Bezig met jezelf en je huis voorbereiden op een pomeriaan? Deze checklist kan je daarbij helpen. Dingen om over na te denken en spullen om in huis te halen.

Je voorbereiden op een pomeriaan, stel regels op

Een pup in huis nemen is iets groots. Er komt sowieso een hoop tijd en voorbereiding bij kijken, en als de pup er dan eenmaal is, verandert je dagelijkse routine behoorlijk. Het lijkt mij sowieso super belangrijk dat iedereen in huis, of dat nu gezinsleden of huisgenoten zijn, achter de komst van de pup staat. Ik heb van tevoren goed nagedacht over de regels in huis. Het is namelijk belangrijk dat een pup leert wat wel mag en wat niet mag. Het is super verwarrend als ze tegenstrijdige signalen krijgt van verschillende mensen die in huis wonen. Zo mag Sketch bijvoorbeeld bij mij de bank, maar heb ik besloten dat zij bijvoorbeeld geen hapjes van mijn eten krijgt. Sowieso wil ik haar niet leren bedelen, maar ook vanwege het feit dat pomeriaantjes een zwak maagje hebben. Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden, het is afhankelijk voor jouw gezinssituatie wat je pup wel en niet mag. Ook kun je van tevoren duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld wie welke ’taak’ krijg, als het gaat om het uitlaten van de pup, en het eten geven bijvoorbeeld.

Lees je in en maak je huis puppy-proof

In de weken voordat Sketch kwam, heb ik mij enorm veel ingelezen. Alles, maar dan ook echt alles wat je over pomeriaan pups wilt (en moet) weten, kun je online vinden, en je kunt voor jezelf bepalen welke sites en boeken jij prettig en betrouwbaar vind. Als je eenmaal op onderzoek uitgaat, zul je ervaren dat veel dingen die geschreven worden, herhaald worden op andere sites en ik kan oprecht alleen maar beamen dat nu Sketch eenmaal bij mij woont, vrijwel alles wat ik gelezen danwel gehoord heb niet alleen echt waar is, maar ook zeer herkenbaar. De manier waarop ze met mij omgaat bijvoorbeeld, het feit dat ze super aanhankelijk is, heel slim, heel nieuwsgierig, eindeloos lief, veel slaapt, maar de momenten dat ze wakker wordt super energiek is en ga zo maar door. Ook heb ik volgens mij alle pomeriaan filmpjes op Youtube gekeken die ik maar kon vinden. Ik beweer absoluut niet dat die altijd van geweldige kwaliteit zijn, maar je kunt hieruit voor jezelf echt wel bruikbare tips en ideeën opdoen. Ik hoefde eigenlijk niet zo gek veel te doen om het huis puppy-proof te maken. Wat ik heb gedaan is alle planten waar ze bij kon verplaatst. Ook heb ik ‘losse’ dingen weggehaald, bijvoorbeeld theedoeken die los over de stang van de oven hingen en tijdschriften die los op een poef lagen. Verder zijn hier alle stekkers al weggewerkt. Dat is wel belangrijk, omdat de kans groot is dat een pomeriaan pup dat zeer interessant vind. Sommige mensen adviseren om vloerkleden weg te halen voor de zindelijkheidstraining. Omdat een vloerkleed lekker zacht aanvoelt, vinden sommige pups het fijn om hun behoefte op een vloerkleed te doen. Ik heb zelf ervaren dat Sketch dat eigenlijk niet deed. Ze is nog niet helemaal zindelijk, maar ze heeft ook niet echt de specifieke behoefte om op een vloerkleed te gaan zitten. Verder heb ik een speciaal hondentrapje voor haar gekocht zodat ze makkelijk de bank op en af kan.

Musthaves voor wanneer je pomeriaan pup mee naar huis gaat

Toen ik mijn pomeriaan pup Sketch gingen halen, had ik de volgende spulletjes bij mij; twee knuffeltjes, een fleece dekentje waar ze op kon liggen bij mij op schoot, een puppy pad, water in een hondendrinkfles, hondensnackje, keukenrol, poepzakjes, harnasje en een riempje. Vanaf het moment dat Sketch uit haar mandje kwam, heb ik haar tegen me aan gehouden. Ik heb haar lekker geaaid en geknuffeld en eigenlijk al direct begon ze me allemaal likjes te geven. Dat was echt heel leuk en fijn. Je kon merken dat ze zich eigenlijk direct heel erg op haar gemak voelde. Sketch had een andere naam gekregen van de fokker, maar ik had maanden geleden al een eigen naam bedacht en vanaf het moment dat ik haar zag, heb ik haar aan die naam laten wennen. Daar begon ze ook al heel snel naar te luisteren. Ik heb haar water gegeven waar ze direct goed van dronk. Op mijn schoot had ik een fleece-deken en daaronder een pad uit de puppytrainer, voor de zekerheid. Uiteindelijk heeft Sketch in de auto niet geplast. Ze heeft vrijwel de hele weg tegen me aan gelegen en vrijwel geen geluid gemaakt. Ze was ontzettend lief, ontspannen en rustig.

Je pomeriaan pup laten wennen

Eenmaal thuis aangekomen heb ik haar op de grond neergezet en haar rustig alles laten verkennen. En dat heeft ze dus ook echt gedaan. Ze ging letterlijk door de hele kamer en keuken rondlopen en overal, maar dan ook echt overal aan snuffelen. Wat ik heel bijzonder vond, was dat ze al heel snel uit haar bakje ging eten en uit haar andere bankje gingen drinken. Dat had ik vlak voor haar komst klaargezet. Het is echt belangrijk om haar de tijd te geven om zelf op onderzoek uit te gaan. Het is haar nieuwe huis, dat kan best spannend zijn voor een pup. Ik ben op de grond gaan zitten en tussendoor kwam ze steeds naar mij toe. Net zoals mensen hun eigen plekje in huis hebben, zo willen pomeriaan pups dat ook. Ik had dus haar mand en de bench al klaargezet met een paar speelgoedjes erin. Sketch klom echt al heel snel in haar mandje, heel aandoenlijk om te zien. Ze ging er wel steeds weer uit, maar ze wist toch direct dat dat háár plekje was. Een van de knuffeltjes had ik tegen haar aangelegd in de auto en daar speelde ze thuis ook al mee. Ze is verder ook helemaal gek op fleecedekens. Ik heb speeltjes gekocht in de vorm van botjes en aardbeien en ik heb kleine tennisballetjes, maar de fleecedeken en de zachte knuffeltjes zijn voor Sketch de grootste ‘hits’. Ik heb deze fleecedeken en knuffeltjes trouwens van tevoren tegen me aangehad. Dat is een tip om jouw geur in die stofjes te krijgen en dat vind een pup fijn, omdat jij niet altijd fysiek in haar buurt kunt zijn. Ik heb ervaren dat Sketch zelf haar eigen veilige plekje zoekt wanneer ze overdag slaapt. Ze ligt graag bij mij op schoot, ook als ik aan het werk ben bij de computer, maar ze vind het vooral fijn om tegen de bank aan te liggen, half op en half onder haar fleecedeken. Het is super belangrijk om haar rust en ruimte te geven en om te respecteren dat ze haar uurtjes slaap op een dag echt nodig heeft. Ik merk dat als ze aandacht wil, ze dan vanzelf naar me toe komt en ik gun haar echt haar rust. Ik heb uiteraard nog veel meer te vertellen over Sketch en hoe het allemaal gaat, maar dit waren vast enkele dingen die wellicht voor jou van pas komen, mocht je bezig zijn met een pup! Wat ik binnenkort sowieso zal delen is mijn dagschema met haar, en vooral waarom zo’n schema heel belangrijk is.

HEB JIJ EEN HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

20 Comments

 1. Ooo, je hebt een puppy, zo leuk! Ik vind haar naam ook echt supertof.

  Ik heb een hond (nu 6,5) en volgend jaar krijg ik er als alles goed gaat een pup bij. Ik ben heel benieuwd hoe dat samen zal gaan.

  1. Christiana says:

   Ja, we hebben een pup. Zo leuk dat we dan nu kunnen zeggen, haha;-) Oh, wat gezellig dat jij er een pup bijkrijgt. Echt iets om naar uit te kijken. Je bent in ieder geval al een ervaren hondenmama! Dat lijkt me inderdaad spannend zeg, om te zien hoe ze op elkaar gaan reageren!

 2. Wat een dotje is het toch! En handzaam. Wij hadden een uit de kluiten gewassen Greyhound en een kleine boerenfox, beide ook zo lief. Een huisdier is een vriend voor het leven, mensen moeten daar goed over nadenken voordat ze een huisdier nemen. Je hoort te vaak dat het verzorgen, de (dierenarts) kosten en meer dingen achteraf tegenvallen en dan moet zo een arm beest weer weg. Ik denk zeker dat Sketch bij jullie een warm mandje (en lieve baasjes) heeft gekregen en wens jullie veel geluk en plezier met deze kleine schattige rakker!

  1. Christiana says:

   Ah wat lief Babs, dankjewel! Ze is inderdaad ieniemienie, alhoewel wij zelf nu inmiddels al een beetje aan haar formaat(je) gewend zijn. Maar we horen echt dagelijks tijdens het uitlaten; ‘Oh, wat is ze kleieieieieieiein!’ De meeste honden die we onderweg tegenkomen, daar kan ze dus echt letterlijk onderdoor lopen, en dat doet ze dan ook, puur uit enthousiasme, haha. We waren super benieuwd naar wat ze zou wegen, maar ze sprong steeds uit onze keukenweegschaal. Uiteindelijk is ze gewogen bij de dierenarts; 1,5 kilo. We vermoeden dat ze uiteindelijk rond de 2,5 kilo zal gaan wegen. Je tilt haar dus zo met 1 hand op;-)

 3. Ik vind het zo’n schatje!! Ik snap dat jullie helemaal verliefd zijn op dit lieverdje!! Het is dat een hondje veel aandacht vraagt, anders had ik er ook eentje in huis genomen.

 4. Wat een schatje! Ze ziet er zo knuffelbaar uit. Prachtige foto van jullie samen ook. Je goed voorbereiden op de komst van een huisdier is heel belangrijk. Wij hebben een hamster, maar ook dat vereiste best wat voorbereiding, maar ook de opvoeding en haar gedrag leren begrijpen. Ik leer nog steeds elke dag van haar 😉

  1. Christiana says:

   Ze IS ook heel knuffelbaar, en zo lekker zacht;-) Ik geniet elke keer weer zo van dat warme, zachte lijfje tegen me aan. Elk dier vereist denk ik heel wat voorbereiding. Het zijn levende wezentjes met een eigen karaktertje en samen met hun zul je een nieuwe routine gaan opbouwen. Ik merk dat ook echt met Sketch, nu ze steeds langer bij ons leer je steeds meer en ontdek je steeds maar van haar karakter en gewoontes. Hoe dan ook gaat je leven er echt anders uitzien met een beestje in huis.

 5. Wat een snoetje heeft Sketch, daar word je toch meteen verliefd op! Goed dat jullie je hebben voorbereid, want een hondje in huis krijgen is niet niks. Zo te horen gaat heeft Sketch het al helemaal naar haar zin en voelt ze zich thuis. Na het zien van jullie foto krijg ik ook weer kriebels om een hondje te nemen haha!

  1. Christiana says:

   Het was ook liefde op het eerste gezicht;-) Ik denk dat ik dat moment dat ik haar voor het eerst vast mocht houden gewoon ook nooit meer ga vergeten. We hebben ook gelukkig het idee dat ze hier helemaal op haar plekje is. Van tevoren hadden we veel gelezen dat pomerianen vaak ‘1 baasje’ uitzoeken, maar ze is met ons allebei even gek, en dat is heel erg fijn. Haha, kan me helemaal voorstellen dat het weer gaat kriebelen bij je!

 6. Wat leuk! Ik kon echt niet wachten tot wij onze pup op konden halen! Zo’n leuk moment!

  1. Christiana says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik had weken van tevoren al kriebels in mijn buik en die dag zelf…Ik kon me helemaal nergens op concentreren, ik zat alleen maar op de klok te kijken tot we eindelijk konden gaan;-)

 7. Ik zou in de toekomst heel graag een blue merle of red merle mini aussie willen aanschaffen. Ze zijn zo energievol en enthousiast. Maar ik werk momenteel 32 uur en mijn man fulltime. Dus dat maakt het lastig..

  1. Christiana says:

   Snap ik! Ik werk parttime en dan ook nog in het weekend, maar dan is Andre weer thuis. En ik vind het evengoed heel moeilijk om haar achter te laten, ik vraag me ook af of dat gevoel nog ‘minder erg’ gaat worden. Wie weet voor jullie, in de toekomst;-)

 8. Wij hebben al wat vaker hondjes gehad, maar door allergie uiteindelijk moeten besluiten ze weg te doen.
  Nu mis ik echt een huisdier waar je mee kunt knuffelen.

  1. Christiana says:

   Ah, dat lijkt me ZO verdrietig als je om die reden afscheid moet nemen van je huisdier. Wat een gemis moet dat zijn (geweest):-(

 9. Wat ontzettend leuk, wat een verrassing! Heel veel geluk met kleine Sketch! ♥

  1. Christiana says:

   Lief, dankjewel Natasja;-)

 10. Oh wat een knapperd! Zo ontzettend leuk! Ik heb zelf een cavia en daar krijg ik ook veel liefde van. Met een hond moet je altijd de deur uit, hoe goed of slecht je je ook voelt en dat houdt mij tegen.

 11. Wat leuk! Wij willen ook graag een pomeriaan pup, maar weten eigenlijk niet welke verkopers betrouwbaar zijn. Heb je toevallig tips?

 12. Wat een schatje is het toch : ) ik heb vaker op je blog gekeken bij de pomeriaan tips en informatie want ik krijg zelf ook een pomeriaantje : ) de tips en informatie zijn echt heel erg handig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.