Wist je dat de verpakking van je gezichtscrème van invloed is op de houdbaarheid ervan? Lees hier waarom je beter een tube dan een pot kunt kopen.

Waarom wordt een gezichtscrème vaak in een open pot verpakt?

De verpakking van je gezichtscrème is vaak een open pot. Niet zonder reden natuurlijk. Ga eens voor jezelf na wat je als eerste denkt bij het zien van een pot gezichtscrème. Vaak ziet een pot er best ‘chique’ uit, en al helemaal als het om een glazen pot ten opzichte van een kunststof pot gaat. Die luxe verpakking doet dus al iets met je. Vervolgens open je de pot en ga je aan het product ruiken. Soms ruikt een gezichtscrème zo lekker dat je die crème direct wilt uitproberen. Heb je het door? Fabrikanten verpakken hun gezichtscrèmes vaak in open potten omdat dit mensen een luxe gevoel geeft. En iedereen wordt natuurlijk blij van een beetje dagelijkse luxe in hun badkamer. Een open pot is bovendien praktisch. Je krijgt zo’n verpakking namelijk eenvoudig helemaal leeg, in tegenstelling tot gezichtscrème die verpakt is in een tube of pompflacon. Verder kunnen bepaalde gezichtscrèmes eigenlijk alleen maar in een open pot verpakt worden, vanwege de textuur. Zeer dikke, danwel stevige crèmes passen vanwege de textuur simpelweg niet door het pompje van een pompflacon of je zou overmatig kracht moeten zetten wanneer deze crème in een tube verpakt zou zijn. Zoiets draagt natuurlijk niet bij aan het gebruiksgemak. Tot slot kan het te maken hebben met het kostenplaatje; een pompflacon kan voor een fabrikant duurder zijn dan een pot.

Is zo’n open pot eigenlijk wel goed voor je gezichtscrème?

Nee, in feite niet, om meerdere redenen. Alle cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum. Cosmetica kan dus bederven. Hoe snel dat gaat, is natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten die er in zitten, maar ook van hoe je het product gebruikt en op welke plek je het product bewaart. Voor alle cosmetica geldt; zodra cosmetica wordt blootgesteld aan licht, lucht en zuurstof komt dit niet ten goede aan de houdbaarheid ervan. Bovendien bevatten veel gezichtscrèmes bepaalde ingrediënten die hun werkzaamheid kunnen verliezen onder invloed van zuurstof. Een mooi voorbeeld hiervan zijn anti-oxydanten, bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E. Omdat deze anti-oxydanten reageren op licht en op zuurstof, kunnen ze eigenlijk beter niet in een open pot verpakt worden, omdat ze hierin veel sneller hun werking verliezen. Je kunt er vanuit gaan dat producten waaraan anti-oxydanten zijn toegevoegd, effectiever zijn wanneer deze verpakt zijn in een verpakking waar geen zuurstof bij kan komen, een pompflacon of tube dus, en het liefst ook nog een ondoorzichtige.

Hoe kan ik gezichtscrème in een open pot het best gebruiken?

Feit blijft dat veel merken hun gezichtscrème toch in een pot doen, en dat jouw favoriete product dus vaak in een pot verpakt zit. Er zijn wat super simpele dingen die je zelf kan doen om deze pot zo hygiënisch mogelijk te gebruiken, waardoor deze zo lang mogelijk goed blijft, maar waardoor de kwaliteit van je product ook langer goed blijft. Veel crèmes worden geleverd met een spateltje. Mocht je die gebruiken, ga dan eens na hoe vaak je die spatel tussendoor ontsmet? Nooit? Dan kun je hem eigenlijk beter vandaag nog weggooien. Vaak belanden spateltjes op het randje van je wastafel of in een bakje ergens in de badkamer, vaak waar het nat of in ieder geval vochtig is. Aangezien bacteriën dol zijn op water, kun je je wel voorstellen hoe vies dit spateltje dus eigenlijk is. Wat ik zelf altijd doe als ik een gezichtscrème in een open pot gebruik, is er een dosis uithalen met een wattenstaafje. De crème breng ik vervolgens aan met mijn vingers en het wattenstaafje gooi ik weg. Ik doe dit echt al jaren en het werkt perfect voor mij. Vind je het onhandig en wil je liever je vingers gebruiken? Was je handen dan even voordat je de crème uit de pot haalt. Tot slot; sluit je pot gezichtscrème altijd goed af en bewaar deze het liefst op een koele, droge plek waar er geen water bij kan.

KIES JIJ BEWUST VOOR GEZICHTSCRÈME IN EEN LUCHTDICHTE VERPAKKING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Wat onwijs interessant om te lezen, heb er nooit zo bij nagedacht. Ik heb op dit moment een creme (en gezichtsreiniger) die helemaal niet zo lekker ruiken. Maar er zitten dan ook geen parabenen of toegevoegde kleur- en geurstoffen in. Leuk al die crèmes met lekkere geurtjes, maar mijn huid droogt alleen maar uit van alle toegevoegde troep. Wat dat betreft ga ik dus juist voor het product met zo min mogelijk toevoegingen, wordt mijn huid een stuk blijer van.

  1. Christiana says:

   Snap ik! Parfum maakt vaak wel dat een crème fijn(er) is om te gebruiken (mits de geur je aanspreekt natuurlijk) maar niet elke huid reageert even goed op de aanwezigheid van parfum in cosmetica. Wat dat betreft is het fijn dat er ook steeds meer parfumvrije producten en producten zonder onnodige toevoegingen te koop zijn.

 2. Wat slim van die merken. En wat slim van jou om een wattenstaafje te gebruiken! Dat ga ik ook doen. Al moet ik wel zeggen dat ik vaak mijn handen was voordat ik met mijn vinger in een potje creme ga. Maar een wattenstaafje is natuurlijk nog beter!

  1. Christiana says:

   Je handen van tevoren goed wassen is vaak ook al voldoende, zelf vind ik een wattenstaafje gewoon heel handig. En inmiddels zit het al zo in mijn routine dat ik gewoon niet meer anders gewend ben;-)

 3. Een flacon is inderdaad hygiënischer, maar als het in een pot zit vind ik het geen probleem. Wel slim dat je bij een pot de geur beter kan ruiken, ik had geen idee dat ze dat daarom deden!
  Het hangt er een beetje vanaf wat voor crème er in die pot zit, vaak was ik mijn handen (dat doe ik behoorlijk vaak eigenlijk) en pak crèmes meestal op met mijn vingers. Maar een wattenstaafje is ook een slimme tip, spatels moet je natuurlijk ook schoonmaken anders heeft het geen zin inderdaad!

  1. Christiana says:

   Klopt! In veel winkels liggen natuurlijk ook wel spateltjes maar ik geloof ook niet dat die nu zo vaak vervangen worden. Ik probeer dan ook echt nooit testers van crèmes in winkels uit die in open potten verpakt zijn, in ieder geval niet op mijn gezicht;-)

 4. Ik had om eerlijk te zijn nog nooit over de verpakking van mijn gezichtscrème nagedacht. Maar in een pot oogt chique inderdaad. Ik wist eigenlijk ook helemaal niet dat er ook gezichtscrèmes in pompjes of flacons bestaan. Ik ga er zeker naar op zoek als ik aan nieuwe crème toe ben.

  1. Christiana says:

   Een pot ziet er vaak chiquer uit inderdaad. Ik denk dat je het een beetje moet vergelijken met de geur van een crème. Als mensen voor het eerst een crème in handen krijgen, is het eerste wat ze vaak doen, eraan ruiken. Ongeacht prijs / samenstelling / werking; als iemand een crème niet lekker vind ruiken, wordt hij vaak direct weer teruggezet;-) Als een verpakking er mooi uitziet, vaak in een pot dus, pakken mensen zoiets blijkbaar eerder;-)

 5. Ik gebruik juist altijd liever gezichtscrèmes in een pot. Ik vind de openingen van een tube of pompje, waar de crème zo lekker gaat ophopen, er juist altijd zo smerig uitzien. Of het restantje crème wat zich in de dop ophoopt, jakkie! Ik zorg wel altijd dat ik met schone vingers de crème uit de pot haal. Een wattenstaafje is inderdaad ook een goed idee.

  1. Christiana says:

   Ja, ik snap wat je bedoelt Natasja. Een product met een pompje, dat een crème zich daar als het ware een beetje ophoopt in dat pompje, ieuw! Dat probleem heb je natuurlijk niet met crèmes in open potten;-)

 6. Ik let er niet bewust op, maar weet wel dat ik de gezichtscrème na openen niet nog een jaar onaangeroerd moet laten. En dat spateltje met dat wattenstaafje… Tja zo hoort het natuurlijk en zo zou ik het ook moeten doen, alleen ben ik dan ineens van het gemak en niet van het zo hygiënisch mogelijk werken. Oeps!

  1. Christiana says:

   Klopt, zeker crèmes in open potten kun je vaak beter niet meer gebruiken als ze al langer dan een Jaar open staan. Daarom probeer ik ook nooit meerdere crèmes tegelijkertijd open te hebben.

 7. hmmm en ik maar denken dat ik goed bezig was met dat spateltje 😂. Met een wattenstaafje pak ik denk ik te weinig creme, maar ik ga het vanavond toch eens proberen. Ik let eerlijk gezegd niet zo op de verpakkingen. Maar moet eerlijk zeggen dat een pompflacon, zoals jij in de eerste foto in je hand hebt van Paula’s Choice, mijn voorkeur heeft. Deze gaan volgens mij ook wel zo goed als leeg.

  1. Christiana says:

   Nee, dat valt heel erg mee, met zo’n wattenstaafje kun je echt genoeg crème voor je gezicht pakken, en anders kun je altijd nog de andere kant gebruiken;-)

 8. Geef de voorkeur aan een tube. Het halsje veeg ik heel regelmatig schoon met een tissue. Een lege (leeg lijkende) tube, knip ik zodanig open dat de helften weer in elkaar passen en dan blijkt er nog voor ca. drie dagen produkt in te zitten. Dat is toch geld bij een tube van 60 euro. Pompflacons krijg je vaak niet open om de laatste rest eruit te halen, dat vind ik een nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.