Wanneer jij het buiten érg warm vindt, kun je er vanuit gaan dat het ook érg warm is voor je pomeriaan. Hoe voorkom je dat je pomeriaan het té warm krijgt en wat kun je doen als je pomeriaan oververhit is geraakt?
Warmte en je pomeriaan
Een pomeriaan kan over het algemeen minder goed tegen warmte dan een mens. Wanneer je pomeriaan een gezonde vacht heeft, heeft deze een isolerende werking. Wanneer mensen het te warm hebben, gaan ze zweten. Een pomeriaan echter, kán niet zweten. Een pomeriaan raakt het teveel aan warmte kwijt door te hijgen en deels via de voetzooltjes. Het is heel belangrijk om te herkennen wanneer je pomeriaan het te warm heeft. Het ene hondje is natuurlijk het andere niet, dus het ene pomeriaantje zal beter tegen warmte kunnen dan het andere pomeriaantje. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat pomeriaantjes met een donkere vocht sowieso minder goed tegen warmte kunnen, net zoals pups, oudere en zieke pomeriaantjes en pomeriaantjes die last hebben van overgewicht. Een hond die het echt te warm heeft zal dat aan je laten zien. Een hond gaat in dat geval (extreem) hijgen en kan zelfs gaan kwijlen. Een pomeriaan die het te warm heeft, zal vaak niet (meer) zijn vrolijke en dartelende zelf zijn, maar lusteloos in een hoekje liggen. Hij zal weinig of zelfs helemaal niet willen eten. Ook braken kan een teken zijn dat je pomeriaan oververhit is. Wanneer je pomeriaan gevaarlijk oververhit raakt, zal hij erg warm aanvoelen. Je pomeriaan gaat dan vaak sneller adem halen en ook zal de hartslag versnellen. Slijmvliezen kunnen rood worden en je pomeriaan zal op een bepaald moment nauwelijks nog reageren op prikkels. Dan ben je dus in feite al te laat. Het is enorm belangrijk dat je je pomeriaan niet blootstelt aan te hoge temperaturen, buiten niet, maar uiteraard ook niet binnenshuis.
Wanneer is het te warm voor je pomeriaan?
In de meeste gevallen zul je vrij gauw merken wanneer je pomeriaan het (te) warm heeft of zelfs oververhit is. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je pomeriaan het te warm krijgt. Hoe weet je nu wanneer het te warm is voor je pomeriaan? Het is een beetje een dooddoener, maar qua temperatuur is er in feite niet echt een heel duidelijke richtlijn wanneer het te warm is voor je pomeriaan. Er wordt wel gezegd dat je bij temperaturen vanaf ongeveer vijftien graden al op moet gaan passen. Er is natuurlijk een verschil tussen vijftien graden in de volle zon of vijftien graden in de schaduw. Wat verder meespeelt is wat je pomeriaan aan het doen is. Een zeer actieve pomeriaan zal het sneller warm hebben dan een pomeriaan die rustig ligt of aan het slapen is. Verder kunnen temperaturen in bepaalde (afgesloten) ruimtes zeer snel stijgen. Denk aan een bijkeuken, een serre met glas en natuurlijk een auto. Het spreekt voor zich dat wanneer jij het (erg) warm hebt, je pomeriaan het ook erg warm zal hebben. Wat sowieso altijd een goede graadmeter is, is de warmte van asfalt voelen, dat doe je gewoon met je blote voeten of handen. Is het asfalt erg warm en voelt dit echt onprettig aan op jouw blote huid, dan weet je zeker dat het asfalt op dat moment ook zeker te heet is voor je pomeriaan. Heb je een pomeriaan, dan heb je het geluk dat je een heel licht hondje hebt van enkele kilo’s die je dus zeer makkelijk op kan tillen en op een veldje neer kan zetten voor een plas en een poep. Als het te heet is om zelf met blote voeten op het asfalt te lopen, laat je pomeriaan er dan ook niet met zijn poten op lopen. Bedenk dat ook stalen roosters en putten in het asfalt extreem heet kunnen worden. Net als asfalt kan verder ook zand erg (te!) warm worden en zodanig aanvoelen aan de poten. Je pomeriaan op gras laten lopen is vaak de beste keus.
Hoe voorkom je dat je pomeriaan het te warm krijgt en wat doe je bij oververhitting?
Er zijn meer dan genoeg simpele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je pomeriaan het te warm heeft of krijgt of zelfs oververhit raakt. Zorg er altijd voor dat je pomeriaan toegang heeft tot koel en schoon drinkwater én schaduw, zowel binnen als buiten. Ik heb voor mijn pomeriaan Sketch een drinkfles met een grote dop erop die tevens als bekertje kan fungeren, die ideaal is voor onderweg. Het is dus zeker niet nodig om een speciale hondendrinkfles aan te schaffen. Het is natuurlijk wel zo hygiënisch om die specifieke fles alleen voor je pomeriaan te gebruiken, maar dat spreekt voor zich. Ga nooit naar buiten op het heetst van de dag. Laat je pomeriaan dus uit op momenten dat het wat minder warm is en til hem eventueel naar een grasveld in plaats van hem over de stoep te laten lopen. Laat je pomeriaan zich niet te veel inspannen. Maak dus niet zelf aanstalten naar speeltjes, stokken en ballen. Fetch spelen is niet echt een geschikte activiteit wanneer het buiten erg warm is. Mijn pomeriaan Sketch houdt absoluut niet van water, maar er zijn zeker pomeriaantjes die het wel leuk vinden om in een badje te gaan. Je kunt op warme dagen dus zeker een badje in je tuin zetten, het liefst natuurlijk in de schaduw. Een alternatief is een koelmat. Dit is een mat met een gel die koel aanvoelt zodra je hond er op gaat liggen. Ook bestaan er speciale koelhalsbanden, koelbandana’s en zelfs koelvestjes. Zorg verder het hele jaar door voor een goede verzorging van de vacht. Sketch gaat ieder kwartaal naar de trimsalon en tussendoor borstel ik haar zelf ook regelmatig. Door de vacht gezond te houden kan je pomeriaan ook beter omgaan met warmte en trouwens ook met kou gedurende de winter. Door zelf ook regelmatig te borstelen verwijder je eenvoudig losse haren waardoor je pomeriaan zijn warmte toch ook weer wat beter kwijt kan en bovendien voorkom je zo dat de vacht gaat vervilten. Je weet nu hoe je kunt voorkomen dat je pomeriaan het te warm krijgt. Wat kun je doen als je pomeriaan het ondanks alle inspanningen toch te warm heeft gekregen? Breng hem dan zo snel mogelijk naar een koele plek en laat hem water drinken. Zorg ervoor dat het water niet ijskoud is. Je kunt je pomeriaan eventueel in water leggen, ook dit water moet niet te koud zijn. Wat kan helpen is natte handdoeken tegen je pomeriaan aan leggen. Zorg er dan wel voor dat je niet je hele pomeriaan in een handdoek wikkelt, anders kan je pomeriaan zijn warmte alsnog niet kwijt. Houd zeker het snuitje buiten de handdoek. Beter is het om een natte handdoek tegen de buik aan te leggen, en dat gaat vrij makkelijk wanneer je pomeriaan op zijn zij ligt. Heb je niet het idee dat dit voldoende helpt, neem dan zeker contact met op de dierenarts.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.