Een dure zonnebrandcrème is altijd beter en één keer insmeren op een zonnige dag is voldoende. Wrong! Dit en meer fabels over zonnebrandcreme lees je hiér.

Een zonnebrandcrème blijft eeuwig houdbaar

Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum, dus óók, en eigenlijk moet ik zeggen, vóóral een zonnebrandcrème. De kwaliteit van een cosmetica product kan achteruit gaan door blootstelling aan licht, lucht, zuurstof en bacteriën, maar zonnebrandcrèmes die al te lang geopend zijn, beschermen gewoon niet meer zo goed als ze zouden moeten. Kijk dus goed uit met het aanschaffen van goedkope zonnebrandcrèmes bij bijvoorbeeld budgetwinkels, je hebt namelijk geen idee hoe oud deze producten zijn. En ga je op vakantie? Schaf dan gewoon een nieuwe zonnebrandcrème aan, in plaats van die van het vorige seizoen er weer bij te pakken. Let ook op waar en hoe je je zonnebrandcrème bewaart tijdens een dagje strand. Laat hem niet liggen in de volle zin, maar indien mogelijk in de schaduw, onder je parasol, in een koeltas of in elk geval opgerold in een handdoekje.

Ik hoef me maar één keer per dag in te smeren

Eén van de meest gehoorde fabels over zonnebrandcrème is toch wel dat één keer insmeren op een zonnige dag genoeg is. Maar dat is dus helaas niet zo. Oók niet wanneer je een waterproof zonnebrandcrème en/of een hoge factor gebruikt. De mate van de bescherming is afhankelijk van diverse factoren, onder andere van de sterkte van de zon, je huidtype, maar wat je op een dag allemaal doet speelt ook mee! Door zweten, bewegen en zwemmen bijvoorbeeld kan de SPF al dalen. Je doet er tijdens een dagje strand goed aan je elke twee uur opnieuw in te smeren, en sowieso steeds na het zwemmen. Wanneer je je insmeert met een zonnebrandcrème, mag (moet!) dat behoorlijk royaal. Om je een idee te geven, om je gezicht in te smeren, mag je al de hoeveelheid van een halve theelepel gebruiken.

Onder een parasol kan ik niet verbranden

Parasols in je tuin, bij het zwembad of op het strand of niet, UV-straling is overal en ook in de schaduw of onder een parasol kun je dus verbranden. Zéér eenvoudige en voor de hand liggende dingen om zonnebrand te voorkomen zijn sowieso om op het heetst van de dag binnen te blijven, een hoed te dragen en meerdere keren per dag een zonnebrandcrème te gebruiken.

Ik moet dagcreme over mijn zonnebrandcrème aanbrengen

Een dagcrème wordt gewoonlijk gebruikt omdat deze de huid voedt of helpt om vocht vast te houden. Het belangrijkste doel van een zonnebrandcrème is om de huid te beschermen. Deze blijft op de huid liggen en het is dus het meest voor de hand liggend om eerst je dagcrème aan te brengen en pas dán je zonnebrandcrème. Op deze manier kunnen de werkzame stoffen in zowel je gezichtscrème als je zonnebrandcrème het beste hun werk doen.

Een dure zonnebrandcrème is beter

Hoewel ‘duur’ en ‘goedkoop’ behoorlijk relatieve begrippen zijn, is bovenstaande claim natuurlijk grote onzin. Het is eigenlijk net zoals met een gezichtscrème. Dat een bepaalde gezichtscrème een hoog prijskaartje heeft, wil absoluut niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk ‘beter’ is of dat er daadwerkelijk betere ingredienten in zitten. Het is ook afhankelijk van wat jouw verwachtingen van een product zijn. Verwacht jij van een product dat hij je onzuiverheden of rimpels doet laten verdwijnen? Als je dit verwacht, zul je waarschijnlijk geen enkel product echt ‘goed’ vinden. Daarbij spelen ook zaken als geur en textuur een rol. Wanneer jij een bepaalde geur niet lekker vind, zul je wellicht ook minder snel spreken van een ‘goed product’. Van een zonnebrandcrème verwachten we in de eerste plaats allemaal dat hij goed beschermt. Maar wederom; die (toch wel vervelende…) witte waas van een minerale factor, de mate van smeerbaarheid, een plakkerig laagje op de huid, een geur die we wel of juist niét lekker vinden. Allemaal factoren van hoe ‘goed’ wij een product vinden. Belangrijk om te onthouden is verder dat hoe ‘goed’ een zonnebrandcrème is, heel afhankelijk is van allerlei factoren, maar ook hoé en hoe váák je deze gebruikt, zijn van grote invloed. Verder is het super belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die daadwerkelijk goed bij jou past. Een lichte huid bijvoorbeeld heeft over het algemeen belang bij een hoge(re) SPF. To the point: een zonnebrandcrème moet aan bepaalde regels voldoen. Een factor is een factor. Aan een duurdere zonnebrandcrème zijn wellicht extra toevoegingen gedaan, zoals hydraterende bestanddelen of een bijzondere geur. Maar dat wil dus zeker niet zeggen dat zo’n product daadwerkelijk ‘beter’ is.

WELKE VAN DEZE FABELS OVER ZONNEBRANDCRÈME GELOOFDE JIJ TOT VOOR KORT NOG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Goede timing qua artikel, ik denk dat je nu ook echt op je hoede moet zijn met de zonnekracht. Zeker ook in de buurt van water. Dat is de plek waar ik het snelst verbrand door de weerkaatsing van de zon. Maar ook in de auto, als bijrijder knalt de zon rechts altijd in mijn gezicht.
    Ik ben benieuwd of er de laatste tijd nog veel kinderen of volwassenen zich niet goed ( laten) insmeren , ik hoop dat er meer “awareness” is rondom zonnebaden.
    Hemeltje, ik zat laatst naar een oude serie te kijken en daar zat iemand met zo een reflecterende plaat onder haar kin bij het zwembad, hahaha. Om snel bruin te worden, die tijd is gelukkig voorbij 😉

  2. Hello Sunshine! Wat een super leuke foto van jou in het zwembad. Lekker incognito. Maar wat je vraag betreft.. ik heb de laatste tijd geen fabels gehoord over zonnebrandcremes. Maar zelf geloofde ik er een aantal jaar geleden in een, namelijk dat hoe hoger de factor, hoe minder bruin je werd. Onzin weet ik nu. Met factor 30 word ik net zo goed bruin als met factor 15, alleen ben ik dubbel zo goed beschermd. Ik gebruik nu dan ook standaard factor 30. Al had ik laatst wel een fijne van Decléor gekregen met SPF 15 en die heb ik ook gebruikt, ik geef het toe. Maar ik zal deze bijvoorbeeld niet mee nemen op vakantie naar Gran Canaria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.