Als de week voor je bruiloft ten lange leste is aangebroken, zijn er een paar dingen die heel verleidelijk zijn om te doen. Maar ik zeg je; doe deze dingen dus vooral niét.

Ga in de week voor je bruiloft geen extreem dieet volgen

Je bruiloft zal één van de mooiste en meest bijzondere dagen uit jullie leven worden en hoe cliché het ook mag klinken, dat is dus ook echt zo. Althans, zo hebben wij onze twee bruiloften ervaren. Wij vertrokken op een zaterdag richting Frankrijk en wij trouwden op woensdag. Nu was deze week natuurlijk heel anders dan de aanloop naar onze bruiloft in Nederland. Ik noem die week in Frankrijk altijd onze ‘omgekeerde huwelijksreis’. Evengoed heb ik nog wel wat adviezen voor je, zodat je volkomen ontspannen (en alleen maar heel gelukkig!) je laatste nacht als ongetrouwde vrouw ingaat. Ga bijvoorbeeld niet extreem diëten in de week voordat je gaat trouwen. Ik heb natuurlijk al vrij veel over afvallen geschreven, maar in feite komt het steeds op hetzelfde neer; wil je afvallen, dan zul je meer calorieën moeten verbranden dan dat je binnenkrijgt. Het gaat hierbij om balans, want je kunt bij wijze van spreken zeven dagen per week gaan sporten, maar als je daarnaast niet ook je eetgewoonten aanpast, zul je geen blijvend resultaat gaan zien en zeker niet gaan houden. Een extreem dieet volgen in de week voordat je gaat trouwen is gewoon een súper slecht idee. Buiten het feit dat je van niet of veel te weinig eten echt loéichagrijnig kunt worden, wil je ook niet al hijsend voor het altaar staan. Want ja, die jurk is immers op een bepaald moment helemaal prachtig afgespeld en speciaal voor jouw lichaam helemaal op maat gemaakt. De week voor je bruiloft is spannend en vaak hectisch. Honger jezelf niet uit. Ik merk zelf altijd dat wanneer ik een paar dagen echt helemaal niet snoep, mijn buik al minder ‘bol’ aanvoelt. Niet snoepen is dus prima, maar stop niet met eten. Doe het jezelf (en je aanstaande!) gewoon niét aan.

Ga in de week voor je bruiloft niet experimenteren met een zelfbruiner, je kapsel of je skincare

Zelfbruiner gebruiken is prima, maar doe dit met beleid, zeker wanneer je normaal gesproken nooit een zelfbruiner gebruikt. Altijd als ik de woorden ‘bruid’ en ‘zelfbruiner’ in één zin hoor, moet ik aan die scene uit de de film The weddingplanner denken. Een bride-to-be zit dan als een soort oempa-loempa hevig snikkend bij de balie. Miss JLo, die dus de weddingplanner speelt in deze film, komt langs en adviseert de aanstaande bruid een ‘scheutje citroen’ en ‘scrub, scrub scrub’. Hm, ik weet niet of ik dat nu een heel goed idee vind. Wil je dus een bruin tintje hebben voordat je gaat trouwen, begin dan op tijd met het zoeken naar een fijne zelfbruiner en kies er liefst één die je geleidelijk kunt opbouwen. Neem in de week voor je bruiloft ook geen nieuw kapsel en gooi ook vooral je skincare routine niet om. Een nieuw kapsel is dan misschien leuk, maar kies geen nieuw kapsel, of misschien nog wel erger, een nieuwe kapper vlak voordat je gaat trouwen. Ik had zelf mijn proefsessie voor haar en make-up ruim een half jaar voor de bruiloft. Dat is heel normaal. Je kapper gaat namelijk op jullie grote dag rekening houden met je haar zoals je dat tijdens de proefsessie ook had. Niet alleen is het een mogelijkheid dat je kapsel zoals tijdens de proefsessie wellicht niet meer mogelijk is, ook kun je bovendien totaal ontevreden zijn met je nieuwe haar en daardoor onzeker. Hetzelfde geldt trouwens ook voor het kleuren van je haar (zeker wanneer je haarstukken of extensions gaat gebruiken die je gekocht hebt in een bepaalde kleur!) en speciale gezichtsbehandelingen, zeker als het om behandelingen gaat die je niet eerder hebt gehad. Verander liever ook niet van gezichtsverzorging in de week voordat je gaat trouwen. Als de producten die je reeds gebruikt goed zijn, dan zijn ze gewoon goed.

week voor je bruiloft

Zorgen hebben over het weer

Oké. Ik geef het toe. GUILTY! Maar ik mag dan ook zeggen dat het bij onze bruiloft in Nederland ook wel heel erg raar ging. Weet je nog die verzengend hete zomer die we in 2018 hadden? Alleen maar zon, alleen maar droogte. En precies op 9 augustus keerde het tijd. Op het moment dat wij aan het trouwen waren, ja, letterlijk tijdens de ceremonie, kwam de regen met bakken uit de hemel. Op de terugweg naar de auto en tijdens onze high tea ging het nog even lekker door. Daarna klaarde het op. Wonderbaarlijk. Maar heb ik een mindere bruiloft gehad door de regen? Nee, natuurlijk niet. In fact, het moment dat ik naast Andre in de auto zat, nét getrouwd, is tot nog toe één van de meest gelukkige momenten van mijn leven geweest. Ik zág die regen niet eens meer. Je zorgen maken over de regen is dus één van de dingen die je niet moet doen in de week voordat je gaat trouwen. Je kunt er namelijk niets aan veranderen.

Zorgen hebben over iets anders

Geloof mij nou maar. Als de kleur van de servetten niet honderd procent matchy matchy is met de bloemen, dan zal niemand dat opmerken en als het goed is ben jij op de dag zelf véél te druk met het staren naar je man (!), en naar die ring om je vinger natuurlijk. Nee maar echt, éven alle gekheid op een stokje, in de week voordat je gaat trouwen zijn alle dingen die geregeld moesten worden, al geregeld. Daar heb jij immers zelf voor gezorgd, samen met je lieve aanstaande, je zus, je mama, je beste vriendin, je weddingplanner…Het enige wat jij nog moet doen in de week voordat je gaat trouwen is uitkijken naar de grote dag, héél erg veel aandacht besteden aan je aanstaande (want ook hij zal vast en zeker een beetje nerveus zijn), volop genieten van de ontroerende trouwverhalen op Weddings (en natuurlijk wegzwijmelen bij de jurken) en een dag van je tevoren je nagels (laten) doen. En daar komt dan de bruid!

HEB JIJ VEEL STRESS ERVAREN IN DE AANLOOP NAAR JE BRUILOFT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Goede tips. Alles ging bij ons goed tot een van de vaste gasten, die ook ceremoniemeester was, plotseling ziek werd en niet kon komen. Ik moest meteen alles regelen maar het is allemaal goedgekomen.

  1. Christiana says:

   Oh, wat erg! Dat zal ook zeker een grote teleurstelling voor jullie geweest zijn! Gelukkig is het uiteindelijk helemaal goed gekomen;-)

 2. Wat goed dat je dit deelt, ik wilde ook afvallen maar door de stress van het huis was dat niet gelukt. Ook had ik links en rechts weer blaaspijn (Waar nog steeds geen verklaring voor is na een jaar) maar uiteindelijk een heerlijke dag gehad. Dan maar een pondje meer..! Afvallen kan ik altijd nog haha, ik hou gewoon teveel van eten. Zelf had ik het weer een beetje losgelaten.. ze gaven alleen maar regen op en onze locatie zat aan het water op het strand, maar toch was ik heel relaxed. Mijn man juist weer niet trouwens haha.. die slokte de meeste zenuwen op.

  1. Christiana says:

   Ah ja, ik denk dat de mannen, gek genoeg, toch een beetje vergeten worden, dat de meeste aandacht naar de bruid gaat, terwijl de aanstaande man het net zo goed verdiend om in de spotlight te staan;-) Wat knap dat je zo relaxed was, ondanks de slechte weersvoorspellingen. Ik was dat dus totaal niet, heel erg achteraf eigenlijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat de tijd waarin jullie trouwden een super drukke en stressvolle tijd voor jullie beiden was. Het waren natuurlijk ook enorm grote veranderingen in een korte tijd; van huis uit gaan, samen een huis kopen, trouwen…maar volgens mij heeft het allemaal fantastisch voor jullie uitgepakt in jullie prachtige nieuwe huis!

 3. Het is voor mij al even geleden, maar ik had vooral stress over de taart, locatie en of ik de juiste keuze wel maakte (achteraf gezien was dat al een teken haha) x

 4. Ik weet nog wel dat ik mij vreselijk veel zorgen maakte over het weer. Wij hadden het diner in een kasteeltje met een prachtige tuin en we konden we die dag gelukkig ook heerlijk buiten zitten. De dagen voor ons trouwen was het miserabel, regenachtig weer…Ik weet niet hoe vaak Jeroen mij toen moest geruststellen. Maar op de dag was het echt hartstikke warm!
  Ach, als ik jullie foto’s zie in de regen, het is eigenlijk ook helemaal niet erg. Het gaat om het trouwen met de liefde van je leven. Daar draait het om.
  En dat afvallen, haha! Ik denk dan vaak aan (Amerikaanse) vrouwen die mega slank in hun bruidsjurk lopen, maar als ze eenmaal getrouwd zijn..?

  1. Christiana says:

   Ah, wat fijn dat jullie op de dag zelf toch prachtig weer hadden! Die mannen van ons he, altijd maar bezig om ons gerust te stellen, wat zijn ze toch lief;-) Het klopt inderdaad, op de dag zelf maak je je gewoon helemaal niet meer druk om dingen. Dan is die dag gewoon eindelijk aangebroken en hoef je gewoon alleen nog maar genieten. Ik had dat vooral in Frankrijk, omdat we toen echt totaal geen zorgen hadden, we waren immers met ons tweeën en alles was voor ons geregeld. Weet je dat ik nog steeds ontzettend kan nagenieten van die bijzondere dag / bijzondere week?

 5. Ik mocht vooral net niet afvallen, want dan zou mijn strapless jurk dat misschien ook wel doen 😉
  Had toen zoveel moeite om op gewicht te blijven dat ik er best wel stress over had.
  Later is dan gebleken dat ik geen gluten verdraag en dat dus de oorzaak was. Maar moet bekennen dat ik heel blij was dat ik dat nog niet wist voor onze bruiloft want het maakt het op locatie eten heel wat moeilijker.
  Maar voor de rest heb ik het allemaal relax opgenomen en ’t is ook helemaal goed gekomen.

  1. Christiana says:

   Ik kan het me heel goed voorstellen! Wel heel fijn dat je achteraf toch een verklaring hebt gekregen waarom het zo moeilijk voor je was om op gewicht te blijven. Met dat soort gezondheids-dingen zit je soms toch voor een raadsel, en dan is het zo fijn als er een oorzaak aangewezen kan worden en je dan er ook echt gericht dingen kan doen om er mee om te gaan!

 6. Wauw wat een prachtige foto’s en wat een beeldige jurk! Echt super mooi! Ik ben zelf nog niet getrouwd (en ook geen plannen), maar ik herken verschillende punten wel van toen mijn moeder een paar jaar terug trouwde.

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Daphne! Met de jurk was het echt liefde op het eerste gezicht, (net als met de man, trouwens haha;-)). Ik had precies in mijn hoofd wat ik wilde en ik liet een plaatje zien aan de man in de trouwzaak. Hij haalde toen deze jurk tevoorschijn en dat was hem gewoon. Ik heb daarna nog wel vijf andere jurken gepast, maar geen een was zo mooi als deze;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.