Wil je graag een pomeriaan puppy adopteren? Onderschat zeker de tijd en aandacht die een puppy nodig heeft niet. 6 écht Belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Een pomeriaan puppy adopteren? Haal een puppy nooit te vroeg bij de moeder weg

Wil je een puppy adopteren, dan is het heel belangrijk om te weten dat een puppy niet te vroeg bij de moeder weggehaald kan worden. De wettelijke leeftijd waarop een puppy bij de moeder weg mag, is met zeven weken. Dit is niet alleen beter voor het welzijn van de puppy, het is zelfs illegaal om een puppy eerder weg te halen. Een puppy doorloopt verschillende stadia tijdens het opgroeien. In de periode dat een puppy nog in het nest zit, leert hij bijvoorbeeld onder andere om te socialiseren. Als je je pomeriaan puppy op mag halen, moet hij voorzien zijn van een chip, een paspoort en bovendien zijn ontwormd en ingeënt. Denk er aan dat deze chip nog geregistreerd moet worden.

Een pomeriaan puppy moet nog zindelijk worden gemaakt

Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van de puppy zelf, maar houdt er maar rekening mee dat een puppy nog zindelijk gemaakt moet worden, zodra hij bij jou komt wonen. Sketch kwam bij mij wonen toen ze vijf maanden oud was en ik denk dat ze rond de zeven maanden zindelijk was. Dit is een algemene richtlijn waar ze toevallig aan voldoet; de meeste puppy’s zijn rond de zeven of acht maanden zindelijk. Het is super belangrijk om een dagschema voor een puppy aan te houden, en zeker ook vanwege het zindelijk maken. Een puppy kan ’s nachts (en trouwens ook overdag!) zijn plas en poep niet (lang) ophouden, dus je zult zeker in het begin ’s nachts met je pup naar buiten moeten. Is dat niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld in een flat woont, dan kun je gebruik maken van een puppytrainer.

Zorg dat je de eerste drie weken thuis bent als je een pomeriaan puppy gaat adopteren

Wanneer je een puppy in huis neemt, is het belangrijk om hem de eerste weken niet alleen te laten, of in ieder geval zo min mogelijk. Een pup moet wennen aan zijn nieuwe omgeving, zijn nieuwe baasjes en aan het feit dat hij uit het nest is. Je puppy heeft aandacht en verzorging nodig van zijn nieuwe ‘mama’, jij dus! Natuurlijk is het ook belangrijk om je puppy te leren om alleen te blijven. Je kunt immers niet vierentwintig uur per dag thuis zijn, of in de buurt van je puppy. Het is echter wel heel erg fijn voor de pup, en ook voor jullie band, om de eerste drie weken dat hij bij jou is, zoveel mogelijk samen te zijn. In die periode kun je trouwens al wel prima beginnen met de pup af en toe alleen laten. Daar begin je natuurlijk heel voorzichtig mee, zoals je pup even alleen laten in een andere ruimte waar jij niet bent. Later kun je dan een paar minuten de deur uit, en dat kun je dan vervolgens gaan opbouwen. Een pomeriaan puppy heeft veel tijd en aandacht nodig. Het is erg belangrijk om de tijd die je aan je pomeriaan puppy besteedt, niet te onderschatten. Dan heb ik het niet alleen over de tijd dat je bezig bent met het zindelijk maken en het uitlaten. Een puppy wil graag aandacht van zijn nieuwe baasjes, hij wil jou leren kennen, ontdekken en met je spelen. Hij wil bij je zijn, tegen je aan of bij je in de buurt slapen, met je knuffelen. Het is denk ik ook wel heel erg afhankelijk van welk ras je puppy is. Ik heb heel bewust voor een pomeriaan gekozen, juist omdat pomeriaantjes zo aanhankelijk zijn. Er zijn natuurlijk hondenrassen die sowieso minder aanhankelijk zijn, en dan verschilt het natuurlijk ook nog per karakter.

Consequent zijn is super belangrijk

Als er een puppy in huis komt wonen, is het super belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken met elkaar te maken over wat hij wel en niet mag. Een puppy heeft absolute duidelijkheid nodig, van iedereen uit het gezin. Als jij bijvoorbeeld zegt dat je puppy op de bank mag springen, maar van je man mag het niet, dan zal je puppy dat niet snappen. Ook als je je puppy niet wilt leren / laten bedelen om hapjes, dan moet je hier allebei consequent in zijn. Een pup is gebaat bij duidelijke commando’s, zoals zit, blijf, af en hier. De toon van je stem is hierin ook belangrijk. Zorg ervoor dat in de toon van je stem duidelijk is of de pup iets goeds doet, of juist als hij iets doet wat niet mag. Heeft je puppy iets goeds gedaan, dan kun je hem belonen door een hoge stem op te zetten, bijvoorbeeld ‘goeoeoeoeoeod zo!’ of ‘braaaaaaaaaaf’. Straf een puppy nooit, en al helemaal niet als hij bijvoorbeeld een uur geleden iets heeft gedaan wat niet mag. Hij zal namelijk niet snappen waarom hij gestraft wordt. Beter is het om goed gedrag altijd te belonen (met aandacht, spelen en af en toe een snackje) en ‘slecht’ gedrag te negeren. Op deze manier wordt het voor je puppy namelijk extra leuk om goed gedrag te vertonen.

Financiën waar je rekening mee moet houden

Met alleen de adoptie van een puppy ben je er natuurlijk nog niet. Een puppy heeft allerlei dingen nodig. Voor de hand liggende benodigdheden zijn bijvoorbeeld een harnas of halsband, een riem, drink-en voederbakjes, een mand, een bench (optioneel, ik heb er geen voor Sketch) en speeltjes. Maar ook daarmee ben je er nog niet. Ik heb een huisdierenverzekering voor Sketch, maar zeker niet alles wordt daardoor gedekt. Ik heb er bijvoorbeeld heel bewust voor gekozen om haar te laten steriliseren (dat kan trouwens drie maanden na de eerste loopsheid). De kosten van deze sterilisatie worden niet gedekt door een huisdierenverzekering. Misschien kun (of wil) je de vacht van je puppy niet zelf onderhouden en moet je puppy naar de hondentrimsalon. Sketch gaat bijvoorbeeld eens per kwartaal. Ook moet je puppy ontwormd worden, dit zijn kosten die ook niet gedekt worden door de verzekering. Sommige puppy’s hebben speciaal voer nodig wat aardig in de kosten kan lopen. Sinds haar sterilisatie krijgt Sketch bijvoorbeeld speciaal dieetvoer van Royal canin.

HEB JIJ EEN HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Ik denk dat het erg belangrijk is dat mensen die een huisdier overwegen (niet alleen een hond), zich goed inlezen wat er allemaal bij komt kijken. Niet alleen qua tijd, maar ook qua financiën. Je moet je diertje wel kunnen onderhouden!

 2. Ooit wil ik nog wel een puppy. Het is zo gezellig! Maar voor nu is het voor ons niet zo handig. Onze kat is nog wat eigenzinnig en ik denk niet dat hij het leuk vindt als er ineens een enthousiast hondje in huis is.

  1. Christiana says:

   Ah ja, dat is inderdaad super belangrijk om rekening mee te houden! Het lijkt me echt enorm zielig als je een nieuw diertje adopteert en dat het dan niet klikt met het diertje wat al bij jullie woont:-( Wij hebben eerst ook naar asielhondjes gekeken en ik zag vaak dat dat een reden was dat bepaalde dieren in het asiel zaten.

 3. Consequent zijn is inderdaad enorm belangrijk! Jullie hebben natuurlijk een minihondje, maar wat ik vaak zie bij anderen, is dat ze dingen bij een pup toestaan omdat het zo schattig is (op schoot liggen, tegen je aan springen) en die ze dan bij de volwassen hond niet meer willen hebben. Fout gedrag weer afleren is dan zoveel lastiger…

  O, en ik zou ook zeggen: je pup genoeg rust geven en zeker niet uit enthousiasme verre wandelingen gaan maken. Pups mogen nog niet zo ver lopen.

  1. Christiana says:

   Ja, ik snap heel goed wat je bedoelt! Maar ik probeer er bij Sketch ook wel op te letten dat ze niet tegen iedereen aan springt haha;-) Ze doet dat namelijk nogal eens uit enthousiasme, maar ook al is ze klein, niet iedereen is daar natuurlijk van gediend. Echt belangrijk om dat te respecteren, vind ik. Gelukkig luistert ze meestal wel als we zeggen dat ze dat niet moet doen.

 4. Ik heb altijd gezegd, als ik een vrijstaande villa heb dan neem ik op zeker weer honden, puppy’s of volwassen honden. Ik ben te dol op honden en katten en de gezelligheid die ze meebrengen. Maar wat je zegt, je moet er goed over nadenken. De aandacht, de verzorging en de kosten. Niet alleen de inentingen maar ook als ze ziek worden. Wij hebben (bewust) geen huisdierenverzekering en de rekening van Marie bij de dierenarts was toen flink slikken Maar het is iets wat je gewoon doet want het moet. Dan maar even wat krapper leven. Geen probleem. Ik denk dat mensen zich soms behoorlijk verkijken wat er allemaal bij komt kijken, dus goed dat je verteld dat er gewoon veel bij komt kijken. Er zijn te veel mensen die zo een beestje maar weer weg doen omdat het tegen valt. Zeker als men op vakantie wil… Ha, en dat zit er nu niet in! Veel honden en katten kunnen nu gerust ademhalen, haha! Ik verbaas mij er ieder jaar nog over hoeveel huisdieren er aan een boom achtergelaten worden, daar word je toch verdrietig van?

  1. Christiana says:

   Oh vreselijk inderdaad! Nog voordat we Sketch hadden, vond ik het al onbegrijpelijk, maar nu snap ik zulke verhalen helemaal niet meer:-( Laatst ook dat verhaal van een hondje dat in een prullenbak gedumpt was op Schiphol omdat hij niet mee naar binnen mocht in het hotel. Dan zoek je toch gewoon een ander hotel?!

 5. Ik heb ook gemerkt dat een hond nemen meer geld kost dan je denkt! Naast voer en dierenarts kosten komen er nog veel kleine dingen bij zoals speelgoed. Gelukkig kan je het zo duur maken als je zelf wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.