Dermatologisch getest, niet comedogeen en hypo-allergeen. Wat betekent deze veelgebruikte beauty claims op cosmetica-verpakkingen nu eigenlijk?

Dermatologisch getest en hypo-allergeen

Waarschijnlijk één van de meest voorkomende claims op cosmetica-verpakkingen is ‘dermatalogisch getest’. Dit wil zeggen dat het betreffende product ‘getest’ is door een bepaalde groep mensen, alvorens het op de markt kwam. Hier zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Voor deze tests zijn namelijk geen wettelijke richtlijnen vastgesteld, zodat in principe iedere fabrikant dit op zijn product kan vermelden, ook wanneer het product bij wijze van spreken eenmalig getest is door vijf verschillende mensen. Representatieve tests worden uitgevoerd door testpanels van minimaal honderd mensen met verschillende huidtypen én condities, over een periode van tenminste drie maanden. Maar dit soort tests kosten geld, dat begrijp je. Bovendien; stel dat er inderdaad een groot testpanel is geweest, waar zijn dan de resultaten van dit onderzoek? In feite wil deze term dus niets zeggen over de kwaliteit van een product. Oftalmologisch getest is een term die voorkomt op producten voor de ogen, zoals mascara’s en make-up removers. Het wil hetzelfde zeggen als dermatologisch getest, maar heeft dan dus betrekking op de ogen. De term hypo-allergeen suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties tijdens of na gebruik. Echter, hier zijn ook geen wettelijke richtlijnen voor vastgesteld. Er zijn natuurlijk een aantal ingredienten of toevoegingen waarvan bekend is dat veel mensen hierop (slecht) kunnen reageren, producten die deze toevoegingen dan niet bevatten, krijgen vaak de tekst hypo-allergeen. Echter een allergische reactie hangt af van heel veel factoren, zoals aanleg, de conditie van de huid op dat moment en de eventuele wisselwerking met andere producten en merken die tegelijkertijd gebruikt worden. In principe kun je van geen enkel product met 100% zekerheid zeggen dat het bij niémand een allergische reactie oproept. Een niet-comedogeen product is een product dat volgens zeggen niét afsluitend werkt op de huid en op die manier eventueel comedonen, of mee-eters kan veroorzaken. Echter, er zijn nogal wat verschillende meningen over welke ingredienten de huid afsluiten en welke dat niet doen.

Parabenen-vrij

Een conserveringsmiddel, of een combinatie van verschillende daarvan, zorgt ervoor dat de houdbaarheid van je product verlengd wordt; het remt namelijk de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Elk product op waterbasis heeft dit nodig; bacteriën houden namelijk enorm van water. Producten op olie basis daarentegen, hebben vaak veel minder conserveringsmiddelen nodig. Er bestaan huidvriendelijke(re) middelen om producten te conserveren dan parabenen, echter kosten deze vaak (meer) geld. Let wel, het is niet dat zo dat alle luxe of dure merken, die dus in principe meer geld zouden moeten kunnen steken in huidvriendelijke conserveringsmiddelen, dit ook daadwerkelijk doén. Ook in dure merken kun je dus parabenen vinden. Wanneer er echter uitdrukkelijk op de verpakking staat dat het betreffende product parabenen-vrij is, mag je er van uitgaan dat dit ook daadwerkelijk zo is.

SLS vrij / SLES vrij

SLS is de afkorting van Sodium Laureth sulfate en SLES is de afkorting van Sodium Lauryl sulfaat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je huid of je haar ‘schoon’ wordt én laten een product opschuimen. Simpel gezegd, creëert een product grote dotten schuim, dan kun je  er meestal van uitgaan dat de concentratie van SLS hoog is. Nadeel van deze toevoegingen is dat ze je huid sterk kunnen uitdrogen en / of irriteren, vandaar de reden dat veel mensen bewust op zoek zijn naar SLS-vrije producten, en tegenwoordig kom je die ook gelukkig steeds meer tegen. Overigens; hoe ‘erg’ (of niet) SLS of SLES je huid uitdroogt, is natuurlijk ook afhankelijk van de concentratie ervan én de vraag of er zogenaamde ‘terugvettende’ oliën aan het product zijn toegevoegd,

Op natuurlijke basis en parfumvrij

Misschien wel de meest gebruikte ‘term’ die daarmee direct één die heel misleidende kan zijn. Een fabrikant mag een product ‘op natuurlijke basis‘ noemen, zodra een deel van de ingredienten van natuurlijke afkomst is. Dat wil dus niet zeggen dat het gehele product en daarmee alle ingrediënten van natuurlijke afkomst zijn, er kunnen dan alsnog synthetische toevoegingen aan gedaan zijn. Veel mensen denken overigens dat 100% natuurlijke producten géén allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dit is pertinent niet waar. Ook op producten waaraan een (hoge) concentratie natuurlijke ingrediënten toegevoegd zijn, kun je allergisch reageren. Parfumvrij wil zeggen dat er geen (kunstmatige) parfum aan het product is toegevoegd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het product dan ook geurloos is. Ontzettend veel (natuurlijke) ingredienten die om hun (mogelijke) positieve uitwerking op de huid worden gebruikt in cosmetica, hebben een geur van zichzelf. Aan de andere kant zijn er ook (natuurlijke) ingredienten die ‘puur’ niet echt lekker ruiken, en geneutraliseerd moeten worden, omdat niemand het product anders zou willen gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is sheaboter.

Rijk aan anti-oxydanten

Anti-oxydanten beschermen tegen vrije radicalen, die op hun beurt het verouderingsproces van je huid versnellen. Op zich geen overbodige luxe dus, om te kiezen voor een product dat rijk is aan anti-oxydanten. Echter, anti-oxydanten zijn behoorlijk instabiel, zeer belangrijk dat deze producten in luchtdichte verpakkingen gestopt worden, zodat er geen zuurstof en bacteriën bij kunnen die de werking van een anti-oxydant weer tenietdoen. Zeker niet alle producten die claimen rijk te zijn aan anti-oxydanten, zijn ook daadwerkelijk op deze manier verpakt.

HEB JIJ WEL EENS EEN TERM OP EEN PRODUCT ZIEN STAAN DIE JE NOG NIET KENDE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Handig deze uitleg van de termen. Er staat ook altijd zoveel op een verpakking. Mijn huid is zeer droog met eczeemplekken dus ik moet erg opletten wat ik gebruik.

  1. Christiana says:

   Klopt, er staat inderdaad vaak heel wat op zo’n verpakking, maar ook in reclames op tv en in tijdschriften worden allerlei beloftes gedaan. Vaak moet je daar dus maar niet te veel waarde aan hechten!

 2. Soms staan er wel eens termen op een verpakking waar van ik denk “kan je het nog moeilijker maken voor de consument?”. Natuurlijk kan ik zo 123 geen voorbeeld bedenken, maar ik heb ook wel eens moeten Googlen wat een term precies inhoud 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, ik vind Vichy daar wel een mooi voorbeeld van. In hun reclames worden best wel eens vage termen gebruikt waarvan ik zeker weet dat die heel veel consumenten niets zeggen, maar daarmee wordt natuurlijk wel een bepaald imago neergezet. Net zoals het feit dat sommige tandpasta’s in reclames worden aangeprezen door een tandarts in een witte jas;-)

 3. Wat een onwijs handig artikel. Ik weet inmiddels waar ik aardig op moet letten (van mezelf). Zo check ik altijd of het dierproefvrij is en of het ook vegan is, sowieso vind ik producten met zo min mogelijk toevoeging het fijnst. Geen parfum of ander overbodige middelen waar mijn huid op kan reageren.

 4. Dit soort artikelen blijven toch wel enorm interessant. Geen parfum en silicone daar reageert mijn haar het beste op!

  1. Christiana says:

   Ik gebruik sinds ongeveer twee jaar ook alleen nog maar siliconenvrije haarverzorging. In het begin moest ik daar heel erg aan wennen, maar nu ben ik blij dat ik de overstap gemaakt heb.

 5. Hele goede uitleg! Ik denk dat je veel mensen hier echt een plezier mee doet en de ogen opent 😊. Inmiddels ken ik de betekenis van de meeste termen. Van het belang van de verpakking van producten die anti-oxydanten bevatten was ik nog niet bekend. Dus heb weer wat geleerd van je 👌🏻.

 6. De meeste inci lijstjes blijven acacadabra voor mij, maar deze termen zijn mij wel bekend. Ik ben niet iemand die in een winkel echt alles uitpluist maar dat komt omdat ik veel “stoffen” goed verdraag en soms denk ik wel eens dat als iets schadelijk is dat dat voor mij toch onomkeerbaar is.
  Goed dat je zegt dat “zonder parfum” niet inhoudt dat het dan ook geurloos is, natuurlijke ingrediënten kunnen ook heel sterk ruiken en parfums zijn ook gemaakt van dit soort stoffen, zoals kruiden, bloemen en dergelijke. En die natuurlijke stoffen zijn weer geen garantie dat je geen last krijgt van irritaties, de “natuur” is van zichzelf al zo krachtig!

 7. Super handig dit lijstje en moet eerlijk bekennen dat ik een groot deel ervan nog niet kende! SLS daarentegen wel weer, voor mijn eigen hoofdhuid kan het geen kwaad, maar voor mijn dochter met kroeshaar is deze toevoeging echt funest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.