Last van een dip na je vakantie? Niet zo gek, je hebt nu vaak het gevoel dat je weer van alles ‘moet’. Zó ga je met dat vervelende gevoel om.

Bereid je vakantie goed voor om een dip na je vakantie te voorkomen

Een dip na je vakantie is heel normaal. Of je nu wel of niet daadwerkelijk op vakantie geweest bent, het is altijd weer omschakelen om in het oude ritme van werk en / of studie te komen. Je hebt misschien een beetje heimwee, voelt je geprikkeld en overweldigd en je denkt alleen maar weemoedig terug aan je vakantie. Gelukkig kun je er zelf echt wel het een en ander aan doen om je beter te voelen, en mocht je nog (een keer) op vakantie gaan dit jaar, dan kun je ook zorgen dat je de dip wellicht zelfs een beetje voorkomt. Een dip na je vakantie wordt niet zelden veroorzaakt door de omschakeling van (bijna) niets hoeven naar ‘weer van alles moeten’. Wanneer je na je vakantie weer aan het werk gaat en direct bedólven wordt onder mailtjes en enorme to-do lijsten kan dit heel overweldigend aanvoelen. Kijk dus van te voren of je het één en ander helemaal kunt afronden danwel zorgvuldig kunt overdragen voor je op vakantie gaat. Zet ook vooral een auto-reply in je mail aan, zodat mensen weten dat je op vakantie bent en dat het dus langer kan duren voordat je reageert, danwel mailtjes überhaupt oppakt. Bovendien zorg je hoogstwaarschijnlijk ook voor meer rust in je hoofd wanneer je op vakantie gaat terwijl je weet dat je belangrijke taken voor je werk goed hebt afgerond en kun je op die manier hopelijk ook na je vakantie weer met frisse moed starten.

Koester je herinneringen

Herinneringen zijn enorm waardevol. In feite zijn het één van de mooiste dingen die je (alleen of samen met iemand anders) kunt creëren en bovendien pakt niemand bijzondere ervaringen of herinneringen ook meer van je af. Het is heel verleidelijk om na je vakantie weemoedig terug te denken dat ‘alles toen beter was’, maar je kunt die gedachtes ook omdraaien. Koéster je fijne vakantie herinneringen en wees dankbaar voor alle fijne dingen die je hebt kunnen ervaren, doen en beleven. Het maakt je leven rijker en het kan je ook weer volop inspiratie geven om nieuwe herinneringen te maken.

Voorkom een dip na je vakantie door goed voor jezelf te zorgen

Als er iets is wat ik echt geleerd heb in de afgelopen jaren is dat goed voor jezelf zorgen, op alle fronten, enorm belangrijk is. Onderschat dit niet. Zorg voor jezelf en wees vooral ook heel lief voor jezelf, want soms is er simpelweg niemand anders die het voor je doet. Het einde van de vakantie gaat vaak ook gepaard met een behoorlijke omslag van het weer. Kleed je lekker warm aan, kruip thuis onder een dekentje na een lange (werk)dag, ga elke dag lekker naar buiten en kook voor jezelf. Wanneer je een dip na je vakantie hebt, is het soms heel verleidelijk om lang in bed te blijven liggen, de hele dag in je pyjama rond te lopen en slecht of ongezond te eten. Dat mag best, maar doe het af en toe, want uiteindelijk zal het niet goed zorgen voor jezelf je alleen maar (meer) somber maken.

Plan leuke dingen

Vaak zijn we erg goed in door razen. Ik zelf ook. Als ik terug kijk op het afgelopen jaar waarin ik gescheiden ben, mijn huis verkocht heb en tijdelijk verhuisd ben naar mijn vader, toen een nieuw huis gekocht en verbouwd heb en uiteindelijk dus nóg een keer verhuisd ben, besef ik soms nog steeds niet helemaal goed hoe verschrikkelijk veel er in mijn leven gebeurd is. Niet alleen in letterlijke zin, maar vooral ook in mijn hoofd. Ik voel me zo veel sterker en zelfverzekerder door alles en ik zit veel beter in mijn vel. Dat is uiteraard te danken aan alle veranderingen in mijn leven, maar ook voor een groot deel aan hoe ik met dingen omgegaan ben. Vanwege de verhuizing en verbouwing ben ik niet echt op vakantie geweest, maar heb ik wel volop genoten van kleine dingen, zoals dagjes naar het strand, wandelen in het bos, uit eten gaan en volop genieten van mijn nieuwe huis. Het zijn juist de kleine dingen waar het eigenlijk allemaal om draait. Zorg er dus ook voor dat er kleine (en grote) dingen zijn om van te genieten. Plan leuke uitjes, alleen of samen met iemand. Organiseer bij je thuis een etentje, een lunch, een high tea en nog beter, een high chocolate. Pak dit najaar eens een keer wat groter uit voor je verjaardag of organiseer juist een verjaardag of feestje voor je vriendin, zus of geliefde. Ga lekker koken of bakken, koop cadeautjes, versier je huis met slingers en ballonnen en koop mooie bloemen voor in huis. Het is nu ook de tijd om bloemen te drogen! Heb je mooie hortensia’s in de tuin? Knip ze af en laat ze drogen.

Ga aan de slag met je interieur

Na je vakantie ben je waarschijnlijk vaker thuis, vooral ook vanwege de omslag van het weer. Wanneer je een dip na je vakantie hebt, is er eigenlijk geen betere tijd om lekker met je huis aan de slag te gaan. Je kunt klusjes aanpakken die je stiekem al maanden voor je uit aan het schuiven bent. Geen klusjes meer te doen? Ga dan vooral nu aan de slag met het herfst-proof maken van je huis. Dat kun je al doen door het veranderen van een accentkleur in huis, maar ook door het toevoegen van kussens, dekentjes en (geur) kaarsen om het extra comfortabel en gezellig te maken.

Last van een dip na je vakantie? Ga aan de slag met nieuwe doelen

Bezig zijn is waarschijnlijk één van de beste dingen om te doen wanneer je een dip na je vakantie hebt. Er is in feite niets erger dan in de ochtend wakker worden en het gevoel hebben dat je ‘niets te doen hebt’ of dat ‘niemand op jou zit te wachten’. Eigenlijk is er op dat moment dan maar één ding dat je kunt gaan doen en dat is actie ondernemen. Creëer nieuwe doelen voor het najaar. Ga een cursus volgen, leer iets nieuws, ga (eindelijk) je huis opruimen, ga iemand anders helpen, start een project, pak een oude hobby op. Neem afscheid van mensen en dingen die niet langer iets toevoegen aan je leven en verwelkom mensen, gewoontes en gevoelens die dat wel doen.

HEB JIJ WEL EENS LAST (GEHAD) VAN EEN DIP NA JE VAKANTIE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Vandaag is mijn laatste vakantiedag en herken het gevoel dat je beschrijft maar het was een geweldige vakantie, met veel mooie inzicht-en leermomenten, naast het vertier en dat koester ik.

  2. Mooie tips. Ik had niet echt een dip na mijn vakantie gelukkig, maar had wel het gevoel dat ik net aan het bijkomen was toen de vakantie alweer voorbij was. Dat lag deels wel aan het puntje ‘Bereid je vakantie goed voor’. Dat had beter gekund… Ik was echt nog tot het laatst aan het werk en had eigenlijk niet eens alles af. Dat werd dus gelijk doorgeschoven naar ‘na de vakantie’, waardoor ik ook gelijk weer heel veel moest doen en voor mijn gevoel vooral aan het bijwerken en inhalen was. Dus goed punt om aan te werken voor volgende vakantie. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.