Een pomeriaan zindelijk maken kost tijd en aandacht. Vijf tips over commando’s, belonen en met je puppy naar buiten gaan.

Beware

Een pomeriaan zindelijk maken

Een pomeriaan zindelijk maken begint eigenlijk al in het nest. Als een pomeriaan puppy’s krijgt, houdt zij in het begin zelf het nest schoon. Zodra de puppy’s wat groter worden en rond gaan lopen, zoeken ze steeds meer de buitenkant van het nest op om daar te gaan plassen en poepen. Pups die te weinig ruimte hebben, ontwikkelen dit gedrag minder sterk. Heb je dus een nest met puppy’s, dan weet je nu hoe belangrijk het is om ze voldoende ruimte te geven. Hoe vaak moet je pomeriaan puppy naar buiten? Sketch is inmiddels al weer tweeënhalf jaar oud en in de afgelopen jaren heb ik heel wat over haar geschreven. Eén van de meest belangrijke dingen is en blijft toch wel dat je echt de tijd moet nemen voor het opvoeden van je pup. Toen Sketch bij mij kwam wonen, heb ik er voor gezorgd dat ik de eerste vier weken thuis was. Sketch was toen trouwens vijf maanden oud, niet meer echt een puppy dus, maar er was zeker nog genoeg te leren en te oefenen op dat moment. Ga je je pomeriaan zindelijk maken, neem hier dan de tijd voor. Een pomeriaan moet niet alleen leren om zijn behoefte buiten te doen, het vergt ook gewoon een lichamelijk groeiproces van het beheersen van de blaas- en kringspieren, en dit kost tijd. Hoe jonger een puppy is, des te korter hij zijn plasje kan ophouden. Geen enkele pomeriaan is natuurlijk hetzelfde, maar richtlijnen zijn dat een puppy van acht weken oud zijn plas ongeveer twee uur kan ophouden. Dit betekent dus dat hij maar liefst twaalf keer plast op een dag. Een pomeriaan van zeven maanden kan zijn plas zo’n twaalf uur ophouden en nu hoef je dus ook een stuk minder vaak naar buiten. Nogmaals; dit zijn richtlijnen. Sommige mensen moeten nu ook eenmaal vaker plassen dan anderen, en met honden is het natuurlijk precies zo.

Een plas of poep zien aankomen

Heb je niet eerder een puppy gehad? Dan klinkt dit je wellicht een beetje raar in de oren, maar heb je al ervaring met puppy’s (of met grotere honden) dan zul je al heel gauw merken dat je een plas of een poep ziet aankomen. Net als mensen hebben ook honden ritueeltjes. Er kan niet zomaar overal geplast of gepoept worden door je pomeriaan, ze zullen namelijk altijd zoeken naar ‘het perfecte plekje’. Veel pomeriaantjes die hun behoefte moeten doen, gaan in kringetjes lopen en rond snuffelen, soms tot het overdrevene aan toe. Dat is dus het moment dat je je puppy op moet pakken en buiten neer moet zetten, of op de plasmat als je die gebruikt. Dit moet je niet één keer doen, maar élke keer opnieuw.

je pomeriaan zindelijk maken

Een pomeriaan zindelijk maken door altijd te belonen en nooit te straffen

Een pomeriaan zindelijk maken kost tijd. Het is belangrijk om je pomeriaan te belonen en nooit te straffen. Doet hij buiten zijn behoefte, beloon dit gedrag dan door hem aandacht of een snoepje te geven. Doet hij (per ongeluk) binnen zijn behoefte, dan kun je best ‘foei’ zeggen, maar dit heeft dus echt alleen zin als je het ter plekke doet. Neem je pomeriaan pup zo’n moment ook vooral mee naar buiten om te laten zien dat dát de plek is waar hij zijn moet. Zie je een keer een plasje of een poepje liggen, dan heeft het geen zin om je pup daar later alsnog voor te straffen. Je pup kan namelijk de link niet leggen tussen het feit dat hij binnen zijn behoefte gedaan heeft en zijn straf. Je wilt verder ook voorkomen dat je pomeriaan op plekken gaat plassen of poepen waar je hem niet kunt zien en op die manier dit soort ‘stiekeme’ gedrag stimuleren.

Ga niet alleen naar buiten om te plassen of te poepen

Buiten zijn en wandelen vinden de meeste pomeriaantjes heel erg leuk! Om te voorkomen dat een pomeriaan naar buiten gaan slechts associeert met een poep en een plas doen is het belangrijk om je pomeriaan niet elke keer direct daarna weer mee naar huis te nemen. Sowieso is lichaamsbeweging belangrijk voor een hond, maar je wilt voorkomen dat een hond aanleert dat hij direct na een plas of poep naar binnen gaat of moet. Juist omdat de meeste honden wandelen zo leuk vinden, zal hij zijn plas of poep bewust uit gaan stellen omdat ze nog wat langer buiten willen blijven. Omdat ze het op een gegeven moment echt niet meer onder controle hebben, krijg je juist ongelukjes en dat wil je natuurlijk niet.

Een commando aanleren bij het zindelijk maken van je pomeriaan

Hoewel het soms lijkt of een pomeriaan alles begrijpt wat je zegt, is dat in feite natuurlijk niet echt zo. Hondjes zijn gebaat bij korte commando’s. In plaats van ‘wil je alsjeblieft hier komen’, zeg je dus ‘hier’. Dát snapt een hond echt! Sketch herkent ook het woord ‘plas’. Zij kan echt aangeven wanneer ze moet. Ze gaat dan bij de deur staan, maar ook als ik denk dat ze moet en ik zeg ‘plas’, dan gaat ze op en neer springen ten teken dat ze inderdaad moet. Een pomeriaan een commando leren is niet heel moeilijk, in feite is het hetzelfde als je pomeriaan trucjes leren. Door elke keer het woord ‘plas’ te gebruiken als hij heeft geplast, zal je pomeriaan dit woord gaan herkennen en uiteindelijk op die manier straks aan jou kunnen aangeven dat hij moet plassen.

HEB JIJ ERVARING MET HET ZINDELIJK MAKEN VAN EEN PUPPY?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Leuk om te lezen en handige tips voor (toekomstige) eigenaren van een Pomeriaan. Bij katten, in ieder geval die van ons, kun je het ook zien aankomen. Amy gaat dan keihard door de gang sprinten:-) Maar ik hoef er natuurlijk alleen voor te zorgen dat de bak schoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.