eenheid vormen. Maar daar is iets aan te doen! Ik geef je tips om meer eenheid in je interieur te creëren.

Meer eenheid in je interieur met een kleurenpalet

Op de ‘juiste’ manier werken met kleuren is heel belangrijk wanneer je meer eenheid in je interieur wilt creëren. Ik plaats ‘juiste’ bewust tussen aanhalingstekens, want iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen visie op het gebruik van kleur in het interieur. Wees zeker niet bang dat je niet meerdere kleuren kunt gebruiken in een interieur waar toch eenheid in zit, of, wanneer je juist bang bent om kleur te gebruiken, dat je veel kleur in je interieur moet hebben om een eenheid te krijgen. Het kleurgebruik in je interieur moet natuurlijk bij je passen. Bepaal een kleurenpalet en ga bijvoorbeeld voor een pallet met contrasterende kleuren zoals oranje en blauw of ga voor een harmonieuze kleurencombinatie, met kleuren die op elkaar lijken dus , zoals blauw en groen of roze en rood. Laat de kleuren uit het door jou gekozen kleurenpalet steeds terugkomen in meubels en accessoires. Je zult zien dat er op die manier meer eenheid ontstaat. Een mooi voorbeeld om dit duidelijk te maken. Stel dat je tot nog toe vooral neutrale tinten in je interieur gebruikt. Wanneer je dan opeens een blauw kussen op de bank zet, lijkt dit kussentje wellicht een beetje ‘verdwaald’. Laat je dat blauw echter terugkomen in bijvoorbeeld je vloerkleed of je kiest voor bijvoorbeeld een blauw-grijze tint op de muur, dan zul je opeens meer eenheid ervaren.

Vloer doortrekken

Verschillende vloeren in ruimtes die aan elkaar grenzen, kunnen een (te) druk en slordig geheel vormen. Om meer eenheid in je interieur te vormen, zou je kunnen overwegen om de vloer echt overal door te trekken. Wij hebben dit zelf een tijd geleden ervaren. Een aantal jaar geleden hadden wij lekkage in onze woonkamer. Wij kregen toen een nieuwe vloer vergoed, maar natuurlijk alleen voor die plek die beschadigd was door de lekkage. We vonden het toendertijd een mooie gelegenheid om van een witte naar een grijze vloer te gaan, maar in de keuken heeft dus nog een tijd een witte vloer gelegen, terwijl die direct aan onze keuken grenst. Het moment dat we dan eindelijk ook die grijze vloer in de keuken gingen liggen, was echt een enorme transformatie. Die vloer zorgde echt voor veel meer eenheid. Ik heb trouwens nog wel iets op mijn wishlist staan, en dat is het uitzoeken van een Parketvloer bij Parketdirect. Een visgraatvloer vind ik echt waanzinnig mooi!

Frisse wind

Zeer waarschijnlijk herkenbaar voor velen; jij nam een groene bank mee toen jullie ging samenwonen, je vriend een rode stoel. Of je woonsmaak is in de afgelopen jaar veranderd en nu staan er diverse losse items in huis die je allemaal mooi vind, maar die samen geen eenheid vormen. Ga dan eens op zoek naar iets wat deze meubels wel met elkaar verbind. Dat ‘iets’ kunnen relatief eenvoudige dingen zijn zoals een vloerkleed of een groot schilderij waarin beide kleuren terugkomen, of een kleur op de muur die beide kleuren als het ware met elkaar verbindt. Ook meubels van verschillende grootte kunnen samen geen fraai gezicht zijn, een fragiel tafeltje naast een enorme servieskast bijvoorbeeld. Overweeg dan eens om (één van) deze meubels een ander plekje te geven. Wellicht staat dat fragiele tafeltje super leuk als (planten)tafeltje naast de bank en op deze manier komt die grote servieskast, wanneer hij dus niet langer tussen andere meubels ‘gepropt’ staat, waarschijnlijk ook veel beter tot zijn recht. Denk vooral ook verder dan de ruimte waarin de meubels, die dus eigenlijk niet goed bij elkaar passen, nu staan. Wellicht staan ze in een andere ruimte veel toffer. Vergeet hierbij ook vooral ruimtes zoals een hal of een badkamer niet.

Contrasten zoeken

Vaak creëer je met accessoires en meubels die totaal niet op elkaar lijken, maar die juist totaal anders zijn, een veel toffer geheel dan met meubels en accessoires die een ‘beetje op elkaar lijken, maar eigenlijk nét niet hetzelfde zijn’. Ik geef als voorbeeld twee kussens in een blauwe kleur die bijna hetzelfde zijn, maar dus nét niet. Ik noem dit altijd het ik-wel-wel-maar-ik-kan-niet fenomeen. Of meubels van twee verschillende houtsoorten bijvoorbeeld. Vaak ‘kloppen’ dit soort combinaties niet en lijkt het eerder een allegaartje dan een eenheid. Ga dus liever voor contrasten; plaats dus een smaragdgroen kussen naast een lichtblauwe variant en bijvoorbeeld een glazen lamp met een velvet kap op een houten tafeltje. Mix en match kleuren en materialen, in plaats van dingen te zoeken die bijna hetzelfde zijn.

Meer eenheid in je interieur door de juiste locatie van je meubels

Meubels die te ver uit elkaar staan, kunnen er ook voor zorgen dat je het gevoel van eenheid in je interieur mist. Meubels hoeven bijvoorbeeld zeker niet altijd persé tegen een muur aan te staan. Als de ruimte het toelaat kan een bank midden in de kamer heel tof zijn. Zeker wanneer je een soort ‘eilandje’ creëert met bijvoorbeeld een vloerkleed en fauteuils erbij. Als je die meubels dan ook nog in door jou gekozen kleurenpalet weet te vinden, kan het eigenlijk helemaal niet meer mis gaan. Deze tip kun je ook toepassen op bijvoorbeeld foto’s, kunst of schilderijen aan de muur. Heb je bijvoorbeeld hier en daar een ‘verdwaalde’ lijst in huis hangen en ben je daar niet heel content mee? Overweeg dan eens om al die lijsten bij elkaar te hangen en er een soort gallery wall van te maken. Op zo’n manier kun je een enorm toffe statement wall maken en komen alle prints waarschijnlijk veel beter tot hun recht.

De afwerking van je huis

Door aandacht te besteden aan afwerkingen van je huis zoals deurbeslag, plinten, stopcontacten en lichtschakelaars kan je ook meer eenheid creëren. Een combinatie van verschillende plinten bijvoorbeeld, of zelfs stukken waar plinten ontbreken, net als deuren waar verschillend deurbeslag op geplaatst is, kunnen er allemaal voor zorgen dat het gevoel van eenheid ontbreekt. Onderschat dit soort zaken dus niet.

VIND JIJ DAT JE VOLDOENDE EENHEID IN JE INTERIEUR HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Ik heb een regenboog aan kleuren in mijn interieur: een paarse bank, een groene stoel, oranje gordijnen, een gele schommelstoel en een roze vloerkleed. Maar gek genoeg (ik verbaas me er nog steeds een beetje over, hihihi!) is het wel een eenheid. Ik zeg altijd dat je gewoon moet durven proberen. Weer veranderen is tenslotte zo gedaan 🙂

  1. Christiana says:

   Klopt, en jouw interieur past ook gewoon echt bij jou! Ik zou me jou absoluut niet kunnen voorstellen in een wit huis met een beige bank, of iets in die trant. Ik moest laatst wel gniffelen om een stukje dat ik op een andere blog las, iemand schreef iets in de trant van; ‘Ik snap nooit zo dat mensen zo moeilijk doen over het verven van een muurtje. Als iets verkeerd uitpakt, dan verf je er toch gewoon overheen?’. Wij denken er natuurlijk precies zo over!

 2. De foto’s van jouw interieur zijn onwijs leuk door het snoezige accessoire met vier pootjes dat sommige foto’s fotobombed. 😉 Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen, was dat voor ons beiden onze eerste woning. Zo konden we samen alles uitzoeken en werd het geen bij elkaar geraapt zooitje. Verder heeft hij in beide woningen (eerst de huurwoning en toen de koopwoning) de meubelen eerst ingetekend in een programma, zodat we goed konden zien of alles zo uitpakte als we hoopten. Dat werkt echt goed!

  1. Christiana says:

   Ah dat is inderdaad fijn als je samen alles kan uitzoeken en geen rekening hoeft te houden met die ‘ene oude stoel of kast’ van de ander die jij misschien spuuglelijk vindt;-) Slim, zo’n programma. Het blijft soms toch lastig om dingen voor je te zien, zeker in combinatie met elkaar.

 3. Heerlijk als ik zo lezend naar beneden scroll en dan komt dat snuitje van Sketch weer in beeld!
  Wat vloeren betreft, o ja zeker! Wij hebben ook overal dezelfde vloer liggen en dan maakt je huis zo meer ruimtelijk. Mix en match vind ik een ijzersterke tip, fijne inspiratie blog!

  1. Christiana says:

   Leuk dat je er wat aan hebt Babs. Ah ja, soms loopt Sketch zomaar door het beeld heen en soms zetten we haar wel eens ergens neer. De ene keer gaat dat goed, blijft ze keurig staan, de andere keer…wat minder haha;-) Maar altijd als ze op de foto staat vind ik dat eigenlijk alleen maar heel schattig, en dit is tenslotte ook haar huis;-) Overal dezelfde vloer, dat hebben wij dus nu ook, op alle verdiepingen en dat geeft zoveel rust inderdaad.

 4. Wat een goeie tips! Zo’n gallery wall van foto’s lijkt mij erg leuk, die ga ik onthouden.

  1. Christiana says:

   Oh, dat is zo leuk! Ik heb op meerdere plekken in huis zo’n wandje en als je een keer nieuwe foto’s hebt, van bijvoorbeeld een vakantie, kun je ze ook heel makkelijk wisselen.

 5. Een heel fijn artikel met weer prachtige foto’s erbij van jullie mooie interieur! Ik ben zelf heel blij dat de vorige bewoners al overal dezelfde vloer hadden neergelegd. Daardoor is het inderdaad al snel echt een geheel. Wat je zegt over durven afwisselen met kleuren en materialen vind ik ook een goede. De vorige bewoners hadden allemaal bijna dezelfde meubels staan, waardoor het saai en ook juist wat rommelig oogde. Ik heb zelf juist allemaal wat verschillende dingen staan en probeer vooral met kleuren te mixen en matchen. Die zoektocht naar items die bij elkaar passen en toch net even anders zijn, blijf ik een van de leukste dingen van inrichten vinden 🙂

  1. Christiana says:

   Ik merk toch ook vaak dat mensen te hard proberen om meubels en accessoires bij elkaar te zoeken die zoveel mogelijk op elkaar lijken, maar meestal lukt dat natuurlijk niet en krijg je bijvoorbeeld een kleurverschil door verschillende materialen Dan oogt het geheel in veel gevallen gewoon niet heel tof. Ik ben zelf ook zeer regelmatig aan het zoeken naar leuke dingen voor in ons huis, dat gaat nooit meer over, ben ik bang;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.