Een goede productreview schrijven? Dat is natuurlijk wel meer dan een beetje lullen over lipstick. Ik noem 8 belangrijke punten om op te letten.
Een goede productreview schrijven begint met een eerste indruk
‘Bloggen’ is toch echter wel wat meer dan dat. Een goede productreview schrijven waar je lezeressen echt wat aan hebben is tijdrovender en soms lastiger dan je denkt. Bloggers onder mijn lezeressen zullen het beamen, wanneer je zelf blogt, ga je opeens heel anders tegen producten aankijken dan wanneer je ‘gewoon consument’ bent. Op ByChristiana staan ondertussen honderden reviews, dat zijn artikelen over merken en producten die ik toegestuurd krijg door PR-bureau’s of webshops, maar natuurlijk ook producten die ik zelf koop. In principe laat ik alleen dingen zien die ik zelf de moeite waard vind, want waarom zou ik tijd en energie steken in een product dat ik eigenlijk helemaal niet zo denderend vind? Een review wordt wel omschreven als een ‘kritische beoordeling’. Reviews kun je natuurlijk schrijven over alles; over een restaurant, een boek, een theatervoorstelling, zelf schrijf ik natuurlijk heel gericht reviews over cosmetica. Het is een stuk met een combinatie van feiten en meningen. Feiten zoals wat de samenstelling en de prijs van een product is, waar het te koop is, en natuurlijk jouw eigen mening, over de geur bijvoorbeeld, of je het een fijn product vindt of niet, en natuurlijk je uiteindelijke eindoordeel. Bij dat eindoordeel zul je alles met elkaar afwegen; vind je de prijs-kwaliteit verhouding goed, wat had er misschien beter gekund, of anders. Is het product zijn geld waard, volgens jou? Wanneer ik een review schrijf, hou ik in mijn achterhoofd dat jij, als lezeres, het product nog niet kent. Je hebt het wellicht online al eens voorbij zien komen, maar je hebt het nog nooit in handen gehad. Ik probeer dus alle aspecten van een product te benoemen. Wat is je eerste indruk van het product? Uiteraard kun je al één en ander afleiden uit de foto’s, maar ik probeer een verpakking ook altijd enigszins te omschrijven. Is het een pot, een flacon, een tube? Wat voor sluiting? Is deze gebruiksvriendelijk, opent en sluit hij makkelijk? Moet je kracht zetten om product eruit te krijgen of ‘stroomt’ het product juist heel makkelijk uit de verpakking. Is de verpakking zwaar en dus wellicht onhandig om mee onderweg te nemen, of wanneer je gaat douchen. Kun je alles op de verpakking vinden wat je graag over het product zou willen weten? En uiteraard heb ik ook een mening over een verpakking, ik vind deze mooi of chique, of ‘gewoontjes’.
Geur en textuur van een product
Textuur, wat mij betreft heel belangrijk bij een goede productreview schrijven om daar iets over te zeggen. Een textuur zegt immers vaak al veel over een product. Maar hoe omschrijf je een textuur? Zomaar wat woorden die een textuur kunnen omschrijven; stevig, smeuïg, romig, zacht, lotion-achtig, waterig, vettig, kleverig. En verder; hoe voelt die textuur aan op je huid? Trekt het product goed in, vormt het een laagje, heb je veel nodig of juist weinig. Het is natuurlijk ook handig om te benoemen in welke conditie jouw huid op dat moment is. Omdat ik zelf veel reviews schrijf, weten mijn lezeressen ondertussen wel dat mijn huid vochtarm en gevoelig is. Maar wanneer je alleen maar zo nu en dan een review schrijft, kan dat belangrijke informatie zijn om te vermelden. Ook omdat je je uiteindelijk een mening gaat vormen over een product. Voorbeeld; heb je een vrij vette huid, dan zal je niet heel erg blij werden van bijvoorbeeld boterige of olie-achtige texturen. Maar wanneer je alleen schrijft ’ik vind de textuur niks’, dan weet niemand wáárom je dat vindt. Ik kom ontzettend veel reviews tegen waarin staat, ‘deze crème heeft een lekkere geur’, of ‘de geur vind ik niets’. Punt. Maar in feite heeft niémand iets aan zo’n constatering. Probeer de geur eens te omschrijven. We nemen een bodylotion als voorbeeld. Deze kan in de verpakking anders ruiken dan eenmaal aangebracht op je huid. Je hebt dan een eerste indruk van hoe het product in de verpakking ruikt. Wat komt het eerste in je op wanneer je de verpakking opent? Lekker? Maar waarom dan? Is de geur zoet, fruitig, fris, bloemig, bitter? Ruik je wellicht al iets heel specifieks, zoals rozen of kaneel. Komt de geur ‘puur’ op je over, of eerder ‘synthetisch’ of misschien zelfs ‘chemisch’. En eenmaal aangebracht op je huid, hoe ruikt de geur dan? Probeer producten die je gaat reviewen altijd aan te brengen op een schone huid, zodat geuren niet vermengd kunnen worden en je in feite helemaal niet meer weet wat je nu eigenlijk ruikt. Het is natuurlijk iets anders wanneer je een review maakt over een gezichtscrème, waarin geur misschien belangrijk is, maar geen hoofdzaak, dan wanneer je een review schrijft over een parfum. Bij dat laatste draait natuurlijk de hele review om de geur. Wat je ook nog zou kunnen vermelden is of de geur bij jou lang aanwezig blijft. Houdt ook hier weer rekening met diverse factoren; over het algemeen blijven geuren op een vette huid langer hangen dan op een droge huid, en gebruik je producten in combinatie met elkaar, bijvoorbeeld én een douchegel, én een bijpassende bodylotion én een parfum, dan is het logisch dat je langer plezier hebt van een geur.
Vergeet de INCI-lijst niet bij het schrijven van een review
Heel veel vrouwen vinden het tegenwoordig erg belangrijk om te weten wat ze op hun gezicht en lichaam smeren, en terecht. Hiervoor kun je natuurlijk een blik werpen aan de voorzijde van een verpakking, waarop bijvoorbeeld staat ‘rijk aan sheaboter’. Echter, wil je écht weten waaruit de samenstelling bestaat, dan zul je een blik moeten werpen op de ingrediëntenlijst, de INCI-lijst; INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Deze staat soms op de omdoos van het product, soms op het product zelf. In principe kun je zeggen dat hoe hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te meer van dit ingrediënt in het product verwerkt is. Claimt de fabrikant dus dat zijn product rijk is aan ingrediënt A, maar je ziet het helemaal onderaan op de INCI-lijst, dan is die claim dus niet terecht. Ingrediëntenlijstjes lezen kan in het begin best moeilijk zijn, zeker omdat veel ingredienten verschillend benoemd worden. Wanneer ik iets tegenkom wat ik nog niet ken, pak ik mijn ‘Lexicon der cosmetische ingredienten’ erbij. Het benoemen van ingredienten is wellicht niet het leukste wanneer je een review schrijft, maar neem maar van mij aan dat het de kwaliteit van je review écht ten goede komt. Ik vind dat het er gewoon bij hoort bij een goede productreview schrijven. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen specifiek op zoek naar bepaalde ingredienten, of ze willen juist specifieke dingen vermijden.
Schrijf altijd iets over het ‘resultaat’ bij een goede productreview
Afhankelijk van wat voor review je schrijft, zullen je lezeressen ongetwijfeld willen weten wat jij van het product en van het resultaat vindt. Nu is dat bij sommige producten makkelijker en sneller te zeggen dan bij andere producten. Bijvoorbeeld, van een oogmake-up remover weet je snel genoeg of hij reinigt zoals je wilt. Wanneer je een gezichtslijn gaat uit testen voor de onzuivere huid, zul je niet binnen twee dagen resultaat zien. Het ene product test ik langer uit dan het andere, en ondertussen weet ik al gauw genoeg of een product iets voor me is en of het, voor mij althans, de moeite waard is om het langer te blijven gebruiken. Je zou dus in je review kunnen vermelden hoe lang je het product nu gebruikt of gebruikt hebt. Zag je überhaupt resultaat, en wanneer begon je dat te zien? Feiten, zoals prijzen en verkrijgbaarheid, zijn ook handig en belangrijk om te benoemen. Heb je iemand razend benieuwd gemaakt, maar staat er vervolgens nergens in je review waar je het product kan kopen, dan kan dat best een teleurstelling zijn. Afhankelijk van hoe ik aan product kom, plaats ik een link in mijn review, als het gaat om een product dat ik bijvoorbeeld van een specifieke webshop gekregen heb. Soms vragen PR-bureau’s om een bepaalde winkel te noemen of juist te linken naar de algemene site van een bepaald merk waarop verkooppunten staan. Soms zijn producten in verschillende formaten verkrijgbaar, het kan ook zinvol zijn om dit te benoemen. Ook wanneer het gaat om zogenaamde limited editions, producten die bijvoorbeeld alleen een bepaalde periode te krijgen zijn, is het fijn wanneer je dit vermeld.
Je eind-oordeel?
Je uiteindelijke mening over een product vorm je door alle bovenstaande punten op een rij te zetten. Je eind-oordeel is een heel persoonlijk iets, en dus afhankelijk van allerlei factoren. Je eerdere ervaringen met het merk of een soortgelijk product misschien, je verwachtingen ervan, de gebruiksvriendelijkheid. Maar ook de ervaringen die jij hebt bij een bepaald product. Het kan zijn dat de geur wat tegenvalt, maar dat de crème bijvoorbeeld wel intensief hydraterend werkt en je huid er zienderogen van opknapt. Het gaat natuurlijk in een review over jouw mening, maar probeer die mening wel te onderbouwen. De prijs speelt hier ook een belangrijke rol; zo zijn er tal van zogenaamde budgetblogs, waar een nagellak die duurder is dan vijf euro al als ‘duur’ wordt omschreven. Nu is de prijs van een product natuurlijk een vaststaand feit, maar de belangrijke rol die hiermee speelt is; wat heb jij er voor over? Vind je het product zijn geld waard, omdat het resultaat zo mooi is, of omdat het een limited edition is en dus een soort ‘collector’s item’, of is het product slechts samengesteld uit pure, natuurlijke ingredienten, waardoor je het geld er ook al eerder voor over hebt. Al met al is het een erg lange blogpost geworden, ik ben me ervan bewust. Het is slechts een overzicht van punten die ik in een review meeneem, de ene keer focus ik me wat meer op het één dan op het ander. Ik denk dat het meest belangrijke bij een review is, is dat je jouw mening onderbouwt, zodat je lezeressen weten waarom je een bepaald product of merk wel of niet zou aanraden. Mijn laatste tip; schrijf je veel reviews, dan kan het een idee zijn om een pagina of een stukje op je blog te maken met dingen die kenmerkend zijn voor jouw huid, jouw huidtype of de conditie van je huid, waarnaar je steeds makkelijk kan verwijzen; bijvoorbeeld dat je een heel droge huid hebt, of gevoelig bent voor zaken als parfum of siliconen.
HEB JIJ ZELF EEN BLOG? WAT VIND JIJ HET LEUKST AAN BLOGGEN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Ik vind ook een goede foto op zijn plaats. Het oog moet ook verleid worden.
De inci lijst is nog een dingetje voor mij, ik heb er niet voor geleerd en review vanuit het ‘huisvrouwen’ oogpunt. Soms wil ik er vlug iets over schrijven, maar voelt niet altijd goed, snap je…
Klopt, foto’s zijn ook erg belangrijk. Ik snap wat je bedoelt, maar toch vind ik ook jouw reviews altijd prettig en leuk om te lezen, ook al schrijf je dan misschien minder uitgebreid over ingredienten. Jij staat echt op mijn vaste lijstje van blogs die ik graag bezoek, en iedereen staat daar op om een bepaalde reden. Bij jou vind ik het enthousiasme in je artikelen bijvoorbeeld altijd buitengewoon leuk om te lezen.
Toen ik nog voor een ander beauty platform schreef had ik altijd een lijstje bij de hand welke punten ik moest benoemen. Nu doe ik het eigenlijk meer “uit de losse pols”. En vaak vergeet ik de verpakking te beschrijven. De geur vind ik altijd zo lastig om te omschrijven, als ik het hier aan de 2 heren laat ruiken dan hoor ik vaak ook nog eens verschillende meningen. Blijft lastig om te doen.
Ik denk dat mijn vaste lezers heel goed begrijpen wat ik bijvoorbeeld bedoel met een geur die ik omschrijf als een “oemph”geur, hahaha! Dan is die heel krachtig en lekker, de hele badkamer ruikt dan ook naar die geur na het douchen. Dan heb ik het over de kracht van de geur, niet de specifieke geur.
Ik vind de afwisseling van foto’s en schrijven het bloggen zo leuk maken, zeker als het van die “fotogenieke” producten zijn. Zoals sieraden en mooie flessen/flacons.
En er gaat heel veel energie en tijd in zitten, bij mij vooral het schrijven. En het tien keer nalezen en dan nog zit ik van alles te verbeteren. Ik ben nogal geneigd om vaak dezelfde woorden te gebruiken, precies zoals ik soms praat… 😉
Ik review het liefst alleen maar fijne producten maar soms moet ik gewoon ook mindere producten reviewen. Want dan vind ik het zonde van iemands geld als die een duur potje crème koopt die gouden bergen beloofd en eigenlijk niets doet. De ene keer weet ik al vrij vlot of iets werkt of niet en de andere keer doe ik er langer over. Ik denk dat dat te maken heeft met heel wat “vlieguren” die ik al gemaakt heb.
Fijne zondag Christiana! (en een lange blogpost maakt niets uit, dat betekend juist dat je er tijd in hebt gestoken, en soms is er gewoon veel over te vertellen… haha, nu heb ik ook een lange reactie!)
Geuren zijn inderdaad soms heel lastig om te omschrijven. Jij hebt het zeker wel eens over een ‘oemph’ geur haha, en ik snap inmiddels wel wat je dan bedoelt. Bij mij zit de meeste tijd in de foto’s, ik ben daar dan ook extreem perfectionistisch in, tot het irritante aan toe. Teksten schrijven gaat inmiddels vanzelf als in ‘je hoeft er niet meer over na te denken’, en ik lees uit jullie reacties ook dat dat ook bij jullie het geval is, alhoewel het toch altijd meer tijd kost dan je denkt.
Ik vind het bekijken van de INCI lijst ook heel belangrijk! Ik blog nu een jaar of vier en eerst ging ik echt alle puntjes af. De verpakking, de kleur, de geur en alles tot in detail. Nu noem ik meer de dingen die ik opvallend vind omdat het anders toch wel onoverzichtelijk werd 😉
Je hebt helemaal gelijk; bij bepaalde producten gaat het natuurlijk ook meer om bijvoorbeeld de geur en bij een ander juist om een bepaald ingredient!
Goed artikel! Ik laat de meeste factoren die jij noemt ook de revue passeren, maar soms leg ik net als jij soms de focus ergens meer of minder op. Bij gezichtsverzorging ga ik wat meer in op de ingrediënten dan bij andere producten. Ik had eerst de neiging om de hele INCI lijst door te spitten, maar dan werd het zo’n lap (saaie) tekst. Ik haak soms zelf ook af bij te lange teksten dus ik probeer het vaak wel to the point en kort maar krachig te houden, maar soms lukt dat niet altijd. Ik ben nu volgens mij ook redelijk lang van stof hihi. En presentatie vind ik net als jij heel belangrijk, heb ik geen mooie foto dan wil ik het artikel niet eens plaatsen, volgens mij vertelde je mij een keer dat jij dat ook hebt 😉 op die manier gaat er wel meer tijd overheen om iets te plaatsen. Maar ik vind nog altijd kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.
Heel erg, maar inderdaad; het is bij mij meer dan eens voorgekomen dat ik een hele review met foto’s en tekst klaar had staan, maar uiteindelijk niet gepubliceerd heb omdat ik de foto’s toch niet mooi vond. En op een bepaald moment zijn producten ook niet meer foto-waardig. Niemand zit natuurlijk te wachten op foto’s van bijna leeggeknepen tube’s of halflege potten;-)
Leuk artikel! In her begin volgde ik braaf puntsgewijs alle stappen van wat er in een artikel moest staan volgens mij. Nu gaat dat eigenlijk als vanzelf. Ingrediënten vind ik zelf altijd een belangrijk punt, dat mis ik bij veel collega bloggers wel.