Dit zijn de dingen die je kunt doen als je te veel spullen en te weinig opbergruimte hebt.

Zoek je spullen uit

Heb je te maken met een chronisch tekort aan opbergruimte en wil je daar voor eens en voor altijd een oplossing voor, ga dan eerst eens aan de slag met het uitzoeken van je spullen. Ik ben zeker geen voorstander van de minimalise-trend, maar ik ruim wel zeer regelmatig op en dan ben ik ook streng voor mezelf. Een regel die ik mijzelf bijvoorbeeld heb opgelegd is de volgende; als ik iets langer dan een jaar niet gebruikt heb of ik wist niet eens meer dat ik het überhaupt had, dan kan het weg. Twijfel je om iets weg te doen omdat je denkt dat je het ooit nog eens nodig kan hebben, bedenk voor jezelf dan hoeveel ruimte (en frustratie…) het je kost om dit item toch te bewaren, en of je het uiteindelijk, als je het over zoveel jaar toch nog eens nodig blijkt te hebben, wellicht niet eenvoudigweg gewoon opnieuw kan kopen, lenen of huren.

Kies de juiste kast en ga voor een logische indeling

Als je eenmaal je spullen georganiseerd hebt en bepaalt heb wat je graag wilt bewaren, ga dan aan de slag met een logische indeling van je kasten en lades. Het is handig om kasten en lades een ‘functie’ te geven. Bijvoorbeeld een dressoir waar je voornamelijk of zelfs alleen maar boeken of bluerays in bewaart, of een la met administratie of hobbyspullen. Als je dit systeem namelijk enigszins in acht blijft houden, voorkom je dat de inhoud van je kasten er binnen een mum van tijd weer rommelig uitziet. Maak gebruik van mandjes, doosjes en bakjes om spullen in je kasten en lades te organiseren. Ik vind het zelf fijn om gebruik te maken van allemaal dezelfde bakjes, al dan niet in verschillende formaten. Zo oogt het geheel ook rustiger. Zorg er ook vooral voor dat het opbergsysteem wat je gebruikt, de héle lade vult, het is zo zonde om aan de zijkanten van die bakjes nog loze ruimte over te houden. Geef jezelf ook vooral één of meerdere rommellades. Handig voor spullen zoals opladers, postzegels, klantenkaarten, cadeaubonnen, kassabonnen en reservesleutels en ruim die ook eens in de zoveel tijd even op. Kies verder ook een kast die bij je spullen past. Een hoge kast neemt net zoveel vloeroppervlak in beslag als een lage kast, maar je kunt er wel meer in kwijt. Bovendien zijn kasten of opbergsystemen met lades vaak praktischer. Een la kun je immers helemaal openschuiven en dus kun je altijd in een oogopslag zien welke spullen er in die la liggen. Met kasten met planken is dat natuurlijk een beetje een ander verhaal. Heb je verder weinig ruimte om de kast heen, overweeg dan eens kast met schuifdeuren. Dan hoef je geen rekening te houden met deuren die open moeten kunnen.

Verplaats je spullen als je te weinig opbergruimte hebt

Hoewel ik een enorme voorstander ben van logisch opruimen en indelen, heb je op bepaalde plekken in je huis soms gewoon nu eenmaal niet genoeg ruimte. Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de badkamer, waar veel mensen veel spullen bewaren. Ervaar je dat je badkamer vaak een grote bende is vanwege de te grote hoeveelheid aan spullen, ga dan eens na welke spullen je echt perse in die ruimte wilt bewaren? Wellicht passen handdoeken ook in je kledingkast? En moet je perse de voorraad van je cosmetica ín de badkamer bewaren? Voor de keuken geldt hetzelfde. Dingen zoals glazen en borden, daar wil je makkelijk bij kunnen, maar een blender of een taartplateau gebruik je wellicht niet heel vaak en dit soort dingen kunnen dus wellicht elders in huis opgeborgen worden, zoals in de bijkeuken of de trapkast.

Kies slimme kasten met voldoende opbergruimte

Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar ik noem de tip van kasten met voldoende opbergruimte toch maar. Als je echt klein woont, zijn open kasten of stellingkasten niet altijd een goed idee, omdat zo’n kast er nu eenmaal het mooist uitziet met je mooiste spulletjes erin. We hebben nu eenmaal lang niet alleen maar mooie spullen, dus bedenk goed of een open kast iets voor jou is wanneer je weinig ruimte hebt. Zulke kasten hebben tijd en aandacht nodig en als je ze die niet geeft, zullen die kasten al snel dichtslibben en er super rommelig uitzien. Heb je een chronisch gebrek aan voldoende opbergruimte, investeer dan eens in goede, stevige opbergers. Bij Ikea heb je eindeloos veel mogelijkheden in opbergers van onder andere karton, kunststof en polyester. Het fijne is dat wanneer je opbergers uit een dezelfde serie kiest, ze ook makkelijk te stapelen zijn. Bovendien creëer je met dezelfde opbergers eenheid en dus rust, fijn in een klein huis of een kleine ruimte. Je kunt de opbergers labelen zodat je altijd makkelijk kunt vinden wat je zoekt. Zulke opbergers zijn handig voor in kasten, maar bijvoorbeeld ook in gedeeltes van je huis waar je te maken hebt met schuine / aflopende wanden zoals op zolder.

Maak slim gebruik van lege plekjes in je huis als je te weinig opbergruimte hebt

Ik denk dat we allemaal wel wat plekken in huis hebben die we snel over het hoofd zien als we op zoek naar extra opbergruimte. Onder je bed bijvoorbeeld passen wellicht bakken op wieltjes. En wat te denken van de plek boven je deuren? Ik zag laatst een enorm gave oplossing van mensen die wandplanken boven hun deuren gevestigd hadden. Dat is echt een toffe plek voor bijvoorbeeld boeken die je wellicht niet echt leest, maar wel graag wilt bewaren. Zelf heb ik twee wasrekken precies tussen de wasmachine / droger en de muur staan. Ik kan hier makkelijk bij, en toch staan ze niet in het zicht. Maak verder ook gebruik van deuren en wanden. Extra opbergruimte kun je namelijk ook creëren met één of meerdere wandplanken. Wanneer je voor zwevende wandplanken kiest, kost dat ook minder ruimte dan wandplanken waarbij het ophangmechanisme zichtbaar is. Als je bang bent dat je wandplanken er rommelig uit gaan zien, schaf dan leuke potten of manden aan voor op die planken. Daar kun je losse spulletjes in kwijt en in zo’n leuke mand ziet het er toch gezellig uit. Aan deuren kun je leuke haken bevestigen voor bijvoorbeeld kleding of tassen. En vergeet ook niet de binnenkant van de deur van je meterkast. Wellicht is hier plek voor een verdeler met vakken, bijvoorbeeld voor schoenen of winteraccessoires zoals mutsen en shawls. Bekijk goed de mogelijkheden en ga na of deze plek in jouw huis veilig is om er iets op te bergen.

HEB JIJ RUIMTE GENOEG OF ZIT JE EIGENLIJK OOK MET HET PROBLEEM VAN TE WEINIG OPBERGRUIMTE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Wat een fijne, handige tips! Ik heb voldoende opbergruimte in huis en ben ook redelijk georganiseerd. Maar ik woon dan ook maar alleen in een voor mij vrij ruim huis, dus ik heb makkelijk praten 😉

  1. Christiana says:

   Die factoren werken inderdaad wel allemaal in je voordeel;-) Lekker van profiteren dus!

 2. Wat een fijne en handige tips. Dingen uitzoeken werkt voor mij vaak wel het beste. En dan ook ‘gewoon’ besluiten echt dingen weg te doen. Want daar ben ik ontzettend slecht in, haha.

  1. Momenteel ben ik met een grote opruimactie bezig in huis en ik vind de ruimte die vrijkomt heerlijk. Ik kan nu de ruimten beter indelen.

  2. Christiana says:

   Snap ik, het is soms ook lastig, want tja, je zou iets maar eens gaan missen of over een jaar nog nodig hebben;-)

 3. Fijne tips! Qua opbergdozen lukt het wel maar ik zou ze een keer moeten labelen…nu weet ik vaak niet wat er in zo een doos zit.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad wel heel handig om te doen, als je eerst allemaal dozen door moet om te vinden wat je zoekt, kan het alsnog frustrerend werken!

 4. Handige tips staan ertussen! Extra opbergruimte is altijd welkom

 5. Recent (weer) verhuisd van 145 m2 naar 94 m2. En het past allemaal. We konden zelfs een hele grote Hemnes ladekast die we in de had hadden gezet weg kunnen doen door de linnenkast slim in te delen met allemaal uittrekbare manden van IKEA. Die ladekast stond afschuwelijk zo’n grote bult. Verder werk ik ook veel met mandjes van de Action of van de Ikea. Die Skubb serie is ideaal om PAX of ladekast in te delen en grote Skubb’s voor dingen die je alleen in de zomer/winter gebruikt. Als je een kast of ruimte goed indeelt past er veel meer in.

  1. Christiana says:

   Daar heb je helemaal gelijk in. Soms moet je gewoon alles uit een kast halen, alles sorteren en uitzoeken en het dan weer op een slimme manier terugplaatsen. Als je dat op een slimme manier doet, dan ontdek je vaak pas dat je veel meer kwijt kunt dan je eigenlijk had gedacht. Ik maak ook veel gebruik van de opbergers van Ikea. Zo heb ik ook grote SKUBB dozen (met ritsen) in de PAX kasten, vooral voor seizoensdingen. Maar verder past de SKUBB serie bijvoorbeeld ook precies in de MALM ladekasten. Ideaal!

 6. Handige tips, ik heb altijd plaats tekort! 🙂

 7. Wat een handige tips! Daar zitten er een aantal bij waar ik zeker iets mee kan. Zo heb ik nogal wat ruimte onder mijn bed waar ik niets mee doe en waar best twee bakken zouden kunnen staan. Van hoge kasten ben ik zelf ook fan. Zo reikt mijn kledingkast tot aan het plafond. Ik vond het zonde om die laatste paar centimeter niet ook nog te benutten 😉 Verder heb ik veel spullen in mijn voorraadkast staan: van hardloopschoenen (ja echt!) tot doucheproducten die ik voorlopig niet ga gebruiken. Scheelt toch weer wat ruimte in de andere kamers.

  1. Christiana says:

   Ik heb dat ook met bepaalde spullen, die wellicht op een ietwat onlogische plek staan. Maar soms heb je gewoon juist op die (onlogische) plek net even iets meer ruimte en daar moet je dan gewoon lekker gebruik van maken.

 8. Hier hadden we in ons vorige huis veel last van en dan vooral in de keuken. Daarom stonden veel keukenapparaten die we weinig gebruikten, lekker op zolder. Die was dan weer wel erg groot. In onze huidige keuken hebben we zat ruimte en hebben daar de keuken ook echt op uitgekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.