Je pomeriaan alleen thuis laten is een kwestie van oefenen en heel veel geduld hebben. Dit zijn vast 5 dingen die ik geleerd heb.

Je pomeriaan alleen thuis laten door hem goed te laten wennen

Een hond is een sociaal dier. Hij is dus graag onder de mensen. Laat ik in dit artikel dan ook vooropstellen dat ik vind dat je in feite alleen een hond zou moeten adopteren als je de hond ook echt de tijd en aandacht kunt geven die hij verdient. Mijn pomeriaan Sketch kwam bij mij toen ze vijf maanden oud was. Natuurlijk heb ik in de afgelopen tijd veel nieuwe inzichten gehad en dingen geleerd. Ik ben geen honden trainer of expert, maar ik kan je wel zeggen welke dingen bij mij wel en niet werken en welke dingen ik gedaan heb om ervoor te zorgen dat Sketch alleen thuis kan zijn. Jouw ervaringen kunnen natuurlijk anders zijn. Net zoals elke pomeriaan en elke hond anders is. Ik doe ook geen uitspraken over hoe lang je je hond alleen kan laten, want ik geloof ook zeker dat dit heel erg afhankelijk is van de hond zelf. Toen Sketch bij mij kwam wonen, ben ik de eerste vijf weken bijna continue bij haar geweest. Ik heb dit toendertijd zo kunnen regelen met mijn werk. Het is geen goed idee om je pup direct (lang) alleen te laten. Echter, in de meeste gevallen zul je niet 24 / 7 thuis zijn en dus zullen er altijd momenten zijn dat je pomeriaan eens alleen thuis is. Het is echt belangrijk dat je je pomeriaan dus wel leert wennen aan het alleen thuis zijn. Dit kun je doen vanaf het moment dat je hond ongeveer elf weken oud is. Ga niet direct de deur uit, maar oefen eerst met je pomeriaan alleen in een andere ruimte laten. Jij gaat dan bijvoorbeeld naar boven en je hond blijft alleen in de woonkamer. Je kan zelfs nog ‘kleiner’ beginnen door in dezelfde ruimte te blijven, maar de ruimte van je hond afbakenen met bijvoorbeeld een puppyren. Hij kan je dus zien, maar niet bij je komen. Start met een minuutje en bouw dit steeds verder op. Na een tijdje ga je dus ook daadwerkelijk een paar minuten echt de deur uit.

Een ritueel voor het vertrekken, of toch niet?

Een pomeriaan en eigenlijk elke hond is slimmer dan je vaak denkt. Voor je het weet herkent een hond een patroon. Voorbeelden van patronen die je hond op een gegeven moment zal gaan herkennen zijn de momenten dat je hem mee uit neemt, wanneer hij eten krijgt en wanneer jij weg gaat. Op zich is het goed om een hond aan het moment te laten wennen dat jij weg gaat. Omdat jij elke keer dat je weg gaat weer terug komt, weet je hond dat op een bepaald moment ook. Dat is voor hem een geruststelling. Aan de andere kant is er ook iets voor te zeggen om een patroon te doorbreken, vooral als er ongewenst gedrag meespeelt. Zo zag ik ooit een filmpje over een pomeriaan die absoluut niet alleen gelaten kon worden. Het arme beestje flipte echt volledig zodra zijn baasje de deur uit ging. Het was gewoon zielig om te zien. Er werd toen een hondentrainer bijgehaald en die vroeg de vrouw precies te doen wat ze altijd deed als ze aanstalten maakte om weg te gaan. We zagen het pomeriaantje inderdaad enorm luidruchtig blaffen en haar zelfs in haar been bijten. Toen vroeg de trainer om het patroon te doorbreken. De vrouw moest haar spullen pakken, maar vervolgens niet weggaan en eerst nog vijf minuten door een tijdschrift bladeren. Toen de vrouw daarna toch weg ging, was het hondje helemaal kalm. Kern van het verhaal? Patronen die goed zijn, kun je onderhouden. Patronen waar je hond gestrest van raakt, moet je dus proberen te doorbreken.

Zorg voor een veilige omgeving als je je pomeriaan alleen thuis laat

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar moet je je pomeriaan alleen thuis laten, zorg dan voor een veilige omgeving. Ik ben zelf geen voorstander van een bench. Ik heb er in het begin eentje gehad, maar zodra ik Sketch er in zag zitten, vond ik het zo’n zielig gezicht dat ik hem direct daarna weg gedaan heb. Voor sommige honden echter, geeft de bench juist een veilig gevoel. Zorg er wel voor dat de bench groot genoeg is zodat je hond er ook echt languit in kan gaan liggen. Hun mand kan dit veilige gevoel ook geven, net zoals een kledingstuk of dekentje dat naar jou ruikt. Zorg dat ze altijd toegang hebben tot vers eten en water. Zorg voor speeltjes zodat ze iets te doen hebben, een Kong, knuffeltjes of een snuffelmat zijn ideeën. Zorg verder dat de omgeving veilig is. Zorg ervoor dat je pomeriaan niet bij giftige bloemen of planten kan, laat geen chocolade of andere dingen staan waar je hond erg ziek van kan worden. Een hond die zich gestrest voelt en verveeld is, kan op dingen gaan kauwen. Laat om die reden geen spullen slingeren waar de hond op kan gaan kauwen. Voor een puppy laat je een schone plasmat achter. In de zomer is het belangrijk om er op te letten dat de plek waar je hond alleen blijft niet te heet wordt. Een serre bijvoorbeeld kan veel te heet worden en dit kan erg gevaarlijk zijn. Zorg verder ook voor zo min mogelijk prikkels. Ik laat Sketch bijvoorbeeld liever boven alleen. Beneden heb ik ramen tot aan de vloer en elke keer wanneer mensen langs lopen, gaat ze daarnaar blaffen. Boven kan ze niet overprikkeld raken door dit soort dingen. Je kan er ook voor kiezen om de gordijnen te sluiten. Sommige honden vinden hondenmuziek fijn.

Ongewenst gedrag als je pomeriaan alleen thuis is

Wanneer je pomeriaan toch gestrest is wanneer hij alleen thuis is, kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen. Hij kan gaan janken, continue blaffen, maar ook op slooptocht gaan. Mocht je nu thuiskomen en ontdekken dat hij bijvoorbeeld dingen kapot gemaakt heeft of geplast of gepoept heeft in huis, straf je pomeriaan dan niet. Je weet namelijk niet hoe lang geleden het gebeurd is en je pomeriaan zal niet snappen waarvoor hij gestraft wordt. Bovendien zal hij de straf gaan associëren met jouw thuiskomst of juist met jouw afwezigheid waardoor hij alleen nog maar meer gestrest raakt. Draai het dus om; door goed gedrag te belonen met aandacht en snoepjes en negatief gedrag te negeren. Heb je je pomeriaan alleen thuis gelaten en ziet alles er nog hetzelfde uit als je terug komt? Het is natuurlijk super fijn dat je hond niet op slooptocht geweest is. Maar verder weet je eigenlijk niet hoe het met je hond gegaan is. Ik heb om die reden op een bepaald moment een hondencamera in huis gehaald. Ik ontdekte op deze manier dat Sketch super rustig is als ik er niet ben en eigenlijk vooral heel kalm ligt te slapen. Dit was voor mij een enorme geruststelling en ik gebruik hem nog steeds op dagen dat ze alleen thuis is. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te vertellen over je pomeriaan alleen thuis laten, maar dit zijn vast een aantal dingen waar je wellicht al mee aan de slag kunt gaan.

WELKE TIPS PAS JIJ WELLICHT AL TOE WANNEER JE JE HUISDIER ALLEEN THUIS LAAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Leuk om te lezen ook al hebben wij geen hond. Wat goed dat jullie zo zorgvuldig om zijn gegaan met Sketch. Als ik de hoeveelheid puppies in het park zie ben ik echt bang voor de tijd na corona. Van sommige hondenbezitters hoor ik dat zo’n diertje nog maar 6!!! weken is en volgens mij is dat veel te jong om al bij de moeder weg te gaan. Voor katten is het niet zo’n probleem ze alleen te laten maar Amy komt altijd aangerend (uit de badkamerlade:-) als wij thuiskomen. Dat er hondenmuziek bestond wist ik niet maar Amy wordt rustig van Bach. Misschien moet je nog een 3e blog beginnen over Pomeriaantjes. Fijn weekend.

  1. Christiana says:

   Haha, de pomeriaan artikelen worden veel gelezen, maar een derde blog? Nee, ik moet er niet aan denken;-) Ik heb mij inderdaad ook altijd laten vertellen dat katten makkelijker alleen gelaten kunnen worden. Ik moet er altijd om lachen dat Amy in die la kruipt. Ik zie het al voor me dat Sketch in de badkamer la gaat liggen. Het zou haar trouwens niet eens lukken om er in te klimmen, want ze is er te klein voor;-)

 2. Dit blogartikel is erg nuttig

 3. Wat een lieverd! Als Fee een paar uurtjes alleen thuis is zorg ik dat er genoeg drinken en eten is, ze lekker in haar mandje kan liggen en dat ik van te voren een flink stuk heb gewandeld x

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook een goede tip! Om je hondje lekker moe te maken van tevoren. Ik zie op de camera ook altijd dat Sketch voornamelijk ligt te slapen als wij er niet zijn.

 4. Wij hadden voor Vinkie (boerenfox) eerst ook een bench, maar dat vond ik niks. Wij moesten ergens naartoe en ik heb toen de camcorder op hem gericht om te kijken hoe dat ging. Zo zielig zat hij te janken dus nooit meer. Wij lieten onze honden eerst even alleen in huis (liepen dan een rondje om het huis) en zo steeds wat langer. Later vonden ze alles prima, maar altijd blij als iemand weer terug was natuurlijk!

  1. Christiana says:

   Nou, inderdaad! Niemand is zo blij als je weer thuiskomt zoals je hond;-) Andre werkt alweer een jaar thuis, dus hij is meestal aan het koken als ik terug kom. Sketch kent dat ritueel inmiddels natuurlijk en ze gaat steevast bij het grote raam liggen wachten zodra hij begint te koken en dan ligt ze daar echt te wachten tot ik thuis kom, ik word daar altijd zo blij van.

 5. • Wat fijn om te weten.
  • Hier hebben we een Frans buldog. Door de corona was mijn man meer thuis en was dat ideaal voor toen ons Puppy. Nu os hij al 1 jaar en 3maand. Vlede maand is mijn man terug op gestart met werken en ben ik gaan werken en zoon is naar school . Wat doe hij het super goed mijne buldog. De Woensdag en vrijdag ben ik altijd in de middag thuis en dan is het heerlijk om hem bij me te hebben. Dan ga hij ook overal mee.

 6. Een camera is inderdaad een heel goed idee. Fijn om dan te zien dat Sketch helemaal op haar gemak is. Is toch weer een geruststelling.

 7. Anoniempje says:

  Hier een pom pup van 14 weken..
  Hoeveel geduld we ook met haar hebben is ze zowel overdag als snachts druk met wolven piepen blaffen
  Ik kan nog niet eens naar de wc of haar gezang begint meteen we hebben van alles geprobeerd en helaas niks werkt
  Besloten dat we tot de 2e week van januari het aan kijken geen positieve veranderingen gaan we een puppy gedrags deskundige bellen voor een afspraak dus hopelijk veranderd er zelf iets voor we hulp in gaan schakelen

 8. Beste
  Mijn dochter heeft sinds maart 2022 haar Dwergkeesje die dan maar pas 3/4 manden was. Soms valt het hondje haar aan en weten niet wat dit de oorzaak kan zijn terwijl ze haar op het begin goed opgevoed had en waren dikke vriendjes. Dit weekend haat ze heel de dag alleen geweest en toe mijn dochter s’avonds thuis kwam ging ze onmiddellijk nar buiten en wilde niet meer binnen komen. Toe ze na eindje buiten toch naar binnen kwam snauwde z en beet in haar hand (wat ze nog gedaan heeft). Het ene moment kan ze super lief zijn en het andere bijt ze, en dit niet om te spelen. Mocht jij een oorzaak weten dan hoor ik het graag. Alvast bedankt Groetjes Fabienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.