Staat je huis in de verkoop? Er zijn zelf heel veel dingen die je kunt doen om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers.

Beware

Start met opruimen wanneer je huis in de verkoop gaat

Wat mij betreft is opruimen echt een must als je huis in de verkoop staat en je je huis moet gaan voorbereiden op de kijkdagen. In feite zijn er tijdens het verkoopproces twee belangrijke momenten waarop je huis er goed uit moet zien. Eerst komt er namelijk een fotograaf, die foto’s en wellicht ook een video van het huis zal maken. Dit is een moment dat je wellicht nog wat rommel kan ‘verstoppen’ in kasten of in een klein kamertje. Maar tijdens de daadwerkelijk kijkdagen kun je eigenlijk niets meer verstoppen, omdat potentiële kopers toch in elke ruimte van het huis zullen willen kijken. Een goede eerste indruk is heel belangrijk en rommel in de vorm van bijvoorbeeld rondslingerende spullen kan echt funest zijn voor die eerste indruk.

Een goede eerste indruk

Je voordeur is letterlijk het eerste dat potentiële kopers zullen zien. Besteedt dus aandacht aan je entree. Haal dode planten weg, net als lege potten die totaal geen sfeer en huiselijkheid uitstralen. Zorg voor een goed functionerende deurbel en een nette deurmat. Haal rondslingerende spullen in de hal weg, zoals schoenen, tassen en andere accessoires. Heb je een kleine hal en weinig natuurlijk licht? Zorg voor goede verlichting zodat mensen zich welkom voelen. Ook een schone en frisse geur is belangrijk. Als je huis in de verkoop staat, wil je potentiële kopers natuurlijk graag het gevoel geven dat jouw huis het huis van hun dromen is. Een heel slimme actie daarvoor is om elke ruimte in je huis een functie te geven. Veel mensen zullen plekken of zelfs hele kamers in huis hebben waar in feite niets meer staat dan ondefinieerbare rommel. Met zulke ruimtes maak je potentiële kopers natuurlijk allesbehalve enthousiast. Een koper wil namelijk een logeerkamer, een walk-in closet, een babykamer of een hobbykamer zien en niet een opslagplek voor zooi. Door elke ruimte in jouw huis een functie te geven kun je ze alvast laten zien dat ze één of zelfs meerdere van hun wensen in jouw huis daadwerkelijk uit kunnen laten komen.

Niet alles hoeft zichtbaar te zijn tijdens de kijkdagen

In veel huizen zullen bepaalde dingen minder praktisch of zelfs onhandig zijn. Dit kan te maken met dat je bijvoorbeeld op bepaalde plekken of in bepaalde ruimtes maar beperkt de ruimte hebt. Als je huis in de verkoop staat, is het belangrijk om juist niet de nadruk te leggen op die onhandige zaken. Ik heb twee mooie voorbeelden. Toen ik zelf op zoek was naar een huis stuitte ik op een gegeven moment op een huis met écht tenenkrommende foto’s. Het was zo erg dat het gewoon leek alsof ik in bananasplit zat. In dat huis zat onder andere een niet al te grote toiletruimte met een spoelbak boven de toiletpot. Omdat de ruimte zo klein was, was er nergens plek om wat dan ook neer te zetten. Op de foto stond een goedkope luchtverfrisser op die spoelbak, maar die stond helemaal scheef omdat die spoelbak niet recht aan de bovenkant was, maar licht gebogen. Nu zullen sommigen van jullie wellicht denken; ‘Waarom maak je je druk om zulke details?’ Maar dit is precies een heel goed voorbeeld van een detail waarmee je juist het accent legt op het feit dat die toiletruimte heel erg klein is. Je wilt mensen het potentieel van je huis laten zien, en niet de ongemakken. Een ander mooi voorbeeld om te geven zijn wasrekken. Lang niet alle huizen hebben plek voor een droger, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn. Ik zag ooit een keer een programma wat ging over zogenaamd onverkoopbare huizen. In één van die onverkoopbare huizen hingen in de hele keuken en op de overloop wasrekken aan de plafonds. Het zag er gewoon niét uit. Potentiële kopers knapten daar direct op af, want niemand wil toch continue eten of de trap oplopen tussen de natte was? Zijn er bepaalde dingen in jouw huis die jij zelf onpraktisch vind? Dan is de kans groot dat die gedachte gedeeld wordt met potentiële kopers. Kijk wat je hier zelf aan kan doen, bijvoorbeeld door bepaalde spullen in huis tijdelijk te verplaatsen of elders te stallen.

Haal huisdier gerelateerde spullen weg

Niet iedereen is gecharmeerd van huisdieren. Wanneer je huis in de verkoop staat en je voorbereidt op de kijkdagen is het slim om alles huisdier gerelateerde spullen weg te halen, zeker de rondslingerende spullen zoals dekentjes, knuffeltjes en speelgoed. Huisdieren hebben nu eenmaal een geur en ook aan hun spulletjes kan dus een geur zitten. Het appartement wat ik gekocht heb, rook ook behoorlijk naar katten. Er stond dan ook een enorme krabpaal in de woning. Nu kan ik heel makkelijk door dingen heen kijken en ben ik ervan overtuigd dat als de stukadoor / schilder straks klaar is, ik niets meer van die katjes zal ruiken, maar niet iedereen denkt er zo over. En dan zijn er natuurlijk ook nog de mensen die zelfs allergisch zijn voor (bepaalde) dieren.

Focus op details

Hoewel potentiële kopers niet veel langer dan twintig minuten hebben om rond te kijken in jouw huis, zullen bepaalde dingen toch zeker opvallen in die relatief korte tijd. Bij die opvallende dingen hoort zeker ook de afwerking van je huis. Let hier dus op en doe er wat aan. Denk aan losliggende plinten, slordige bekabeling, gaatjes in de muren en loszittende deurklinken. Werken al je schakelaar en lampen goed? Heb je nergens een druppelende kraan? Je wilt een koper het gevoel geven dat hij zó jouw huis in kan en niet eerst nog 267 klusjes uit moet voeren (al zal dat in de realiteit waarschijnlijk wel gaan gebeuren).

TOEN JIJ EEN HUIS GING KOPEN OF HUREN, WAAR HEB JIJ TOEN HEEL SPECIFIEK OP GELET?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Wat een goed punt zeg, dat niet alles zichtbaar hoeft te zijn, zeker niet als je daarmee de nadruk legt op dat een ruimte klein is of dat een huis geen ruimte voor een droger of wasrek heeft. En ik denk dat je liever ziet dat er geen fonteintje bij een toilet is omdat de ruimte daar te klein voor is, dan dat je zoiets wonderlijks ziet. En dat je liever ziet wat er ergens ontbreekt/niet past, dan dat je ziet dat het er ingepropt is en nog steeds niet past en je het sowieso eruit moet slopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.