Baal jij ook wel eens als je terug komt van vakantie en de foto’s bekijkt? Met deze tips heb jij vanaf nu veel leukere vakantie-foto’s.

Bedenk goed wat je op de foto wilt zetten

Ik schreef laatst al een artikel met tips hoe je altijd leuk op een foto staat, maar vakantie-foto’s zijn eigenlijk weer van een heel andere orde. Op je vakantie foto’s wil je natuurlijk mooie en bijzondere plekken en bezienswaardigheden vastleggen, en dan wil je er zelf ook nog een beetje leuk bij staan. Maar er zijn best een aantal dingen waar je rekening mee ‘moet’ houden wanneer je vakantie-foto’s aan het maken bent. Ik geef je 10 super simpele en écht bruikbare tips voor leukere vakantie-foto’s die iedereen kan toepassen. De eerste tip lijkt wellicht voor de hand te liggen, maar ik zie zó vaak foto’s voorbij komen waarbij het eerst wat in me opkomt is: ‘Wát wilde je nu eigenlijk precies op de foto zetten?’ Elke vorm van fotografie is eigenlijk een kunst op zich. Tijdens je vakantie zul je bijvoorbeeld waarschijnlijk veel vaker natuurfoto’s maken dan thuis. Hier zijn echter wel wat skills voor nodig. Een schitterend uitzicht in real life kan op een foto totaal niet overkomen. Probeer in zo’n foto dan ook op iets te focussen. Wil je bijvoorbeeld de zee fotograferen, focus dan op een bootje in de verte en let op wat er verder allemaal in het zicht staat op je foto. Een ander idee is om diepte in een foto te brengen door op iets te focussen wat dichterbij je is.

Let goed op je achtergrond en je voorgrond

Als je eenmaal weet wat je op de foto wilt zetten, dan ga je daarop de focus leggen. Prima, maar verlies hierbij je achter- en je voorgrond niet uit het oog. Stel je voor dat je een foto van de zee wilt maken en je ziet een rij prullenbakken over het hoofd die vrij pontificaal in het midden staan, dan kan dit kan je foto echt verpesten. Wanneer je op straat fotografeert heb je te maken met verkeer, borden, stoplichten en natuurlijk ook weer andere mensen. Hier verander je niets aan, je kan er dan wel voor kiezen om te fotograferen vanuit een andere hoek om bijvoorbeeld dat vervelende stoplicht niet op de foto te krijgen. Let ook verder op putten en afrasteringen op de stoep, heel lelijk als je die in beeld hebt. Verder loont het de moeite om wat foto’s achter elkaar te schieten, zeker wanneer er veel beweging achter je, of in dit geval van de persoon die je fotografeert, is in de vorm van verkeer of mensenmassa’s. Je zult altijd zien dat bepaalde foto’s net even wat mooier zijn.

Leukere vakantie-foto’s met de 1/3 regel

In het verlengde van de eerste en de tweede tip voor betere vakantie-foto’s, kun je de 1/3 regel toepassen. Hiervoor verdeel je het beeld wat je op de foto wilt zetten in drie delen, zowel horizontaal als verticaal. Je krijgt dan dus negen even grote vakken met als het ware snijpunten ertussen. Door hetgeen wat je wilt fotograferen precies op één van die snijpunten te plaatsen, zul je vaak een interessantere danwel ‘spannendere’ foto krijgen. Heel simpel gezegd; plaats het hoofdonderwerp van je foto niet altijd in het midden, maar enigszins aan de zijkant. Bovenstaande foto is daar een leuk voorbeeld van. De foto is nu net wat leuker omdat ik niet precies in het midden van de foto zit.

Zoek leuke plekjes en heb geduld

Zeker op vakantiebestemmingen zijn er echt leuke plekjes in overvloed, maar soms moet je er gewoon even naar zoeken. Leuke plekjes hoeven echt niet altijd ingewikkeld te zijn. In trappenhuizen bijvoorbeeld kun je heel gave foto’s maken. En verder is het altijd leuk om inspiratie op te doen van andere fotograferende mensen om je heen. Natuurlijk zie je een hoop ‘slechte’ plekken om je heen waarop mensen foto’s maken, maar soms ontdek je door andere fotograferende mensen opeens super leuke locaties! Het loont dus de moeite om eens even rond te kijken voordat je lukraak foto’s gaat schieten. Wanneer je op je vakantie foto’s wilt maken, zul je vaak ervaren dat het erg druk is om je heen, zeker wanneer je toeristische attracties bezoekt. Meningen kunnen verschillen, maar ik word persoonlijk niet heel blij van foto’s waar naast een toeristische attractie, al dan niet met mijzelf er op, ook nog eens een massa (vreemde) mensen opstaat, of misschien nog wel erger, delen daarvan. Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen, maar heel vaak is het zo dat door gewoon geduld te hebben, gewoon simpelweg wat langer op dezelfde plek te blijven staan met je camera in de aanslag, je opeens wel eventjes een plekje ‘voor jezelf’ hebt.

mango maxidress

Leukere vakantie-foto’s door je spullen even los te laten

Ik zie het zo vaak gebeuren; mensen die zich met een strálende glimlach pontificaal voor de Eiffeltoren installeren voor een foto, maar dan nog een verfrommelde jas in hun ene hand en het dopje van de cameralens in hun andere hand hebben. Zó jammer! Geef je spulletjes even aan je fotograaf. Wil je je tas liever bij je houden, check eerst even of hij niet half open hangt als je er bijvoorbeeld net je camera uit gehaald hebt. Heb verder aandacht voor je omgeving. Rondom toeristische attracties heb je vaak te maken met bordjes en bewegwijzering en in musea kun je daar nog brandmelders, brandblussers, exit-bordjes en hangende touwen bij op tellen. Geen leuke dingen om op de foto te hebben. En eigenlijk hoeft dat ook niet, door de foto vanuit een bepaalde hoek te schieten. Vaak werkt het ook al goed door simpelweg zelf voor een bordje te gaan staan. Houdt verder ook altijd rekening met spiegels en ramen. Hier kun je ongewenste reflecties van zowel je fotograaf als andere mensen in je omgeving in gaan zien. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je een zonnebril draagt. Sommige glazen reflecteren veel, en dat kan afleiden van je foto.

Leukere vakantie-foto’s door te fotograferen vanuit verschillende hoeken

Toeristische attracties zijn vaak zo mooi dat het echt de moeite waard is om ze vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Een mooi voorbeeld is natuurlijk de Eiffeltoren, die kun je vanaf zoveel verschillende locaties fotograferen en steeds krijg je dan een heel andere foto. Rondom de Eiffeltoren staan trouwens heel veel hekken, zo zonde om daar bij te gaan staan, terwijl er voldoende locaties zijn van waaraf je die hekken helemaal niet op de foto hoeft te hebben. Naast de tips dat je de toeristische attractie vanaf verschillende plekken kunt fotograferen en zelf eens wat vaker op een andere plek gaat staan of een andere pose aanneemt, kun je natuurlijk ook je fotograaf op een andere plek laten staan. Laat hem eens wat verder van je af gaan staan en dan krijg je heel leuke vakantie-foto’s. Ook kan je fotograaf eens door de knieën gaan, ergens gaan zitten (of zelfs liggen!) of juist ergens op gaan staan. Dan krijg je ook weer heel andere foto’s dan wanneer hij recht voor je staat.

tips voor leukere vakantie foto

Leukere vakantiefoto’s door te poseren of te bewegen

Ik snap heel goed dat sommige mensen het moeilijk vinden om te ‘poseren’ voor een foto. Hiervoor heb ik twee tips; voelt een ‘pose’ ongemakkelijk aan, dan zal hij er in de meeste gevallen ook zo uitzien op een foto. Wat ik bijvoorbeeld in Parijs continue zag, was mensen die door hun knieën zakken en op hun hurken op de foto gaan. WHY? Verder kun je ook prima bewegen op een foto. Ik loop bijvoorbeeld heel vaak voor een foto. Dit ziet er in alle gevallen natuurlijk uit, en bovendien maak je een foto hier simpelweg wat spannender door. Want waar komt ze vandaan? Of waar gaat ze naartoe? Wat is er buiten haar gezichtsveld dat wij niet op de foto zien? Verder hoeven foto’s niet altijd maar recht van voren genomen te worden. Je kan ook achteromkijken, ‘ergens’ naar toe kijken of van achteren gefotografeerd worden. Dit zijn allemaal leuke variaties om uit te proberen. Vind je dit allemaal lastig, dan kun je natuurlijk ook spontane foto’s (laten) maken als je gewoon ‘iets’ aan het doen bent.

WELKE TIPS VOOR LEUKERE VAKANTIE-FOTO’S PAS JIJ AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Ja dit zijn echt goede tips! Hier heb ik wat aan, want ik blijf het lastig vinden mooie foto’s te maken. Helemaal op vakantie.

 2. Leuke tips! Op toeristische plekken is het inderdaad je momentje uitkiezen om een foto te maken. Wij wachten ook totdat er zowat niemand opstaat, al blijft het lastig als het er heel druk is. En wij schieten ook heel veel foto’s achter elkaar, zo moet er zeker eentje tussen zitten die goed is.
  Grappig is dat juist Tom (en soms ik) juist vaak ook foto’s maken van niet specifiek toeristische dingen. Zo maakte ik een foto bij Scheveningen van al het afval dat in het water dat dreef en Tom maakt bv. foto’s van een muurtje of een putdeksel. Meer artistiekerige plaatjes. Juist die afwisseling maakt het juist voor ons leuk als herinnering aan bijzondere locaties.
  p.s zo schattig hoe je voetje zo cute optilt, ik vrees dat als ik dat zou doen dat het een bizarre foto wordt, hihi…

  1. Christiana says:

   Geduld hebben en meerdere foto’s achter elkaar maken zijn inderdaad de makkelijkst toe te passen tips waar je altijd wel profijt van hebt. Inderdaad; afwisseling in foto’s maakt het leuk om ze later terug te kijken, zeker wanneer je tussendoor juist bijzondere of ‘andere’ dingen uitzoekt om te fotograferen!

 3. Natascha - Beautyopinie says:

  Weet je wat mijn tip is? Zoek een fotograaf die het ook leuk vindt haha. Als ik de foto’s maak probeer ik dit soort dingen allemaal uit. Maakt mijn vriend de foto’s? Dan sta ik er vaak maar half op 😉

  1. Christiana says:

   Je hebt helemaal gelijk!! Gelukkig vind Andre het meestal leuk om foto’s te maken, maar ik kan me voorstellen als je met je man / vriend of met iemand op vakantie bent die er niet zo van houdt, het allemaal wat lastig(er) is. Toch heb ik van jou / jullie al héél wat wat mooie (vakantie)foto’s voorbij zien komen;-)

 4. Wat een leuk artikel! Ik ben gek op fotografie en vind dit soort tips dan ook altijd leuk om te lezen. Je staat overigens prachtig op werkelijk elke foto.
  Ik vind zelf vakantiefoto’s soms een uitdaging als ik met andere mensen ben. Mijn ouders zijn inmiddels wel gewend dat ik van alles op de foto wil zetten en er ook zelf regelmatig op wil (en dat dat dan niet 1 foto en klaar is, haha) en kennen inmiddels zelfs wat fotografietrucjes, maar daar wil ik niet iedere mede-reiziger mee opzadelen (mijn lieftallige broers zijn bijvoorbeeld geen fan, haha). Wel vind ik het heel leuk om uitgebreid de tijd te nemen om van bijvoorbeeld mooie gebouwen en natuurplekken foto’s te maken vanuit allerlei hoeken. En ik bof dat vooral mijn moeder het geen enkel probleem vindt om tientallen foto’s te maken zodat ik wat te kiezen heb 🙂

  1. Christiana says:

   Dat is lief, dankjewel Romy! Kan ik me helemaal voorstellen hoor, dat niet iedereen altijd maar zin heeft om foto’s te maken, zeker niet tijdens vakantie. Maat uiteindelijk is het wel zo leuk om ze te hebben! Lief dat jouw moeder vaak foto’s van jou wil maken;-)

 5. Kom je nu mee 😊 , nu ik terug ben van vakantie haha. Grapje hoor, deze tips kun je altijd en eigenlijk overal gebruiken. Straks in Parijs ga ik er zeker mee aan de slag. De 1/3 regel vind ik interessant en kende ik nog niet. Wat betreft de tips mis ik nog wel een hele belangrijke.. namelijk een geduldige fotograaf bij de hand hebben hihi. André lijkt me super geduldig. Geweldig dat ie ook wil wachten dat er bij voorbeeld niemand op een trap loopt. Mijn man is wat dat een stuk minder geduldig (zeker wanneer het snik heet is zoals op vakantie in Gran Canaria; ik kan het ‘em niet kwalijk nemen). Gelukkig wil mijn dochtertje steeds vaker foto’s maken 😉 dan maak ik ze gelijk ook van haar.

  1. Christiana says:

   Haha, ja kom ik nu mee;-) Maar inderdaad; eigenlijk kun je deze tips altijd en overal wel toepassen. Je hebt helemaal gelijk; je moet wel een beetje geluk hebben dat je iemand kan vinden of iemand op vakantie bij je hebt die het leuk vind om foto’s te maken. Andre is inderdaad meestal heel geduldig en hij is het ondertussen ook wel gewend dat we zo nu en dan, of wat vaker…, een ‘stop’ moeten maken voor wat foto’s. Ik hoop dat jullie het heerlijk gehad hebben in Gran canaria, ik kijk alvast uit naar jullie vakantie-foto’s!

 6. Wat een leuke en handige tips, en wat een geweldige foto’s! Ik neem de tips zeker mee voor onze volgende reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.