Grondig opruimen vóór een verhuizing kan je veel tijd en moeite besparen in je nieuwe huis. Zó pak je dat aan.

Begin op tijd met opruimen voor een verhuizing

Ik ben zeker twaalf keer verhuisd in mijn leven, zo niet nog vaker. De grootste en meest ingrijpende verhuizing was die na mijn scheiding in 2021. Omdat ik niet direct een nieuw huis had, ging ik eerst tijdelijk bij mijn vader wonen en verhuisde ik mijn spullen naar een opslag. Uiteindelijk kon ik al binnen enkele maanden een nieuw huis vinden en verhuisde ik vorig jaar na de zomer naar mijn volledig verbouwde appartement. Ik leerder heel wat van al dat verhuizen en ik deel graag mijn ervaringen en tips met je. Ga je verhuizen, dan is het echt, écht heel verstandig om te starten met opruimen vóór die verhuizing. Bij verhuizen komt enorm veel kijken, ongeacht de reden of noodzaak van de verhuizing. Ik denk dat het heel makkelijk is om te onderschatten hoe ingrijpend een verhuizing kan zijn, en vooral ook hoe ontzettend veel spullen je hebt. Juist omdat ik zelf zo vaak verhuisd ben, heb ik dus vaak zeer grondig opgeruimd. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij slechts een enkele keer of wellicht echt nog nooit verhuisd bent. Dan is de kans aanwezig dat pas op het moment dat je start met inpakken, beseft hoeveel spullen je eigenlijk allemaal hebt. Mijn eerste tip is dus; begin op tijd met opruimen en met inpakken. Onderschat dit proces niet.

Bedenk van tevoren wat je wilt meenemen naar je nieuwe huis

Ga je opruimen voor een verhuizing, bedenk dan van tevoren wat je allemaal mee wilt nemen naar je nieuwe huis. Elk item wat er namelijk voor de verhuizing door je handen gaat, moet zorgvuldig worden ingepakt, in een doos gestopt, naar een (verhuis)wagen gebracht en daar weer uitgehaald worden. Eventueel gaat het tussendoor nog naar een opslag, en uiteindelijk moet het weer worden uitgepakt en een nieuwe plek krijgen in je nieuwe huis. Als je het zo bekijkt, is dat aardig wat moeite. Bedenk dus voor welke spullen je echt al die moeite wilt doen. Ik was voor de scheiding al bezig met het veranderen van mijn interieurstijl naar een wat rustiger kleurenpalet, maar na de scheiding en voor de verhuizing naar mijn vader heb ik dus echt zeer rigoureus opgeruimd. Niet alleen was mijn smaak veranderd, ook merkte ik dat ik veel spullen van uit mijn huwelijk simpelweg niet eens meer mee wilde nemen naar mijn nieuwe leven en dus ook niet naar mijn nieuwe huis, wat dat nieuwe huis dan ook zou worden. Hoewel ik best een ‘material girl’ ben, ik kan echt blij worden van spullen, kan ik ook enorm makkelijk loslaten. Spullen zijn immers maar spullen en veel spullen zijn hartstikke vervangbaar. Denk erom dat je niet met te veel spullen denkt; ‘Dat zie ik later wel’, want het is gewoon zo ontzettend zonde van je tijd en moeite om van alles in te pakken waarvan je straks tijden het uitpakken weer denkt; ‘Waarom héb ik dit item überhaupt nog’.

Stop met voorraden inslaan voor een verhuizing

Voorraden inslaan, ik denk dat (heel) veel mensen dat wel herkennen. De ene persoon zal het doen met aanbiedingen in een supermarkt en de ander met bijvoorbeeld aanbiedingen bij de drogist. Ga je echter verhuizen, probeer hier dan tijdelijk mee te stoppen. Zeker voor echte koopjesjagers kan dit best een uitdaging zijn, maar besef dat al jouw favoriete spulletjes ook na je verhuizing echt wel weer ergens in de aanbieding zijn. Wanneer je bezig bent met opruimen voor een verhuizing, is dat juist een heel goed moment om je voorraden eens lekker weg te werken. Zo kom je wellicht nog allerlei leuks tegen waarvan je niet eens meer wist dat je het had en voorkom je dat je straks een voorraadkast hebt met allemaal producten die over de datum zijn. Het is zo zonde om al die ‘koopjes’ en ‘aanbiedingen’ eerst met je mee naar huis te sjouwen, vervolgens daar in de kast te moeten leggen en dan weer moet in en uitpakken, terwijl al die aanbiedingen er straks echt wel weer opnieuw zijn.

Wat kun je allemaal weg doen en opruimen voor een verhuizing?

Opruimen voor een verhuizing loont enorm, omdat je op deze manier echt een nieuwe en frisse start kunt maken in je nieuwe huis. Tijdens dit proces zul je keuzes moeten maken en dat is zeker niet altijd eenvoudig. Zelf heb ik altijd een motto tijdens het opruimen; heb ik iets langer dan een jaar (dus vier seizoenen) niet gebruikt of wist ik niet meer dat ik het überhaupt had, dan kan het gewoon weg. Spullen wegdoen betekent zeker niet dat je spullen weg moet gooien. Je kunt spullen weggeven, doneren of verkopen. Wanneer je spullen verkoopt, kun je met de opbrengst ervan natuurlijk ook weer iets nieuws kopen, en dat kan een goede motivatie zijn om grondig op te ruimen en om afscheid te nemen van bepaalde dingen. Welke spullen je weg kunt doen bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar over het algemeen zijn er een aantal dingen die je (in de meeste gevallen) met een gerust hart kunt wegdoen. Dat zijn bijvoorbeeld etenswaren en cosmetica die over de datum zijn, verouderde administratie, oude reclamefolders en (heel) oude studieboeken (juist vanwege het feit dat studieboeken ontzettend vaak herzien worden, verouderen studieboeken zeer snel en leveren ze ook vaak weinig tot niets meer op). Denk ook goed na over kleding die je niet (meer) past. Het is énorm frustrerend om een kast vol kleding te hebben met items die je niet past omdat je figuur veranderd is. Natuurlijk kun je het voornemen hebben om iets aan je gewicht te doen, maar het is vaak erg verdrietig om continue geconfronteerd te worden met kleding die je nú niet past. Kijk ook kritisch naar items die heel duur waren of die je cadeau gekregen hebt. Dat iets heel duur was of dat je het cadeau gekregen hebt, wil namelijk niet per definitie zeggen dat het item je blij maakt of dat je er daadwerkelijk iets aan of mee hebt. Ik heb niet heel veel met de zogenaamde Mari Kondo manier van opruimen, maar haar ‘Does it spark joy’, blijft wat mij betreft de beste vraag die je jezelf keer op keer kunt blijven stellen wanneer je aan het opruimen bent voor een verhuizing. Tot slot de items die je dubbel hebt. Natuurlijk is het handig om back-ups te hebben van bepaalde dingen, maar vraag je wel kritisch af hoeveel Netflix- en klusbroeken je eigenlijk écht nodig hebt.

Pak persoonlijke spullen het laatst in

Wanneer je start met opruimen voor een verhuizing, gaat er in feite letterlijk een heel leven door je handen. Ongeacht de reden van je verhuizing, kan dit best een heel emotioneel proces zijn. Zie je op tegen het inpakken, dan doe je er goed aan om persoonlijke spullen tot het laatst te bewaren. Hierdoor voorkom je namelijk dat je in de beginfase van het opruimen al een grote emotionele klap krijgt waardoor je wellicht totaal gedemotiveerd raakt om verder te gaan met het proces.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Wow! 12 keer verhuisd. Dat is echt veel. Dan ben je wel een ervaringsdeskundige hoe je zoiets aanpakt. De keren dat ik ben verhuisd zijn op 1 hand te tellen. Het zou me echt stress geven continu verkassen 😅. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik er niet zo’n ervaring mee heb. En jeetje wat zit je haar goed, wilde ik ff zeggen 😊.

    1. Christiana says:

      Ah lief, dankjewel Deb;-) Ik heb een nieuwe krultang, echt een geweldige aankoop! Pfoeh, net wat je zegt; wat verhuizen betreft ben ik inmiddels wel een beetje ervaringsdeskundige, het was niet altijd even leuk, maar…ik weet nu in ieder geval wel hoe het moet;-)

      1. Ja je haar zit echt prachtig. Je krullen doen me een beetje denken aan het effect dat ‘BaByliss Curl & Wave Trio’ geeft die heb ik sinds kort en was er laatst even snel (moet er nog wat meer tijd voor nemen) mee aan het experimenteren. Hopelijk straks net zo’n mooi resultaat als bij jou 🤩. Wel grappig hoe we van een heel ander onderwerp; verhuizen op haar en krultangen terecht komen haha 😂.

  2. Handige tips, dankjewel! Ik zelf vind een verhuizing altijd zo stressvol, maar als het dan eenmaal staat was het het allemaal waard. Toch doe ik het liever niet al te vaak haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.