Wil je gezonder eten maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Dit zijn een aantal simpele tips waar je direct mee kunt beginnen.

Balans is heel belangrijk wanneer je gezonder wilt eten

Gezonder eten, lekker in je vel zitten en eventueel afvallen gaat allemaal om balans. Het is in theorie eigenlijk heel simpel. Wil je wat kilo’s kwijt, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je méér calorieën verbrandt dan dat er binnenkomen. Minder eten en meer bewegen dus. Meer bewegen betekent niet dat je direct als een bezetene moet gaan sporten. Meer bewegen doe je bijvoorbeeld ook al door dagelijks te wandelen en vaker de fiets te pakken in plaats van je auto of het openbaar vervoer. Minder eten betekent verder ook absoluut niet dat je jezelf moet uithongeren. Eet je te weinig, dan gaat je lichaam niet alleen protesteren en (letterlijk) flauw worden, ook is het een feit dat áls er dan op een gegeven moment voedsel binnenkomt, wat dat dan ook is, je lichaam dit sneller op zal slaan. Onderschat ook vooral het belang van voldoende water drinken niet. Ook voldoende water drinken is namelijk belangrijk voor een gezonde(re) levensstijl. Honger wordt nogal eens verward met dorst. Niet alleen is water drinken sowieso goed voor je lijf, water kan ook je hongergevoel verminderen. Zorg dat water ‘bereikbaar’ is. Het is nu eenmaal een feit dat je vaak gewoon vergéét om te drinken op momenten dat je het druk hebt en je geen water in de buurt hebt, bijvoorbeeld op kantoor, of wanneer je veel onderweg bent. Neem een flesje water mee van huis en zorg dat je fles altijd gevuld is. Ook stoppen of minderen met het nuttigen van alcohol is een pré wanneer je gezonder wilt gaan leven. Zo is alcohol erg slecht voor je lever. Je lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van je lichaam. Wanneer je alcohol drinkt, moet je lever hard werken om die alcohol weer af te breken. Minder alcohol drinken kan verder ook een positieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en wist je dat je stoppen of minderen met alcohol bovendien een positief effect kan hebben op je immuunsysteem? Dit heeft te maken met het feit dat de hoeveelheid bloedcellen omlaag gaat door het drinken van alcohol. Juist die bloedcellen zijn essentieel voor je lichaam om virussen en bacteriën te bestrijden.

Dít kun je beter laten staan wanneer je gezonder wilt eten

Veel mensen die willen afvallen, starten met een dieet. Dieten zijn er in alle soorten en maten en het ene dieet zal ongetwijfeld beter bij jou en je levensstijl passen dan het andere dieet. Zelf heb ik nooit echt een dieet gevolgd. Toen ik jaren geleden twintig kilo afviel, was dat vooral door veel minder te eten, veel dingen uit mijn dieet te schrappen en dagelijks te bewegen en dat ging toendertijd allemaal vooral gepaard met een ijzeren discipline. Ik heb nooit calorieën geteld of de porties eten die ik van mijzelf ‘mocht’ eten op een weegschaal gelegd. Vaak volgen mensen een dieet omdat ze willen afvallen, maar gezonder eten hoeft natuurlijk zeker niet altijd gepaard te gaan met kilo’s kwijtraken. Je kunt ook gewoon gezonder willen eten omdat je je daardoor wellicht lekkerder in je vel voelt zitten of omdat je bijvoorbeeld ontdekt hebt dat je lichaam niet goed (meer) reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn tal van toevoegingen die mensen proberen te vermijden of juist volop binnen willen krijgen wanneer ze starten met een dieet of gewoon gezonder willen eten. Denk aan koolhydraten, maar waar zitten koolhydraten in? Koolhydraten vind je in heel veel voedingsmiddelen en het is goed om te beseffen dat ze onder te verdelen zijn in de zogenaamde snelle en langzame koolhydraten. Zo worden langzame koolhydraten traag verteerd, geven ze je een vol gevoel en bovendien zijn ze goed voor een gezonde stofwisseling. De snelle koolhydraten daarentegen worden snel door je lichaam opgenomen, doen je bloedsuikerspiegel pieken en kunnen het risico op overgewicht vergroten. Suiker bijvoorbeeld is een voorbeeld van een snelle koolhydraat en suiker vind je natuurlijk terug in ontzettend veel voedingsmiddelen. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar veel snelle koolhydraten in zitten zijn frisdranken, snoep, koek, chips, patat, wit brood, onvolkoren graanproducten, veel soorten fruit, ijs, sauzen en kant-en-klare maaltijdmixen. Dit zijn dus allemaal voorbeelden van voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan, danwel waarmee je beter kunt matigen wanneer je gezonder wilt eten. Bekijk verder eens je zoutopname wanneer je gezonder wilt eten en zeker wanneer je wat kilo’s wilt kwijtraken. Zout houdt namelijk vocht vast. Zout kun je eigenlijk best makkelijk vermijden door om te beginnen al geen éxtra zout aan je eten toe te voegen. Dat er in chips veel zout zit en dat je daar dus beter niet te veel van moet eten, is duidelijk. Maar kant-en-klare maaltijdmixen zitten bijvoorbeeld ook vaak vol zout. Probeer in plaats daarvan eens je eigen sausjes te maken. Ik kan me voorstellen dat je je, wanneer je gezonder wilt eten of wilt afvallen, soms afvraagt wat je nu eigenlijk wel kunt eten. Voorbeelden van echt lekkere en gezonde snacks tijdens afvallen vind je op de website van Orangefit, zoals bananenbroodkoekjes, pompoenbrood, vanille appel smoothies en bosbessen granola repen.

gezonder eten tips

Eet langzamer wanneer je gezonder wilt eten

Tijdens het eten worden er er allerlei signalen naar je hoofd gestuurd. Het seintje ‘ik zit vol’, bereikt je hersens echter pas later. Wanneer je dus te snel eet, is de kans groot dat je meer eet dan je nodig hebt, omdat je lichaam simpelweg niet genoeg tijd heeft om dit signaal te verwerken. Door langzamer te eten wordt het verzadigingshormoon als het ware op tijd verwerkt. Een belangrijke toevoeging die ik hier nog wil doen is dat het belangrijk is om je ervan bewust te zijn wat je eet. Als je tijdens het eten nog met vijftien andere dingen tegelijk bezig bent, kun je je voorstellen dat je bepaalde signalen hélemaal niet meer oppikt. Gezonder eten doe je tot slot óók in het weekend. Als het weekend is, heb je vaak het gevoel dat je weer wat meer ‘mag’ wat eten betreft. Dat kan natuurlijk ook, maar overdrijf het niet. Als je vijf dagen in de week keurig eet, maar je ieder weekend helemaal laat gaan, dan schiet je daar uiteindelijk natuurlijk nog niet heel veel mee op. Bovendien, als je lichaam eenmaal gewend raakt aan minder snacks, dan héb je er uiteindelijk ook minder zin in. Dus doorbreek nu dit patroon en koop gewoon een voor jou reële hoeveelheid aan snacks en neem die wanneer je er écht zin in hebt. Of dat nu op maandagmorgen (bij wijze van spreken) of op zaterdag avond is.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Related articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.