Ook een dure fles parfum is niet eeuwig houdbaar. Dít moet je weten over de houdbaarheid van parfum en hiér kun je parfum het best bewaren.

Je parfum bewaren, zó doe je dat

Wanneer je jezelf een heerlijk nieuw parfum cadeau gedaan hebt, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Als cosmetica adviseuse hoor ik mensen nog wel eens heel trots vertellen dat ze ‘wel vijf jaar met een fles parfum of twee jaar met een pot gezichtscrème gedaan hebben, of dat ze bepaalde parfums echt alleen dragen bij een speciale gelegenheid’. Ben jij nu ook heel zuinig met bepaalde producten, dan is het goed om te weten dat je cosmetica een houdbaarheidsdatum heeft. Ongeacht hoe duur iets is, alle cosmetica producten kunnen bederven, en parfums dus ook. Om te voorkomen dat jouw parfum snel bederft, zijn er wat dingen die je kunt doen. Het is belangrijk om parfum op een droge plek te bewaren, liefst op kamertemperatuur. De houdbaarheid van parfum kan namelijk aanzienlijk verminderen onder invloed van licht. Zet parfum daarom niet in direct zonlicht of op een vensterbank of boven een verwarming. Heb je heel veel parfums die je met elkaar afwisselt en die in het zicht staan? Dan doe je er goed aan om er steeds toch een aantal in de doosjes te bewaren en de parfums die in het zicht staan te rouleren. Bewaar je parfum verder liever niet in de badkamer. Door de hogere temperaturen en de luchtvochtigheid in deze ruimte kan de geur aangetast worden, wat de levensduur van je parfum verkort. Plaats verder ook steeds de dop terug op de flacon om de houdbaarheid van je parfum te verlengen. Door de dop steeds terug te plaatsen voorkom je namelijk dat de parfum in aanraking komt met lucht. Zeker niet alle parfums, maar veel parfums zijn verpakt in donkere en / of ondoorzichtige flacons. Dat ziet er in de meeste gevallen niet alleen chique uit, ook wordt op deze manier je parfum beschermd tegen schadelijke UV-straling en oxidatie door blootstelling aan lucht.

Wat is de houdbaarheid van parfum?

De houdbaarheid van verschillende parfums kunnen onderling enorm van elkaar verschillen, alleen al vanwege de flacon. Een parfum in een ondoorzichtige flacon zal in de meeste gevallen langer goed blijven dan een parfum in een doorzichtige flacon. Ook de plek waar je de parfum bewaart is dus van invloed op de houdbaarheid. Verder kunnen bepaalde geurnoten zoals citrusnoten, sneller hun geur verliezen. Hierdoor is het mogelijk dat je een parfum waarin citrusnoten bijvoorbeeld als topnoten gebruikt worden, na verloop van tijd minder goed ruikt. Over het algemeen heeft een eau de parfum een langere houdbaarheid dan een eau de toilette. Gemiddeld kun je een EDT één tot twee jaar bewaren, terwijl een EDP tot wel drie jaar goed kan blijven. De stelregel is altijd; wanneer een parfum zijn geur totaal verloren heeft of ronduit stinkt, dan is dat een teken dat de parfum niet meer goed is. Een parfum die wat ouder is, kan verder ook van kleur veranderen, vaak wordt de parfum dan donkerder van kleur. Echter, dit kan ook gebeuren bij parfums die (grotendeels) gemaakt zijn met natuurlijke ingredienten, vanwege de afwezigheid van bepaalde conserveringsmiddelen. Is jouw favoriete parfum in de uitverkoop bij de parfumerie? Dan kun je in principe best één of zelfs twee flacons als back-up aanschaffen. Je doet er dan wel verstandig aan om de parfums in de ongeopende verpakking te bewaren tot het moment dat je de flacon daadwerkelijk gaat gebruiken. Ik raad zelf altijd af om cosmetica bij een outlet store te kopen. Vaak gaat het hier namelijk toch om restanten of producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.