Wil je je meer bezighouden met outfitfotografie voor je blog? Ik geef je zes tips om aan de slag te gaan.

Outfit foto’s maken voor je blog met een iPhone of een professionele camera?

In veel gevallen zul je wel wat moeten investeren in je fotografie. Maar moet je direct een camera kopen of is een iPhone kopen wellicht al voldoende? Natuurlijk heb je met een professionele camera meer opties, maar zeker niet álles valt of staat wat mij betreft met een professionele camera. Alle foto’s voor mijn blog worden inderdaad met een professionele camera gemaakt, maar mijn stories voor Instagram maak ik allemaal met mijn iPhone. Zeker wanneer ik de kwaliteit hiervan vergelijk met de kwaliteit van de beelden die ik voorheen met een Samsung maakte, zijn deze beelden echt heel mooi en scherp. Op je Iphone heb je verder echt genoeg instellingen, zoals het kiezen van de optie voor portretfoto’s, scherpstellen, de belichting aanpassen, zoomen, flitsen en de zogenaamde HDR foto’s maken, waarbij er meerdere foto’s worden gemaakt van hetzelfde onderwerp, die dan vervolgens worden gecombineerd tot het beste beeld. Of je nu met je iPhone of met een professionele camera aan de slag gaat, ik geef je zes tips waar je zeker wat aan gaat hebben.

inspiratie outfit foto's voor je blog

Beweeg voor de beste en meest natuurlijke foto

Wil je mooie foto’s voor je blog en graag meer outfit foto’s maken voor je blog, maar vind je het lastig om dit aan te pakken of voel je je (nog) een beetje onzeker? Dan heb ik een aantal tips voor je waar je zeker wat aan hebt, of je nu foto’s laat maken met een (professionele) camera of met je iPhone. Eén van de beste tips is om te zorgen dat je beweegt voor de foto. Dat kun je doen door letterlijk te gaan lopen, naar je fotograaf toe, van je fotograaf of loop langs je fotograaf op. Lopen ziet er altijd natuurlijk(er) uit dan stilstaan. Je kunt ook een deel van je lichaam bewegen. Ga bijvoorbeeld op een muurtje zitten en laat je benen ‘bungelen’.

outfit foto tips fotografie

Focus

In veel gevallen krijg je een mooie(re) en spannende(re) foto wanneer je niet direct in de camera kijkt. Een foto is vaak mooi wanneer hij net gemaakt is op een moment dat je niet in de gaten hebt dat de foto wordt genomen. Aan de andere kant ben je tijdens een shoot natuurlijk vaak juist wel gefocust op het feit dat er een persoon met een camera voor je neus staat. Wil je niet recht in de camera kijken, zorg er dan wel altijd voor dat je ergens naar kijkt, focus je dus op een bepaald punt. Doe je dit namelijk niet, dan krijg je een heel glazige blik in je ogen die er vaak niet mooi uitziet op een foto.

outfit foto's maken voor je blog tips

Voelt iets oncomfortabel, dan ziet het er (meestal) ook oncomfortabel uit

Het is erg belangrijk om je tijdens oufitfotografie voor je blog comfortabel te voelen. Dat begint in feite al met de outfit die je draagt. Blijf dus bij jezelf en draag outfits waarin je zelf kunt zijn en waarin je jezelf ook daadwerkelijk wilt laten zien. Outfitfotografie gaat echter ook om comfortabele poses. Ik leerde dat poses die oncomfortabel voelen er in negen van de tien gevallen ook raar uitzien op een foto. Neem dus de tijd om een comfortabele pose aan te nemen, en ja, dat is zeker in het begin makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt dit eventueel oefenen voor een spiegel. Verder kun je op Instagram en Pinterest ook enorm veel inspiratie opdoen voor mooie poses. Kijk wat je leuk vindt, wat bij jou past en natuurlijk ook wat bij de outfit past. Houdt er rekening mee dat het echt tijd kost om hierin je eigen stijl te ontwikkelen. Ik heb zelf eindeloos veel poses geprobeerd die het gewoon totaal niet waren voor mij. Deze zien er dan enorm gaaf uit bij een supermodel, en wanneer ik de pose dan vervolgens aanneem is het resultaat alleen maar lachwekkend.

outfitfotografie voor je blog tips

Outfitfotografie voor je blog in het juiste licht

Mooie fotografie valt of staat heel vaak met het juiste licht. Hoewel donkere foto’s enorm moody en origineel kunnen zijn, kan slecht licht ook gewoon een waardeloze foto opleveren. Aan de andere kant kan outfitfotografie voor je blog op een zonnige dag juist ook heel lastig zijn. Fel licht is namelijk zeker niet altijd heel mooi en bovendien heb je dan vaak last van schaduwen. Met schaduwen kun je leuke dingen doen, maar je fotograaf moet dan wel weten wat hij doet. In feite zijn het voorjaar en de herfst om die redenen heel fijne seizoenen voor outfitfotografie voor je blog, ook omdat het dan vaak niet zo koud is. In de herfst en winter moet je echt rekening houden met het feit dat je rond vier uur het beste licht al zo goed als kwijt bent. Wil je een hele dag shooten, dan moet je dus op tijd beginnen. In de zomer is het zogenaamde golden hour juist weer erg mooi en kun je dus beter wat later op de dag gaan shooten.

outfitfotografie voor je blog tips

De compositie en achtergrond van je outfitfotografie voor je blog

Toen mijn fotografe en ik net begonnen met outfitfotografie gingen we elke maand op zoek naar toffe locaties. Dat was enorm leuk en inspirerend, maar vanwege het reizen best onpraktisch en bovendien ook behoorlijk begrotelijk. Uiteindelijk zijn we dus steeds gewoon wat dichter bij huis gaan shooten en waren we eigenlijk nog steeds heel blij met de foto’s. Let echter wel op de omgeving waarin je staat. Prullenbakken, lantaarnpalen en afval zijn bijvoorbeeld heel hinderlijk op foto’s. Om te voorkomen dat je fotograaf eindeloos moet photoshoppen achteraf kun je maar beter goed voorbereid te werk gaan en een paar stappen opzij doen of juist pal voor die prullenbak gaan staan, zodat hij sowieso niet zichtbaar is op je foto’s. Compositie is onder andere belangrijk om van te voren over na te denken met het oog op wat je met de foto’s wilt en hoe je ze wilt gebruiken. Ik heb zelf een blog layout waarin ik vrijwel alleen maar staande foto’s gebruik. Wil je je foto’s echter voornamelijk voor Instagram gebruiken, dan moet je rekening houden dat je zowel een deel van de onderkant van je foto als een deel van de bovenkant kwijt bent. Hierdoor kan de foto echt aan kracht verliezen. Dit is echt iets om tijdens het shooten rekening mee te houden. Verder is ook de plek van je fotograaf belangrijk. Je fotograaf hoeft zeker niet altijd recht voor je staan. Sterker nog, foto’s die echt recht van voren worden gemaakt kunnen behoorlijk onflatteus zijn, tenzij je natuurlijk gewoon al een schitterend lijf hebt. Het loont ook zeker om te experimenteren met ‘je goede kant’. Ik heb namelijk zelf echt een slechte kant. Het maakt niet uit hoe de foto dan wordt genomen, ik ben er nooit tevreden mee. Draai ik me om of gaat mijn fotograaf aan de andere kant staan, dan is er opeens niets meer aan de hand. Het is vaak mooi als de fotograaf een klein beetje door de knieën gaat. Hierdoor lijk je langer. Wanneer je fotograaf iets door de knieën gaat hoef jij niet perse omlaag te kijken. Dan ligt er namelijk het zogenaamde onderkin-foto-gevaar op de loer en daar wordt niemand blij van.

Je ziet álles op een foto

Een outfitshoot vergt behoorlijk wat voorbereiding. Je moet natuurlijk de outfits bij elkaar zoeken, maar je moet er ook echt voor zorgen dat die kleding er goed en netjes uitziet. Ga je op een locatie shooten, dan zul je meestal verschillende outfits bij je hebben. Kijk van tevoren waar je je kunt verkleden. In een stad kun je altijd een paskamer of een toilet in een horeca gelegenheid induiken, maar in het bos heb je die mogelijkheid niet. Ik kleed me dan bijvoorbeeld vaak om in de auto en dat is niet altijd even praktisch. Zelf begin ik altijd met de meest kreukgevoelige outfit. Tijdens een shoot op locatie heb je namelijk niet een stoomapparaat tot je beschikking. Hang kleding indien mogelijk op in je auto, de meeste auto’s hebben hier wel ergens een kledinghaakje voor. Ook kan het helpen om kleding op te rollen om zo kreukels te voorkomen. Een kledingroller is verder ook een must tijdens een fotoshoot. Neem namelijk maar van mij aan dat je op een foto elk pluisje en elk haartje ziet zitten. Natuurlijk kan dat er achteraf uit gephotoshopt worden, maar het is natuurlijk behoorlijk zonde van het extra werk.

outfit foto's maken voor je blog inspiratie

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Goede tips! Ik sta niet heel vaak op foto’s voor op mijn blog, op Instagram meer. Probeer altijd wel iets te doen op een foto ipv echt te poseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.