Een dagelijkse routine voor je pomeriaan is net zo belangrijk als de routine die je zelf elke dag hebt. Dít zijn de vier belangrijkste routines.

Een dagelijkse routine voor je pomeriaan is heel belangrijk

Een dagelijkse routine voor je pomeriaan is heel belangrijk om je hond gezond en gelukkig te houden. Net zoals wij zelf weten honden graag waar ze aan toe zijn. Inmiddels woont Sketch alweer een jaar bij mij en heb ik heel veel geleerd over haar gedrag, haar gewoontes en haar routines. Ik weet nog dat toen ze net bij mij was, ik het soms een beetje lastig vond om in te schatten wat ze wilde of nodig had. Nu weet ik dat een stuk beter, dankzij haar routines. Ik ga je vertellen welke routines Sketch heeft.

dagelijkse routine van een pomeriaan

Eetroutine

Bij de dagelijkse routine voor je pomeriaan hoort vanzelfsprekend een eetroutine. En die van Sketch is best een beetje bijzonder te noemen. De meeste honden die ik ken, stormen namelijk op hun eten af zodra ze dat krijgen. Bij Sketch gaat dat iets anders. Zodra zij in de ochtend eten krijgt, kijkt ze er eerst niet naar om. Na het uitlaten gaat ze eerst nog even slapen en ik denk dat ze rond negen uur eens voor de eerste keer naar haar bak sjokt. Sketch krijgt trouwens Royal canin hondenvoer. Dat is overigens ook weer een belangrijke routine, want ik heb mij door de dierenarts laten vertellen dat je ook niet zomaar op ander hondenvoer over moet schakelen. Ze eet dus af en toe een brokje en het opmaken van haar eerste portie hondenvoer kan dus zomaar een halve dag duren. Je leest op veel informatieve sites over honden dat als honden niet goed eten je kunt proberen om het eetbakje op een bepaald moment weg te halen. Dat heb ik in het begin ook geprobeerd, maar dit is gewoon haar dagelijkse routine geworden en zo lang ze haar porties op eet, vind ik het prima. Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe lang ze daar dan over doet.

dagelijkse routine pomeriaan dagindeling

Slapen is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine voor je pomeriaan

Naast eten is ook slapen een super belangrijke dagelijkse routine voor je pomeriaan. Een hond heeft meer slaap nodig dan een mens en een hond zal daarom dus óók overdag slapen. Een richtlijn voor het aantal slaap-uren is zestien uur per dag, maar dat is natuurlijk echt een gemiddelde en het is zeker niet zo dat elke hond elke dag zestien uur slaapt of moet slapen. Ik geloof ook dat het heel erg afhankelijk is van je eigen dagelijkse routine. Ik merk bijvoorbeeld bij Sketch dat wanneer zij een drukke dag gehad heeft met bijvoorbeeld bezoek of een echt grote wandeling, dat zij de volgende dag veel meer slaapt. In principe gaat je hond vanzelf slapen als hij daar behoefte aan heeft. Sketch heeft haar eigen favoriete slaap-plekjes en de ene keer valt ze echt bij mij op schoot in slaap, en soms gaat ze juist op het vloerkleed in de keuken liggen terwijl ik in de woonkamer ben. Dat is voor haar een manier om te zeggen; Nu wil ik echt niet gestoord worden.

dagelijkse routine voor je pomeriaan

Uitlaten

Sketch was eigenlijk al min of meer zindelijk toen ze een jaar geleden bij mij kwam, ze was toen trouwens vijf maanden oud. Natuurlijk had ze nog wel eens ongelukje, maar over het algemeen gezien genomen deed ze haar plasjes en poepjes grotendeels al buiten. Nu doet ze echt nooit meer iets binnen, zelfs niet op de puppytrainer als ik een paar uur weg ben. Ze laat nu ook vaker merken dat ze naar buiten moet, door voor de deur te gaan staan. Ook merk ik het aan haar doordat ze vrij zenuwachtig rond gaat lopen. Ik vind het heel goed dat ze dat zelf aangeeft en als ik dit gedrag zie ga ik dan ook zo snel mogelijk met haar naar buiten.

dagelijkse routine voor je pomeriaan

Ook spelen is een belangrijk onderdeel in de routine

Het is ook wel belangrijk om het uitlaten ‘los’ te zien van het buiten spelen en wandelen. Alleen een paar keer per dag naar buiten gaan voor een plas en een poep is natuurlijk niet genoeg. Je hond wil ook echt buiten kunnen spelen en rennen en snuffelen om zijn energie kwijt te kunnen. En dat wil hij niet alleen buiten, ook binnen moet er lekker gespeeld kunnen worden, niet alleen door puppy’s, maar ook door volwassen honden. Door te spelen kunnen honden hun energie kwijt waarmee je ook (deels) kunt voorkomen dat je hond eventueel op slooptocht gaat. Sketch vind spelen met mij het leukst, vooral hard wegrennen als ik haar probeer te pakken vind ze énig en dat kan ze ook heel lang volhouden. Maar spelen met knuffeltjes (of sokken die ze uit de wasmand vist), haar nieuwe snuffelmat en speeltouw doet ze eigenlijk ook echt dagelijks.

ALS JIJ EEN HUISDIER HEBT, HERKEN JE DEZE DAGELIJKSE ROUTINES DAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

13 Comments

 1. Wat een geweldige foto. Hoewel katten en honden natuurlijk niet met elkaar te vergelijken zijn hebben ook katten een routine (althans die van ons). Amy heeft ook een soort biologische klok en komt zichzelf “melden” als het etenstijd is. In tegenstelling tot onze vorige kat eet Amy maar matig en doet ze er ook een aantal uren over om alles op te eten. Grappig is wel dat als je tegen haar praat ze sneller geneigd is om te eten. Als ze moet plassen of poepen dan regelt ze dat natuurlijk zelf maar de bak moet wel schoon zijn. Ach het zijn net mensen 😉

  1. Christiana says:

   Ik denk ook eigenlijk dat katten en honden best wat overeenkomsten hebben, niet alleen met elkaar, maar zelfs met mensen;-) Grappig om te lezen dat Amy dus ook vrij lang doet over het leeg eten van haar bakje. Met Sketch is dat precies zo.

 2. Mango is nu 3 maanden (vandaag precies) en gelukkig zit er nu echt routine in alles. In eten en wandelen zat dat al vanaf het begin natuurlijk, maar met slapen en wanneer ze moet plassen of poepen is het nu ook 99% van de tijd wel duidelijk wanneer ze wat doet. Sproet vindt eigenlijk alles prima, zolang ze maar op tijd te eten krijgt, haha.

  1. Christiana says:

   Het is zo’n lieverdje die Mango, ik heb zo onwijs genoten van jouw Mango-methode artikel!

 3. Ik heb geen hond, maar wel een katje, en ik zorg ook voor een vaste routine: brokjes om 9u, trucjes oefenen om 11u, soepje om 12u en om 16u spelen!

 4. Ja, absoluut! Ik baalde wel toen dat ze zo streng waren over het los laten lopen van je hond(en). Ik keek altijd om mij heen of die stadswachten in de buurt waren. Honden moet je even lekker laten rennen vind ik. Dat vond ik het grootste nadeel aan het uitlaten. En de poepzakjes haha! Jeroen zou het liefst een Ierse Wolfhond hebben (die eten een zak voer per dag) en bedenk dan dat je hele boodschappentassen mee zal moeten nemen om alles op te ruimen… Iew..even niet aan denken 😉 Sketch zal vast heel beschaafde drolletjes hebben haha! Wat een poepie is het toch…

  1. Christiana says:

   Haha, dat alleen al is een reden dat wij een klein hondje wilden. Ja, het zijn inderdaad allemaal heel beschaafde kleine drolletjes, maar wel veel op een dag, hahaha;-) Daar verbazen wij ons af en toe nog steeds over.

 5. Wij hebben een hamster en zij wilt ’s avonds altijd een praatje maken met mijn man. Dan staat ze rond 21:00 echt boven te wachten, pauzeren wij de serie, praat hij met haar en dan gaat ze weer rustig verder met waar ze mee bezig is. Heel erg schattig. Verder krijgt ze altijd een beloninkje als ze eruit ie geweest en dat weet ze want dan schiet ze naar boven om haar ‘prijs’ te halen. Heel erg leuk Ps. wat een super leuke foto van jou en Sketch.

  1. Christiana says:

   Oh echt?! Wat enorm schattig. Ik vind die ritueeltjes met Sketch ook altijd zo leuk;-) Ja, die foto hè, onwijs blij mee!

 6. Ahhh die foto! Wat knap dat Sketch dat kan! Zo cute!!! <3 Het is dat ik geen hondje kan nemen, omdat we een kat hebben, maar anders… Het is zo'n schatje!

  1. Christiana says:

   Knap hè, we doen het nu ook elke dag, de high five;-) Soms maakt ze zich er een beetje makkelijk vanaf door maar lukraak met haar pootje ergens tegen aan te slaan, in de buurt van onze hand, maar als ze het netjes doet, krijgt ze soms een snoepje en dat heeft ze nu dus zelf ook heel goed door.

 7. Wij hebben een cavia die een extreem goede biologische klok heeft en echt slim is. Hij loopt altijd los en weet precies op welk tijdstip hij naar de keuken moet lopen. Hij eet ook altijd tegelijkertijd met ons, dus zodra de afzuigkap uit gaat, weet hij zijn plek!

  1. Christiana says:

   Knap is dat hè? Ik vind het echt zo leuk om te zien dat bepaalde dingen bij dieren net zo gaan als bij mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.