Verschillende kleuren combineren in je interieur is een leuke uitdaging. Want welke kleurencombinaties ‘werken’ en welke combinaties kun je beter vermijden?

Kleuren combineren in je interieur met de kleurencirkel

Kleur is erg belangrijk in een interieur, omdat het voor een groot deel bepaalt hoe een interieur er uitziet, en misschien nog wel belangrijker, hoe een interieur aanvoélt. Een super handige tool voor het combineren van de kleuren in je interieur is de kleurencirkel. De kleurencirkel bestaat uit verschillende kleuren; de zogenaamde primaire kleuren zijn de kleuren die je niet kunt maken door andere kleuren met elkaar te mengen; rood, blauw en geel dus. Wanneer je twee primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je een secundaire kleur. Wanneer je dus bijvoorbeeld blauw en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Andere primaire kleuren zijn oranje (door rood en geel te mengen) en paars (door rood en blauw te mengen). Tertiaire kleuren ontstaan wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur. Wit, zwart en grijs staan niet op de kleurencirkel, evenals de kleur bruin. Grijs krijg je door zwart en wit met elkaar te mengen en bruin krijg je door een primaire kleur (rood, geel of blauw) met een complementaire kleur die recht tegenover de primaire kleur op de kleurencirkel ligt. Voor alle kleuren geldt; door wit of zwart toe te voegen wordt een kleur lichter of donkerder.

Het combineren van verschillende kleurencombinaties in je interieur

Afhankelijk van de ruimte die je (te besteden) hebt en natuurlijk de sfeer die je wilt creëren, kun je natuurlijk in feite alle mogelijke kleuren en kleurencombinaties uit deze kleurencirkel met elkaar combineren. Er is echter een ‘maar’ in dit verhaal. Bepaalde kleurencombinaties ‘werken’ simpelweg beter dan andere. Een overvloed aan verschillende kleuren kan onrustig en overweldigend aanvoelen, terwijl te weinig kleur saai, kil en zielloos kan ogen. Sowieso zou je kunnen zeggen dat kleuren die dicht bij elkaar liggen op de kleurencirkel vrijwel altijd goed werken, dit worden dan ook wel harmonische kleuren genoemd. Maar er zijn meer ‘goede’ combinaties.

Monochroom kleurenpalet

Kies je voor een monochroom kleurenpalet, dan kies je voor één kleur. Je kan als kleur bijvoorbeeld voor blauw of paars gaan. Bij een monochroom kleurenpalet kun je op zoek gaan naar verschillende tinten / nuances van jouw gekozen kleur. In zo’n interieur is het ook leuk om te mixen met verschillende stoffen en materialen. Je kunt je voorstellen dat een blauwtint op een zijden kussenhoes heel anders kan ogen dan op bijvoorbeeld een linnen kussenhoes.

Contrasterend kleurenpalet

Bij een contrasterend kleurenpalet kies je twee kleuren uit het kleurenwiel die vrijwel lijnrecht tegenover elkaar liggen, bijvoorbeeld oranje en blauw of roze en groen. Kleuren die tegenover elkaar in het kleurenpalet liggen, versterken elkaar en daardoor kun je hiermee toffe effecten creëren. Op onderstaande foto van onze woonkamer kun je goed zien hoe tof zo’n contrasterende kleur werkt. De kleur oranje ligt op het kleurenwiel precies tegenover de kleur blauw en daardoor ‘knalt’ zo’n kleur er echt super mooi uit.

kleuren combineren in je interieur

Ton sur ton kleurenpalet

Bij een ton sur ton kleurenpalet kies je één kleur die je in verschillende nuances laat terugkomen. Op de kleurencirkel ga je dan dus niet met de cirkel mee in kleur, maar werk je als het ware vanaf de buitenrand naar binnen toe. Je kan dus gaan voor een kleur en die in allerlei verschillende nuances laten terugkomen, simpel gezegd; je plaatst donkergroen en lichtgroen naast elkaar, en natuurlijk kun je ook gebruik maken van alle nuances groen die daar maar tussen zitten; mintgroen, grasgroen, emerald groen en ga zo maar door.

Harmonieus kleurenpalet

Een harmonieus kleurenpalet bereik je door kleuren in je interieur te gebruiken die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Mooie voorbeelden hiervan zijn oranje/rood, oranje/roze, groen/blauw en groen/geel. Dit is dan ook de reden dat de kleuren blauw en groen naast elkaar zo goed werken!

kleuren combineren in je interieur

Kleuren combineren in je interieur, welke kleuren passen dus bij elkaar?

Kort samengevat. De kleurencombinaties die vrijwel altijd werken zijn als volgt; Eén kleur toegepast in verschillende nuances, een combinatie van twee contrasterende kleuren die recht tegenover elkaar op het kleurenpalet liggen of een combinatie van (liefst maximaal drie) verschillende kleuren die naast elkaar op het kleurenpalet liggen.

WELKE KLEUREN HEB JIJ IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Jullie bank, die vind ik zo ontzettend mooi!

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel Mariska! Ja, wij ook;-) Nog steeds een van mijn favoriete meubels in huis!

 2. Een fijn en inspirerend artikel. En de bank vind ik geweldig, prachtige kleur!

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen! De kleur van de bank is inderdaad geweldig. Het was nog best even spannend, want we hebben deze bank gekocht zonder hem eerst in het echt te zien. De kleur was echter (gelukkig) precies zoals op de foto’s online en we zijn er dan ook enorm blij mee. Hij zit ook heerlijk.

 3. Oh wat mooi! Ik ga tijdens de herfst ook voor blauw en (oker)geel, vind ik een hele mooie combinatie. Deze zomer ging ik al voor groen en roze.

  1. Christiana says:

   Ik zie inderdaad ook steeds meer geel voorbijkomen, vind ik toch ook wel heel tof. De combinatie groen en roze heb ik zelf ook op mijn werkplek in huis. Daar heb ik groene muren gecombineerd met roze accessoires en die combinatie maakt me nog elke dag blij.

 4. Ik vrees dat ik met mijn interieur tegen alle ‘regels’ op het gebied van kleur in ga, hahaha!

  1. Christiana says:

   Haha, regels zijn er ook om uitzonderingen op te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.