Wil je graag nieuw behang uitkiezen maar ben je een beetje overweldigd door al het aanbod? Met deze vier tips maak ik het je makkelijker.

Beware

Kleurenplan

Inmiddels ben ik al een paar weken volop bezig met het verbouwen en stylen van mijn nieuwe huis. Eén van de leukste dingen vind ik toch wel om te zien hoe alle ideeën die ik de afgelopen maanden in mijn hoofd had nu echt tot leven komen. Zo had ik van tevoren al een kleurenplan gemaakt. Na de scheiding hebben we de meubels en spullen verdeeld en ik werk dus in mijn nieuwe huis volop met veel meubels en accessoires die ik meegenomen heb. Uiteraard heb ik er ook het één en ander bijgekocht. Al ruim voor de sleuteloverdracht kocht ik meubels, verf en behang, maar bijvoorbeeld ook deurbeslag. Ik kan me van tevoren altijd goed een voorstelling maken van hoe alles er dan later allemaal samen uit komt te zien en als dat dan inderdaad echt een gaaf geheel wordt, is dat natuurlijk enorm leuk. Maar ik hoor toch regelmatig om me heen dat mensen het juist heel moeilijk vinden om zich van tevoren een voorstelling te maken van hoe bepaalde dingen er eenmaal naast elkaar uitzien. Ga je bijvoorbeeld nieuw behang uitkiezen voor in je huis, dan wil je natuurlijk wel dat het een geheel wordt met de rest. Ik geef je hiervoor vier echt bruikbare tips.

Nieuw behang uitkiezen, de kleur bepalen

Wanneer ik meubels, accessoires of in dit geval dus behang ga uitkiezen, hou ik me steeds vast aan een kleurenpalet. Het kleurenpalet in mijn nieuwe huis bestaat uit de kleuren blauw, beige, zwart en messing. Het fijne van werken met een kleurenpalet is dat het op deze manier een stuk makkelijker wordt om dingen uit te kiezen voor je huis, omdat spullen zo namelijk altijd bij elkaar passen. Werk in dat kleurenpalet zeker met verschillende nuances van kleuren. Op deze manier gaat je interieur écht meer leven. Neem bijvoorbeeld de kleur beige. Voor op de muren heb ik gekozen voor de kleur Broccoli Brown van Farrow & Ball. Het merk zelf noemt dit een ‘dark stone color’. Het is een heel chique bruintint. Ik koos vervolgens voor een beige bank en het vloerkleed met cheetah print nam ik mee uit het oude huis. Dit zijn dus allemaal kleuren die in feite enigszins vallen onder ‘beige’, maar omdat ze allemaal een andere nuance hebben, wordt het geheel absoluut niet saai. Ga je nieuw behang uitkiezen, kijk dan eerst met welke kleuren je al veel werkt in je huis. Je hebt vast en zeker favorieten. Ga je een nieuw huis inrichten en stylen, dan kun je dus van tevoren een kleurenpalet bedenken. Hierdoor wordt het ook al makkelijker wanneer je online op zoek gaat naar behang. In de meeste webshops kun je namelijk filteren op kleur. Ik wist bijvoorbeeld bij voorbaat al dat ik geen behang wilde in de kleuren roze, rood, oranje of groen, dus ik filterde steeds op blauw, beige en bruin.

De sfeer bepalen

Eén van de leukste dingen aan nieuw behang is dat je hiermee op een relatief makkelijke en snelle manier een totaal andere sfeer creëert in een ruimte. Zelf ben ik altijd een voorstander van het behangen van een héle ruimte, zeker wanneer het gaat om kleine ruimtes, zoals een hal of toilet. Natuurlijk kun je nieuw behang uitkiezen voor slechts één wandje, maar de impact is toch het grootst wanneer je de hele ruimte doet. Behang heb je tegenwoordig met alle prints die je maar bedenken kunt. Zo kun je bijvoorbeeld kinderbehang online vinden, maar ook grafisch, vintage, retro en dierenprints. Vroeger ging ik altijd naar winkels toe om door de boeken te bladeren, maar tegenwoordig bestel ik behang echt alleen nog maar online. Het aanbod is natuurlijk gigantisch en omdat ik vaak heel specifiek iets in mijn hoofd heb, kan ik zo heel gericht zoeken. Ben jij nu net op zoek naar behang voor een kinderkamer? Dan is het Koek en toet kinderbehang echt een aanrader. De printjes zijn echt té leuk en hun bloemenbehang bijvoorbeeld is wat mij betreft zeker niet alleen maar geschikt voor een kinderkamer, maar ook heel geschikt voor een slaapkamer of hal.

Nieuw behang uitkiezen, ga je voor een klein of een groot patroon?

Ga je nieuw behang uitkiezen, dan is het natuurlijk wel leuk om echt voor een patroon te gaan, en niet voor een effen kleur. Wanneer je een gekleurde muur wilt, kun je natuurlijk in principe beter voor verf gaan. Overigens, je kunt ook prima verf en behang combineren op één wand. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stuk behang in een kader te maken. Zo’n kader kun je met sierlijsten van de bouwmarkt maken. Of kies voor verf op het onderste deel van je muur, voeg een lambrisering toe en behang het deel daarboven. Hoe zit het met prints? Kun je beter voor een grote of voor een kleine print gaan? Over het algemeen geldt dat een grote print het vaak het best doet op een grote muur of in een grote(re) ruimte. Verder creëer je met een grote print vaak écht een statement in je interieur. Aan de andere kant loop je met een kleine(re) print wel minder snel de kans dat je gauw uitgekeken raakt op een patroon. Vind je het ‘eng’ om voor een druk behang te gaan? In een ruimte waar je steeds maar kort bent, zoals een toilet, hal of inloopkast, kun je er beter aan wennen en ben je er ook minder snel ‘klaar’ mee.

Nieuw behang uitkiezen, hoe zorg je ervoor dat het behang in jouw interieur ‘werkt’?

Heb je gaaf behang op het oog, maar weet je nu niet helemaal zeker of het behang wel in jouw interieur past? Het is sowieso altijd slim om, indien dat mogelijk is, stalen aan te vragen bij een online webshop of stalen of behangboeken uit een winkel te lenen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of het behang mooi bij de huidige kleuren in je interieur past, bijvoorbeeld bij je gordijnen, vloer en / of de kleuren die je op muren, plafonds en houtwerk hebt gebruikt. Het is altijd een goed idee om kleuren uit je behang terug te laten komen in meubels en accessoires. Op deze manier creëer je namelijk meer eenheid en blend alles mooi samen. Als je durft, kun je ook juist gaan voor een contrastkleur. Contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld blauw en oranje en geel en paars. Door bijvoorbeeld een lamp met een oranje lampenkap voor een muur met blauw behang te zetten, ‘knalt’ het oranje er echt uit. Of plaats bijvoorbeeld een stoeltje met een geel kussen voor een wand met lila of paars behang. Probeer het maar eens, je kunt hier echt waanzinnig gave effecten mee bereiken. Verder kun je uitstekend verschillende prints met elkaar combineren. Hiervoor gelden twee gouden regels; laat kleuren terugkomen en combineer grote prints altijd met kleine prints. Zo kun je bijvoorbeeld prima een brede streep combineren met een klein bloemetje. Kleine prints met elkaar combineren kán leuk zijn, maar je loopt soms een beetje het risico dat het geheel net wat te heftig wordt en niet meer ‘klopt’.

HEB JIJ BEHANG IN JE INTERIEUR? OF ZOU JE DAT GRAAG WILLEN? VOOR WELKE PRINT ZOU JE DAN GAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ja we hebben behang, maar gewoon gebroken wit met een structuurtje. Ik durf niet zo all the way te gaan zoals jij 🙈

  2. Fijne tips! In mijn vorige huis had ik op sommige muren eruit springend behang met een dessin en in sommige kamer een vrolijk geverfde muur. Nu wat rustiger met veelal witte muren. Maar zou het zeker wel weer eens willen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.